Biochimist, despre situația Simonei Halep: „Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”

Biochimist, despre situația Simonei Halep: „Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”
Publicat: 24/10/2022, 16:02

Biochimist Dorel Tocitu spune că Simona Halep a ajuns în mijlocul scandalului de dopaj doar din vine ei și este singura responsabilă. „În mod normal, n-are nicio ieșire. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”, spune el.

Dorel Tocitu este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului la Institutul Național pentru Cercetare în Sport. În prezent, el face parte și din staff-ul lui David Popovici.

Biochimistul a vorbit despre situația în care este acum Simona Halep. În primul rând, sportiva trebui să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei.

„Aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel. Istoria cazurilor ne arată că, după ce au cerut proba B, foarte puțini sportivi au obținut rezultat contrar probei A. E un prim pas greșit făcut de echipa lui Halep. Când tehnologia de depistare e atât de ridicată, nimeni nu și-ar compormite numele cu un verdict pozitiv în dreptul unui nume așa de mare din sportul mondial. Când au zis că e proba pozitivă, vă asigur că au folosit numeroase aparate și mulți oameni au lucrat la caz. Singurul lucru cu care se mai poate spera la ceva era pe procedură”, a explicat omul de știință, în cadrul unui interviu acordat publicației Play Sport.

„Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă”

El spune că „esența dosarului e clară”.

„Substanța se găsește în corpul sportivei, ea e responsabilă, indiferent cine ce a făcut. (….) Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foate greu să spui că a fost o greșeală. Nu știu ce aș zice eu. Dar cel care răspunde trebuie să fie un mare meseriaș”, a continuat Dorel Tocitu.

Mai mult, Tocitu afirmă că Simona Halep este singura responsabilă pentru ceea ce se întâmplă și, „în mod normal, nu are nicio ieșire”.

„Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Dar știți cum e! Mai dă telefon un sponsor, mai sunt presiuni. Nu ne ascundem! Sportul e un fenomen politic, economic și social. Nenorocirea asta de doping are multă politică în ea, pentru că există o dublă măsură maximă. Cum sunt tratați unii și cum sunt tratați alții. Unii sunt victime de serviciu”, a adăugat sursa citată anterior.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York