Comitetul Național Paralimpic, bun de plată! Un ciclist român cu dizabilități, interzis la Olimpiada de la Tokyo pentru că nu se poate îmbrăca singur!

Publicat: 27/07/2022, 20:21
Actualizat: 27/07/2022, 20:25

Caz incredibil în sportul românesc: Theo Matican, un sportiv paralimpic de 24 de ani, a ratat Jocurile Olimpice 2021 Tokyo printr-o decizie de-a dreptul bizară.

Motivul este unul halucinant: i-a fost blocat accesul de către Comitetul Paralimpic Român pentru că a dorit să aibă un însoțitor cu el în Japonia.

Ciclistul, care practică și schi, ar fi avut nevoie de cineva lângă el, deoarece nu poate să se îmbrace sau să se încalțe singur, scrie ProSport.

Afirmația este susținută de tatăl său, Sorin Matican.

Amendă primită de Comitetului Național Paralimpic de la CNCD! Cum a fost așa ceva cu Theo Matican?

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 27 iulie 2022, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmația președintei Comitetului Național Paralimpic, Sally Wood Lamont, la adresa sportivului paralimpic Theodor Matican: ”nu va mai participa până nu-mi face mie dovada că știe să schieze(…)” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei față de președinta Comitetului Național Paralimpic. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

2. Restrângerea accesului la competiția de la Tokyo 2021 (paraciclism) a sportivului paralimpic Theodor Matican de către Comitetului Național Paralimpic, prin refuzul Comitetului Național Paralimpic de a asigura sportivului cu dizabilități un însoțitor la competiție, reprezintă faptă de discriminare prin care se încalcă dreptul persoanei cu dizabilități de a participa la competiții sportive conform art. 2 alin. (1), (4) și (5) coroborat cu art. 10 lit. h) din O.G. nr. 137/2000, republicată, art. 6, lit. f) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și art. 30 din Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei în sarcina Comitetului Național Paralimpic. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

3. Afișarea unui anunț/mesaj într-un loc public, respectiv o benzinărie Lukoil din localitatea Bungetu, județul Dâmbovița, în care se face referire la anumite caracteristici fiziologice ale femeii într-un mod denigrator/ofensator la adresa persoanelor de gen feminin : „Cu stimă, vă rugăm nu schimbați tampoane sau OB în incinta stației; rușine să ducem mizeria dumneavoastră.” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale societății comerciale Lukoil în cuantum de 5000 lei. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

Ce spune  Cristian Jura?

Cristian Jura, secretar de stat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a oferit detalii despre acest caz incredibil în ProSport.

„Este fără precedent în peisajul sportiv românesc, este pentru prima dată când CNCD a constatat discriminarea la care a fost supus un sportiv cu dizabilități chiar de către forumul care ar trebui să protejeze și să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități în domeniul sportului, Comitetul Național Paralimpic Român (CNPR)

Am constatat două fapte de discriminare. O doamnă președinte a CNPR a făcut afirmații care au adus atingere demnității sportivului Theo Matican

S-a afirmat că Theo Matican nu va mai participa la competiții până nu îi va face dovada că știe să schieze, în contextul Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Beijing 2022.

Un sportiv nu trebuie să dovedească președintelui unei federații că știe să practice un sport sau nu.

Ce a încălcat CNPR și ce amendă a primit?

Pe de altă parte, am luat decizia sancționării CNPR cu o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea a numeroase articole din legislația națională și internațională. Practic CNPR a încălcat Ordonanța Guvernului privind combaterea tuturor formelor de discriminare,

Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Practic, CNPR a stat în pasivitate și nu a inițiat demersurile necesare pentru participarea unui sportiv cu dizabilități la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, care s-au desfășurat din cauza pandemiei în anul 2021.

Amenda este justificată de faptul că sansele unui sportiv de a participa la Olimpiadă sunt, în mod natural, limitate în timp și de vârstă, iar această situație este cu atât mai dificilă în cazul persoanelor cu dizabilități, în cauza supusă analizei, este vorba chiar de o pesoană cu dizabilități, iar gradul de umilire a unei persoane cu dizabilități este mult mai mare”, a declarat Cristian Jura (foto sus), secretar de stat Consiliul Național Pt Combaterea Discriminării, pentru ProSport.

Credit foto: Facebook / Theo Matican

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului