Decizia luată de Țiriac, ca urmare a scandalului iscat de Năstase la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie

Decizia luată de Țiriac, ca urmare a scandalului iscat de Năstase la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie
Publicat: 21/06/2017, 08:19
Actualizat: 03/04/2018, 01:29

Prin vocea președintelui acestui for, WTA a criticat decizia organizatorilor de a-l invita pe Năstase în contextul în care fostul număr unu mondial se află sub ancheta ITF ca urmare a scandalului de la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie.

Prin intermediul a două scrisori adresate președintelui WTA, Steve Simon, respectiv președintelui ITF, David Haggerty, Ion Țiriac cere ca procesul lui Ilie Năstase să fie unul public și anunță că suspendă acordarea trofeului la Madrid Open, proba feminină.

Scrisoarea trimisă de Ion Țiriac către conducerea WTA:

„Domnule presedinte,

Din cauza comentariilor publice agresive ale WTA în privința acordării trofeului de la Madrid în prezența lui Ilie Năstase, va informez că am decis să suspend acordarea trofeului meu în evenimentele feminine. Mă refer la trofeul de aur și diamant, precum și la replicile de argint – acestea nu vor mai fi acordate câștigătoarelor de la Madrid. Acest trofeu e un simbol oferit de mine personal câștigătorului turneului și pot fi prezent eu sau unul dintre invitații mei la acordarea lui. WTA nu poate să-mi cenzureze libertatea de a face o invitație specială la acordarea trofeului.

De-a lungul anilor, am avut plăcerea de a invita la ceremonia de premiere pe Regina Spaniei, Prințul Spaniei, primarul Madridului, iar în acest an invitația mea a fost acceptată de Ilie Năstase. Am fost informat că WTA l-a amendat de asemenea pe proprietarul evenimentului după ceremonia de premiere. Din nou, găsesc acest comportament al WTA agresiv și în afara normelor WTA.

Ion Țiriac.”

Scrisoarea către ITF:

„Domnule președinte,

Scriu această scrisoare din postura de președinte de onoare al Federației Române de Tenis, cu referire la ancheta inițiată împotriva domnului Ilie Năstase, căpitanul echipei de Fed Cup a României.
După ce am văzut probele strânse de reprezentanții Federației Române de Tenis, găsesc diverse aspecte foarte nefericite și deranjante, legate de meciul din Fed Cup.

Este clar că intervenția inițială a căpitanului echipei de Fed Cup a României a fost în limitele postului său și conform regulamentului. Este surprinzător și neclar de ce arbitrul a refuzat să ia în considerare intervenția, refuz care a declanșat un limbaj nepotrivit de către domnul Năstase, care, în consecință, a fost eliminat.

Și apoi porțile iadului s-au deschis asupra căpitanului nostru, a moralului echipei noastre și asupra reputației Federației.

Prin urmare, solicit ITF să sprijine clarificarea tuturor faptelor relevante, să acționeze într-o manieră echitabilă și legală, să atenueze consecințele exagerate ale situației și să ia o decizie adecvată. Consider că o audiere publică este singura modalitate de a atinge aceste scopuri și de a asigura legitimitatea și imparțialitatea acesteia.

Modul în care ITF alege să desfășoare în continuare această anchetă poate fi un reper și o audiere publică și deschisă reprezintă singura modalitate de a asigura că ITF rămâne o organizație profesionistă și de încredere.

Urmăresc acest caz ca persoan implicată în tenis de peste 60 de ani, câștigător al unui Grand Slam, antrenor și manager de cinci câștigători de Grand Slam, deținător de numeroase turnee de tenis, atât la masculin, cât și la feminin, o persoană a cărei viață e dedicată tenisului.

Personal, aș dori să asist la această audiere deschisă și publică. Cu această ocazie, vreau să aflu motivele pentru acest comportament inexplicabil al arbitrului și ale deciziilor luate de supervizorului jocului din partea ITF.

Cu sinceritate,

Ion Țiriac

Președintele de onoare al Federației Române de Tenis.”

Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a fost suspendat provizoriu, pe 23 aprilie, și nu are acces la competițiile ITF, inclusiv la Fed Cup. Fostul mare tenismen a avut un conflict cu jucătoarea Johanna Konta și Anne Keothavong, căpitanul nejucător al Marii Britanii, în timpul confruntării din Fed Cup.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri