Biochimist, despre situația Simonei Halep: „Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”

Biochimist, despre situația Simonei Halep: „Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”
Simona Halep / Sursa FOTO: prosport.ro
Publicat: 24/10/2022, 16:02

Biochimist Dorel Tocitu spune că Simona Halep a ajuns în mijlocul scandalului de dopaj doar din vine ei și este singura responsabilă. „În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”, spune el.

Dorel Tocitu este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului la Institutul Național pentru Cercetare în Sport. În prezent, el face parte și din staff-ul lui David Popovici.

Biochimistul a vorbit despre situația în care este acum Simona Halep. În primul rând, sportiva trebui să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei.

„Aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel. Istoria cazurilor ne arată că, după ce au cerut proba B, foarte puțini sportivi au obținut rezultat contrar probei A. E un prim pas greșit făcut de echipa lui Halep. Când tehnologia de depistare e atât de ridicată, nimeni nu și-ar compormite numele cu un verdict pozitiv în dreptul unui nume așa de mare din sportul mondial. Când au zis că e proba pozitivă, vă asigur că au folosit numeroase aparate și mulți oameni au lucrat la caz. Singurul lucru cu care se mai poate spera la ceva era pe procedură”, a explicat omul de știință, în cadrul unui interviu acordat publicației Play Sport.

„Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă”

El spune că „esența dosarului e clară”.

„Substanța se găsește în corpul sportivei, ea e responsabilă, indiferent cine ce a făcut. (….) Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foate greu să spui că a fost o greșeală. Nu știu ce aș zice eu. Dar cel care răspunde trebuie să fie un mare meseriaș”, a continuat Dorel Tocitu.

Mai mult, Tocitu afirmă că Simona Halep este singura responsabilă pentru ceea ce se întâmplă și, „în mod normal, nu are nicio ieșire”.

„Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Dar știți cum e! Mai dă telefon un sponsor, mai sunt presiuni. Nu ne ascundem! Sportul e un fenomen politic, economic și social. Nenorocirea asta de doping are multă politică în ea, pentru că există o dublă măsură maximă. Cum sunt tratați unii și cum sunt tratați alții. Unii sunt victime de serviciu”, a adăugat sursa citată anterior.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase