David Popovici, sportivul care a revoluționat NATAȚIA: „Medalia nu e aproape niciodată importantă”. Ce e cu adevărat pe primul loc pentru el

Publicat: 15/04/2023, 13:15

Campionul și recordmenul mondial la înot și-a destăinuit filozofia pe care o are în concurs și în pregătire

Campion și recordmen mondial la înot, David Popovici iubește România din tot sufletul. Nu ratează nici un Campionat Național, iar la ultimul a cucerit 6 medalii de aur.

S-ar putea pregăti oriunde în lume, dar recunoaște că adoră să se antreneze la București, în bazinul în care a crescut, „Lia Manoliu”.

David Popovici: „Medalia nu e aproape niciodată importantă”. Ce e cu adevărat pe primul loc pentru starul înotului

„Bazinul meu preferat pentru a mă antrena e Lia Manoliu, vara. Chiar dacă e în București, chiar dacă sesiunea de antrenamente mai poate fi întreruptă din când în când, e preferatul meu. E bazinul în care am învățat să înot și bazinul la care mă antrenez cel mai des. Ca bazin de competiție îmi place cel de la Roma, tot vara, descoperit”, a spus David Popovici, campion și recordmen mondial la înot.

Tocmai pentru că iubește să concureze în țară, el a fost cu atât mai fericit că a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice la 100 m liber în cursa de la Otopeni: „Înseamnă mult pentru mine că am reușit să obțin calificarea pentru Jocurile Olimpice aici. M-a ajutat foarte mult tribuna, toți spectatorii care au venit să ne încurajeze și îmi doresc ca fiecare concurs să arate așa”.

Președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Camelia Potec, spune că pentru sportivi e ceva extraordinar să concureze în fața propriilor suporteri. „Ca de obicei, ne-a bucurat inimile când a devenit primul sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Performanța e extraordinară, timpul este extraordinar pentru această perioadă a anului și putem spune că e pe drumul cel bun. Am văzut în tribune foarte mulți copii care încurajează sportivii din apă, lucru pe care noi, ca foști sportivi de performanță nu l-am avut, nu l-am putut simți”, a declarat Camelia Potec, președintele federației.

Pentru campioana olimpică de la Atena, rezultatele obținute de David la aceste naționale, inclusiv în probele de fluture, nu reprezintă o surpriză: „Știam că va concura și la fluture și la spate. David e un sportiv care-și doreste de fiecare dată să treacă peste anumite limite, să depășească anumite bariere, asta a și declarat. Iar participarea la un Campionat Național în momentul în care ești cel mai bun în lume nu e o competiție de obiectiv, e mai mult una de pregătire. Și atunci avea nevoie să depășească și la această competiție niște limite și a făcut-o cu brio”.

Își studiază zilnic cursele sau antrenamentele

Campionul studiază în fiecare seară, după cursă, imaginile filmate de tehnicianul său: „Ne uităm împreună la curse, pentru că e important să le analizăm, să văd ce am făcut bine și ce am făcut greșit”.

Pentru David, anul 2022 a fost unul plin de medalii la Campionatele Mondiale sau Europene la care a participat. El spune că sezonul trecut a fost așa cum și-a dorit pentru că nu și-a pus presiune pe el: „Nu mi-am setat niciodată niște obiective de concrete de timp: vreau să iau locul 1, vreau să fac record mondial, vreau să ies camp mondial. Totdeauna mi-ar fi plăcut să fac toate astea și în continuare mi-ar plăcea să ies campion olimpic, mi-ar plăcea să-mi apăr titlul de campion mondial. Dar e important să nu te focusezi prea tare pe astea”.

Un adevărat colecționar de medalii, David recunoaște că pentru el nu trofeele sunt importante, ci timpul și felul în care a înotat: „Medalia aș spune că nu e aproape niciodată importantă pentru mine. Totdeauna contează timpul și mai presus de timp contează cât de bine mi-a ieșit cursa, cât de corect am înotat-o, cât de frumos s-a văzut, pentru că elementul ăsta contează”.

Cel care îl cunoaște, după părinți, cel mai bine pe David este antrenorul care l-a descoperit și care este alături de el de la primele antrenamente: Adrian Rădulescu. Acesta spune că pe măsură ce David crește în vârstă, comunicarea trece la un alt nivel. „Nu cred că e mai greu de antrenat David de acum față de cel de acum doi ani. Cred că e doar diferit, pentru că noi poate uităm că el totuși are 18 ani și ușor-ușor devine un bărbat matur. Și atunci automat și interacțiunea dintre noi trebuie să se transforme”, a declarat Adrian Rădulescu.

David Popovici are câteva zile libere de Paște

Chiar dacă petrec împreună mai mult timp decât cu familiile lor, David Popovici și antrenorul său vor petrece separat zilele libere prilejuite de Sărbătorile de Paște. „De Paște o să stăm acasă cu familia și o să sărbătorim. Fiecare acasă după datini și tradiții”, a mai spus Adrian Rădulescu.

Antrenorul spune că au existat și zile în vacanță în care nu a comunicat deloc cu sportivul său: „Au existat, cel puțin pe perioada vacanței, după Campionatul Mondial din Peru chiar vreo trei săptămâni nu am schimbat nici un mesaj. Nu, nu mi s-a părut ciudat. A fost o chestie pe care am stabilit-o amândoi și ne-am descurcat foarte bine”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei