Adrian Mutu împlinește 35 de ani și se pregătește de revenirea în campionatul României

Adrian Mutu împlinește 35 de ani și se pregătește de revenirea în campionatul României
Publicat: 07/01/2014, 17:35
Actualizat: 06/02/2019, 21:32

Atacantul echipei Ajaccio, Adrian Mutu, împlinește, miercuri, 35 de ani, și se pregătește de revenirea în campionatul României, la Petrolul Ploiești, după 14 sezoane jucate în Italia, Anglia și Franța.

Supranumit „Briliantul” de suporterii români și „Il Fenomeno” de cei italieni, Adrian Mutu s-a născut la 8 ianuarie 1979, la Călinești, în județul Argeș.

Mutu și-a început cariera de fotbalist profesionist la FC Argeș Dacia Pitești, în 1996, unde a marcat 11 goluri în 41 de jocuri, până a fost transferat la Dinamo București, în 1998.

Pentru Dinamo, Mutu a înscris 26 de goluri în 37 de jocuri, având un rol foarte important la câștigarea campionatului și a Cupei României în 1999. Cu toate acestea finalul sezonului nu îl mai găsește la Dinamo, în pauza de iarnă a ediției 1999-2000 el fiind transferat în Italia, la Internazionale Milano.

În primul său an în campionatul italian, Mutu nu reușește să se impună în Serie A, jucând doar în 10 meciuri fără a marca vreun gol, dar în Cupa Italiei înscrie de două ori în patru partide. Aventura sa la Internazionale se încheie rapid și este apoi transferat la Hellas Verona în schimbul a 4.000.000 de euro. La Verona, în perioada 2000-2002, Mutu a marcat 17 goluri în 62 de meciuri, impresionându-i pe oficialii de la FC Parma, care decid să îl achiziționeze.

Sezonul lui Mutu la AC Parma (2002-2003) a fost cel mai prolific din cariera lui în Serie A. A marcat 18 goluri în 31 de meciuri, ajutând-o pe Parma să se califice în Cupa UEFA. Mutu a fost considerat cel mai bun jucător al Parmei în sezonul 2002-2003 și a fost desemnat căpitanul echipei în campionatul următor. Totuși, el nu mai apucă să poarte banderola fiind achiziționat de noul patron al grupării Chelsea Londra la vremea aceea, Roman Abramovici. Acesta a plătit la momentul respectiv 15,8 milioane de lire sterline pentru achiziționarea atacantului român.

La Chelsea, Mutu a apucat să evolueze doar un an pentru că în septembrie 2004 a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. El a fost suspendat 7 luni, din 29 octombrie 2004 până în 18 mai 2005, și amendat cu 20.000 de lire sterline de către Federația Engleză de Fotbal. Chelsea i-a reziliat contractul, astfel că în ianuarie 2005, Mutu a semnat pe 5 ani cu gruparea torineză Juventus.

La formația torineză, jucătorul român și-a făcut prima dată apariția în ultimul meci de campionat al lui Juve, 4-2 cu Cagliari. Sezonul 2005-2006 l-a început ca rezervă, dar perfomanțele sale (7 goluri în 20 meciuri cu Juventus și 5 goluri în 5 meciuri cu naționala României) l-au propulsat în primul unsprezece al torinezilor.

După retrogradarea la masa verde a formației Juventus, Mutu a fost achziționat de AC Fiorentina, unde a evoluat din 2006 până în 2011 devenind un adevărat idol pentru fanii italieni care îl numesc „Il Fenomeno”. În ianuarie 2010, problemele lui Mutu cu dopingul revin, el fiind suspendat nouă luni după ce este depistat pozitiv cu sibutramină. Aceste probleme la care s-au adăugat și alte acte de indisciplină, i-au determinat pe conducătorii clubului din Florența să îl excludă din lot, iar ulterior să renunțe la serviciile sale înainte de finalul contractului său (vara anului 2012).

În 23 iunie 2011, Mutu a trecut la Cesena, echipă pentru care a înscris opt goluri în cele 28 de meciuri disputate. După un sezon la capătul căruia formația italiană a retrogradat în Serie B, jucătorul își reziliază de comun acord contractul cu Cesena. Cu 102 goluri marcate, Mutu este cel mai bun marcator român din Italia și ocupă locul 74 în clasamentul all-time al fotbaliștilor cu cele mai multe reușite în Seria A.

La 28 august 2012 el semnează cu gruparea AC Ajaccio din campionatul Franței. După un prim sezon în Ligue I în care a jucat în 28 de partide marcând de 11 ori, cariera lui Adrian Mutu intră pe o pantă descendentă, astfel că în actualul sezon, 2013-2014 nu reușește să înscrie niciun gol în cele nouă meciuri în care evoluează.

Deși contractul său cu AC Ajaccio expiră în vara anului 2015, atacantul anunță la 24 noiembrie 2013 că din ianuarie 2014 va reveni în România, urmând să evolueze sub formă de împrumut la formația Petrolul Ploiești, condusă de prietenul și fostul său coechipier de la echipa națională, Cosmin Contra.

Cariera lui Adrian Mutu la prima reprezentativă începe la 29 martie 2000, când debutează în partida Grecia – România, scor 2-0. Peste câteva luni, el juca deja la primul său turneu final, Euro 2000. În următorii ani Mutu devine principalul macator al primei reprezentative, iar după retragerea lui Cristian Chivu din 2011 și căpitanul României.

La 22 martie 2013, Mutu îl egalează pe Gheorghe Hagi în clasamentul all-time al golgheterilor pentru echipa națională, cu 35 de reușite prin golul marcat din penalti în minutul 68 al meciului Ungaria-România, din preliminariile Cupei Mondiale 2014.

După o serie de conflicte verbale cu selecționerul Victor Pițurcă, Adrian Mutu nu mai este convocat la echipa națională, palmaresul său la echipa națională a României fiind acum de 77 de meciuri și 34 de goluri marcate. Pierderea barajului cu Grecia și implicit ratarea calificării primei reprezentative la CM 2014 îl găsește pe Adrian Mutu în postura de principal acuzator al lui Victor Pițurcă. Atacantul îl ironizează pe selecționer comparându-l cu personajul Mr. Bean și îi cere acestuia demisia în mod public.

Adrian Mutu este căsătorit cu Consuelo Matos, cu care are două fetițe, Adriana și Maya Vega. El mai are un băiat, Mario, din prima căsnicie cu Alexandra Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...