Cristian Borcea rămâne ÎN LIBERTATE. A plătit o cauțiune de DOUĂ MILIOANE de lei

Cristian Borcea rămâne ÎN LIBERTATE. A plătit o cauțiune de DOUĂ MILIOANE de lei
Publicat: 09/11/2018, 15:24
Actualizat: 25/03/2019, 19:13

Procurorii DIICOT anchetează un grup infracțional organizat, din care fac parte – alături de fostul finanțator de la Dinamo, Cristian Borcea – foști șefi de la Rompetrol Group. Potrivit investigațiilor, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2013, ei au dezvoltat două circuite fictive de tranzacționare, în jurul unui nucleu de societăți comerciale sau persoane, pentru a spăla sume mari de bani. Se înregistrau cheltuieli nereale în contabilitate și se încheiau contracte fictive deprestări servicii, comision, achiziții nereale sau transferuri financiare interne ori externe.

Prin intermediul societăților comerciale pe care le dețineau, oamenii de afaceri implicați au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacționare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior erau rulate succesiv „în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării și în final al obținerii sumelor respective.

În operațiuni, erau folosite des societățile comerciale controlate de către Vitalie Burcă (cetășean moldovean) și bulgarii Dmitri Grigoriev și Serghei Vasiliev, care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă și facturauîn mod fictiv anumite achiziții și prestări servicii către alte societăți comerciale.

Cristian Borcea a fost audiat săptămâna aceasta de DNA într-un dosar privind favorurile primite în pușcărie. Sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor dezvăluie că deținutul VIP era un adevărat SUPERMAN: muncea 33 de zile pe lună, deși 5 zile era în brațele iubitei, în permisie, scria o lucrare științifică în 4 zile, învăța sârguincios Geografie și Istorie și reușea spectaculoasa performanță de a participa la dezbateri, în timp ce juca fotbal în curte. În total, în cei 4 ani de închisoare, Borcea a acumulat credite pentru muncă și implicarea în diverse activități cât 300 de deținuți la un loc.

În urma unei sesizări a Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor, DNA i-a întocmit un dosar penal luiCristian Borcea.Fostul finanțator Dinamo a refuzat să dea declarații la ieșirea din sediul DNA, dar a precizat că a beneficiat de favoruridoar conform legii. În același dosar, au fost audiați și reprezentații Federației, care au depusprobeprin care și-au susținut spusele.

Sindicaliștii din penitenciare au sesizat DNA cu privire la posibile fapte de corupție, după ce directorul ANP i-ar fi acordatilegallui Cristian Borcea, când era închis, zece permisiuni de ieșire din detenție într-un an, ceea ce arată că el a beneficiat de54 de zile de permisie. Sesizarea a fost depusă de către aceștia în luna septembrie.

„Deținut-VIP favorizat sub privirile lui Tudorel Toader. Directorul Marian Dobrică i-a aprobat ilegal10 permisiunide ieșire din penitenciar într-un singur an. Am cerut Ministrului Justiției să dispunăverificareamodului în care au fost acordate, în perioada iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru deținutul Cristian Borcea și am sesizat Direcția Națională Anticoupție în legătură cu posibile infracțiuni deabuz, fals și corupțieîn legătură cu favorizarea acestui deținut-VIP,” a precizat liderul Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor,Sorin Dumitrașcu, printr-un comuicat de presă.

Potrivit lui Dumitrașcu, directorul general Marian Dobrică i-a aprobat lui Cristian Borcea, când se afla în detenție, zece recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar, în perioadele: 18.06 – 21.06.2017, 06.07 – 11.07.2017, 02.08 – 08.08.2017, 14.09 – 19.09.2017, 01.11 – 06.11.2017, 23.12 – 28.12.2017, 11.02 – 17.02.2018, 07.04 – 14.04.2018, 03.05 – 10.05.2018, 21.06 – 26.06.2018, cu încălcarea prevederilor legale în materie.

„Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate, ar fi fost necesarecel puțin 800 de crediteconform Deciziei 433/2016. În sistemul penitenciar, acest lucru este practicimposibil. În medie, deținuții care se implică în activități sau care lucrează realizează60 – 80 de crediteîntr-un an, în funcție de programul individual de educație și intervenție psiho-socială. Pentru a obține aceste credite, Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze20 de cursuri de calificaresau10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative și de asistență psiho-socială i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce40 de luni de muncăla un caștig mediu de 5 zile/lună, pentru fiecare dintre aceste zile-câștig acordându-se cate 4 credite conform Deciziei 433/2016”, mai arată Dumitrașcu.

„Pe perioada detenției (martie 2014 – iulie 2018), deținutul Cristian Borcea a fost implicat în3 dosare penale6536/2/2008, 375/P/2017 și 806/2/2016, având pe rând calitatea de suspect, învinuit, respectiv inculpat, iar date referitoare la aceasta există la dosarul de penitenciar, acesta fiind citat și prezentat la organele judiciare. Conform evidențelor, deținutul Cristian Borcea a acumulat în cei 4 ani executați2378 de credite, cam cât ar fi putut acumula300 de deținuți la un loc. Pe baza acestor credite a beneficiat de20 de recompensecu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită și17 permisiunide ieșire din penitenciar (dintre care 10 în ultimele 12 luni calendaristice).Niciun deținutdin sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea număr de recompense,” afirmă Sorin Dumittrașcu.

Potrivit FSANP, Cristian Borcea s-a aflat de „extrem de multe ori în situația în care lucra necalificat în timp ce făcea cursuri de calificare și se școlariza primar, participând simultan la activități sportive ori dezbateri sau recenzii de carte, deși suferea de nu mai puțin de12 afecțiuni medicaleși a fost clasat ca fiind apt pentrumunci ușoare”.

„Suspectăm, deci, un volum imens de înregistrăricontradictorii și în fals. Deținutul Borcea Cristian figurează în evidențe cu luni în care ar fi lucrat câte 30 de zile (eg. ian, iunie 2018) și chiar33 de zile(eg. martie 2018), excluzând celelalte activități pe care cei care i-au acordat creditele pretind că le-ar fi făcut, în condițiile în care în acele luni a avut câte 5 – 7 zile de permisiune de ieșire din penitenciar. De altfel, în ultimele 12 luni, media numărului de zile lucrate este de28în condițiile în care aproape în fiecare lună a beneficiat de acele 5 – 7 zile de permisie. În acești 4 ani, deținutul Cristian Borcea a participatpe hârtiela peste 140 de programe și activități educaționale, primind credite pentru participarea la enorm de multe dezbateri, câteva redactări de reviste, ceva recenzii de carte și foarte multe concursuri tematice. Nu a făcut cursuri de calificare, a absolvit în schimb module de școlarizare pentru adulți (geografie și istorie). În medie, ceilalți deținuți participă la 9 – 12 astfel de programe și activități educaționale într-un an, dacă au timp și nefiind la muncă”, mai explică sindicaliștii.

Cristian Borcea este acuzat că a mai scris șidouă așa-zise lucrări științificepentru care a primit și zile câștig și credite, una dintre acesteaîn doar patru zileși că a primit recompensele pentru acestea.

„În mod surprinzător, aplicația de evidență a recompenselor areun mare golîn ceea ce privește corespondența dintre activitățile desfășurate de deținutul Cristian Borcea și creditele primite, sistemul fiind în imposibilitatea de a înregistra automat activități carese suprapun. La ceilalți deținuți nu sunt astfel de probleme, anchetatorii vor trebui să lămureascămisterul. Există, așadar, suspiciunea rezonabilă a înregistrării unor activitățifictive, lucru de altfel constatat și de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin rapoarte de control, precum cel cu numărul 67285/30.12.2015. Astfel, inspectorii ANP au constatat, verificând activitățile educaționale la care a participat şi pentru care a primit credite detinutul Borcea Cristian că „în mod frecvent deținuții predau recenzia sau chestionarul completat deținutului repartizat la activităti educative sau direct coordonatorului de activitate, fără a avea loc activităti de grup la clubul secției. De asemenea, s-a mai constatat că „deși toate aceste activități au fost programate să se desfășoare de luni până vineri, în intervalul orar 07.30-15.30, la aceste activități au participat și au primit credite și detinuti repartizati la deservire, pontați efectiv pentru muncă” precizând că „nu existănicio formă de evidențăcare să reliefeze prezența deținuților la aceste activități „, a transimis FSANP.

Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare în luna iulie, din Penitenciarul Jilava, după 4 ani și 4 luni de închisoare, după ce magistrații Tribunalului Ilfov au decis să-i admită cererea de eliberare condiționată. El a ispășit pedeapsa dispusă în dosarul transferurilor de jucători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU