Albania INTERZICE casele de pariuri din cauza CORUPȚIEI-RECORD din fotbal. Câte BLATURI au aranjat albanezii

Redactor:
Mihaela Măncilă
Albania INTERZICE casele de pariuri din cauza CORUPȚIEI-RECORD din fotbal. Câte BLATURI au aranjat albanezii
Albania interzice jocurile de noroc și casele de pariuri de la 1 ianuarie 2019. Clubul de fotbal Skenderbeu, suspendat 10 ani din cupele europene. Vezi câte blaturi au aranjat albanezii

„Este o măsură dureroasă, dar necesară. Casele de pariuri sportive s-au răspândit ca ciuma,” motivează premierul Albaniei, Edi Rama. Într-o țară cu nici 3 milioane de cetățeni, există circa 4.000 de case de pariuri. Adică o casă de pariuri la fiecare 730 de locuitori. Oficialii de la Tirana sunt conștienți de impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei, dar sunt de părere că s-a ajuns într-un punct critic.

Spre exemplu, în România, o țară cu aproape 20 de milioane de cetățeni, există o casă de pariuri la fiecare 1.475 de locuitori, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), citat de Telekom Sport. Cum echipa națională, Liga 1, Liga 2 și aproape toate echipele profesioniste sunt sponsorizate de agențiile de pariuri, e clar că numărul sediilor va crește pe zi ce trece.

Record de blaturi în istoria fotbalului

Clubul albanez Skenderbeu a fost suspendat timp de 10 ani din cupele europene, după ce UEFA a descoperit că albanezii au aranjat 53 de meciuri în ultimii 8 ani. Pe lângă suspendarea de un deceniu, Skenderbeu a fost amendată cu un milion de euro. Echipa albaneză stabilește astfel un record negativ în istoria fotbalului.

„Nimeni în istoria fotbalului nu a mai aranjat meciurile într-un asemenea mod. Vorbim de meciuri din campionatul intern, meciuri amicale și meciuri din cupele europene,” se arată în comunicatul emis de UEFA. Albanezii ar fi început să aranjeze meciuri din anul 2010.

Președintele federației albaneze, Armando Duka, a reacționat dur după ce Skenderbeu și-a aflat pedeapsa: „Nu cred că domnii de la UEFA ar avea curaj să dicteze o asemenea pedepasă contra unei echipe din Europa de Vest.”

Din 2010 până în prezent, Skenderbeu a cucerit șase titluri în Albania, ultimul în 2016. Skenderbeu s-a calificat în două rânduri în grupele Ligii Europa, în sezoanele 2016/2016 și 2017/2018, dar de fiecare dată a terminat pe locul 4. La prima apariție, albanezii au înregistrat un succes, 3-0 cu Sporting Lisabona pe teren propriu. În stagiunea precedentă, Skenderbreu a adunat 5 puncte, dar a terminat sub Young Boys Berna, Partizan Belgrad și Dinamo Kiev.

 

Inchide