Ce spune LPF despre Kovacs, arbitrul care a făcut praf meciul ASA Tîrgu Mureș – Steaua

Ce spune LPF despre Kovacs, arbitrul care a făcut praf meciul ASA Tîrgu Mureș - Steaua
Publicat: 27/10/2014, 18:00

„Din păcate, în ultima vreme am început să observăm că tot mai mulți arbitri iși doresc să devină personaje principale pe gazon, bineînțeles negative, la tot mai multe jocuri din Campionatul Național Liga 1. Duminică seară, la Târgu Mureș, arbitrul de centru Istvan Kovacs a avut o prestație dezastruoasă la meciul ASA – FC Steaua, un arbitraj de neînțeles, fară logică și fără criterii, un arbitraj în care negrul devenise alb, iar albul devenise negru. Este cu totul inacceptabil ca în anul 2014, când toate meciurile din Liga 1 sunt transmise în direct, cele mai multe dintre ele în format HD, lucru care permite reluarea fiecărei faze litigioase din nenumărate unghiuri, este inacceptabil, deci, să te prezinți cu o astfel de manieră de arbitraj care descalifică însăși ideea de dreptate în fața oamenilor. (…) Un arbitraj precum cel al lui Istvan Kovacs la meciul ASA Targu Mureș – FC Steaua a influențat în mod evident rezultatul final și acest lucru nu trebuie sub nicio formă trecut cu vederea”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul LPF.

Liga exclude posibilitatea ca greșelile comise de Kovacs la meciul de la Târgu Mureș să fi fost de natură „umană”, fiind vorba de „un arbitraj evident împotriva” unei echipe, care incită spectatorii, dezechilibrează competiția sportivă și strică imaginea fotbalului românesc. „Sigur, greșeala umană este acceptabilă, dar un arbitraj evident împotriva uneia dintre cele două combatante nu poate fi scuzat și nici explicat. O astfel de manieră de a arbitra provoacă spectatorii, incită asistența, strică imaginea fotbalului românesc, mai grav decât atât, denaturează ideea de fair-play și dezechilibrează, cu consecințe greu de calculat, competiția sportivă”, arată LPF.

Liga Profesionistă de Fotbal trage un semnal de alarmă „cu privire la modalitatea de efectuare a delegărilor de către Comisia Centrala a Arbitrilor și la calitatea arbitrajelor celor delegați”. LPF consideră că delegarea arbitrilor la meciuri nu se face după criterii obiective.

„Ca arbitru, dacă vei comite greșeli elementare dai naștere obligatoriu prezumției că reacționezi cu rea credință, în niciun caz că ești slab pregătit. Nu cunoaștem cine face delegările pentru meciurile din Campionatul Național Liga 1, chiar dacă am auzit câteva variante în acest sens. Facem însă un apel public ca aceste delegări să se facă după criterii obiective și în favoarea fotbalului. Ceea ce până acum rar a fost cazul. Membrii Comitetului Executiv al FRF nu și-au propus și nu doresc să intervină în activitatea CCA, însă este absolut normal ca ei să fie informați asupra criteriilor de delegare, asupra criteriilor de promovare și asupra criteriilor de stabilire a listei FIFA a arbitrilor. Și asta înainte ca respectivele delegări, promovări sau nominalizări pe lista FIFA să fie deja puse în practică, așa cum din nefericire constatăm că se tot întamplă de o bună perioadă încoace. Acum, toate aceste lucruri se petrec tocmai invers”, se mai precizează în comunicat.

Comisia Centrală a Arbitrilor și președintele ei, Kyros Vassaras tind să interpreteze greșit autonomia de care se bucură potrivit regulamentelor, evitând dialogul, apreciază Liga Profesionistă Fotbal. „Să nu uităm că responsibilitatea pentru conducerea curentă a fotbalului românesc o au membrii Comitetului Executiv și președintele FRF și nu membrii CCA și arbitrii de fotbal”, a adăugat LPF.

În final, LPF cere sancționarea drastică a lui Kovacs după prestația sa de duminică. „Ne exprimăm cu adevărat interesul și curiozitatea privind măsurile pe care Comisia Centrală a Arbitrilor le va lua în cazul arbitrajului reprobabil al lui Istvan Kovacs. Pentru că nu e loc de tocmeală sau înțelegere, pentru că oamenii trebuie aduși în tribunele stadioanelor și nu goniți de o astfel de manieră de a impărți dreptatea. Suntem convinși că doar o sancțiune drastică împotriva acestui arbitru va mai putea reinstaura un climat de echilibru în fotbalul din Liga 1 și va putea reda încrederea în CCA și în arbitrajul românesc”, conchide liga.

Și FC Steaua a criticat dur, pe site-ul oficial, arbitrajul brigăzii conduse de Isvan Kovacs, pe care îl consideră a fi fost unul „scandalos”, inflențând rezultatul meciului din deplasare, cu ASA Târgu Mureș, pierdut cu scorul de 0-1, în etapa a XII-a Ligii I.

„Campionii României au pierdut prima partidă în deplasare din campionatul intern după aproape doi ani, 1-0 la Targu-Mureș, în urma unui arbitraj scandalos al lui Istvan Kovacs, care a lăsat un gust amar tuturor celor care au urmărit partida”, notează sursa citată.

FC Steaua precizează că Istvan Kovacs nu se află la primul meci în care defavorizează echipa „roș-albastră” și prezintă fazele în care arbitrul a dezavantajat, duminică, formația campioană.

„Centralul din Carei, care nu se află la primul meci în care defavorizează în mod clar echipa noastră, a comis o serie de erori în defavoarea Stelei, acestea influențând rezultatul final. Kovacs nu i-a acordat cartonașul roșu lui Mureșan, care l-a lovit intenționat cu cotul pe Rusescu, provocându-i o rană deschisă și înlocuirea la scurt timp după ce intrase în locul lui Keșeru, lovit cu gheata în cap și comoționat de N’Doye, i-a acordat doar un cartonaș galben lui Sepsi, după o intervenție dură, din spate, asupra lui Paul Papp și, mai presus de toate, l-a sancționat cu cartonaș galben pe Tănase pentru simulare în a doua repriză, la o fază în care Stăncioiu l-a faultat în careu și trebuia dictată lovitură de pedeapsă și cartonaș roșu pentru portarul gazdelor. În plus, în minutul 88 l-a eliminat pe Paul Pîrvulescu pentru un fault asupra lui Bumba, care nu a fost făcut din postura de ultim apărător”, a menționat steauafc.com.

Tehnicianul echipei Steaua, Constantin Gâlcă, a declarat duminică seară, după meciul pierdut în fața formației ASA Târgu Mureș, scor 0-1, că rezultatul a fost „foarte influențat de arbitraj” și că de la gazde ar fi trebuit să fie eliminați cel puțin doi jucători.

„Sunt supărat că am pierdut meciul. Au fost niște decizii care puteau să fie în favoarea noastră. Trebuia cel puțin doi eliminați, la faza lui Tănase, faza lui Rusescu… A mai fost o fază a lui Keșeru care în fața noastră a fost călcat pe cap. Am avut și accidentați, am avut trei schimbări foarte repede și din cauza jocului agresiv care a fost. Am venit după meci foarte greu în Liga Europa, dar noi vrem ca meciurile să se câștige pe teren. Pentru noi e o situație foarte grea, avem foarte multe meciuri în puține zile și astăzi am pierdut (…) A fost penalti și roșu, a fost alt roșu la cotul la Rusescu, a fost încă un roșu la o intrare cu picioarele din spate. Plus că Miclos Nagy (n.r. – unul dintre arbitrii asistenți) vorbea în maghiară. Nu știu de ce, suntem în România. Dar nu are importanță, important este că am pierdut un meci cum l-am pierdut. Știam că o să avem un meci greu, dar până la urmă cred că rezultatul a fost foarte influențat de arbitraj”, a spus Gâlcă după meci.

Formația Steaua a fost învinsă, duminică, în deplasare, cu scorul de 1-0 (0-0), de echipa ASA Târgu Mureș, într-un meci din etapa a XII-a a Ligii I, în care tehnicianul Constantin Gâlcă a fost nevoit să facă toate cele trei schimbări în primele 29 de minute, din cauza unor accidentări.

Golul a fost marcat de Axente, în minutul 54. În minutul 88, de la Steaua a fost eliminat Pârvulescu pentru un fault la Bumba.

După încheierea meciului, senegalezul Ousmane N’Doye (ASA Târgu Mureș) a primit cartonașul roșu în urma unor incidente la mijlocul terenului.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă formată din Istvan Kovacs, Miclos Nagy, Alexandru Cerei și Denis Haidiner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...