Ce interdicții are Halep în perioada de suspendare provizorie! Cristian Jura, de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a dezvăluit ce se întâmplă cu Simona

Publicat: 07/11/2022, 14:00

Simona Halep este cercetată pentru doping și e suspendată provizoriu, iar în această perioadă trebuie să se supună unor interdicții din partea WADA, Agenția Mondială Antidoping.

Simona Halep a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a explicat ce interdicții are Simona Halep în intervalul de suspendare provizorie.

Ce interdicții are Halep în perioada de suspendare provizorie! Cristian Jura, de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a dezvăluit ce se întâmplă cu Simona

Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022 și riscă o suspendare de patru ani din circuitul WTA.

Roxadustat este pe lista substanțelor interzise încă din 2011, în categoria EPO, cele care ajută la oxigenarea sângelui.

„Dintre cele mai importante interdicții pe plan sportiv, putem reține următoarele: un sportiv nu poate participa în mod direct sau în calitate de asistent al unui alt sportiv la nici o competiție, eveniment, activitate organizate de federațiile internaționale, federații naționale sau cluburi, indiferent dacă sunt finanțate din surse private sau publice.

Sportivul suspendat nu va primi nici o acreditare de a participa la unul dintre evenimentele enumerate anterior.

Sportivul suspendat nu va avea acces în nicio sală publică de sport, aflată sub egida organizațiilor enumerate, pentru a se antrena, nici nu poate activa ca și antrenor și nu poate primi finanțare de la nivel național sau internațional pe perioada suspendării

Un aspect important este reprezentat de faptul că un sportiv va rămâne la dispoziția autorităților naționale sau internaționale pentru a putea fi testat anti-doping în orice moment.

Totuși, atâta timp cât este suspendat provizoriu/definitiv pentru dopaj, un sportiv poate intra la meciuri doar cu bilet, ca simplu spectator, cu mențiunea că nu va avea acces în zonele VIP sau zonele oficiale” a spus Jura pentru ProSport.

Ce se întâmplă dacă interdicția e încălcată?

Cristian Jura anunță: „Începe o nouă perioadă de suspendare, care poate suferi modificări în funcție de vinovăția sportivului, iar rezultatele vor fi descalificate și medaliile retrase, pentru competiția la care a participat pe perioada suspendării.

În legătură cu interdicțiile aplicabile, menționez că acestea operează asupra tuturor ramurilor sportive în ceea ce îl privește pe sportivul suspendat provizoriu / definitiv, nefiind posibil ca sportivul în cauză să practice / performeze în mod oficial în orice altă ramură / domeniu a sportului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase