Eurosport cu Premier League, difuzat doar de UPC, nu și de RCS și Romtelecom; CNA analizează situația

Eurosport cu Premier League, difuzat doar de UPC, nu și de RCS și Romtelecom; CNA analizează situația
Publicat: 22/12/2013, 15:27
Actualizat: 30/09/2018, 04:35

Eurosport cu meciurile de fotbal din Premier League este difuzat doar de UPC România, dar nu și de către companiile RCS&RDS și Romtelecom, în acest moment Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) analizând situația, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele CNA.

Grupul Eurosport a anunțat, pe 19 decembrie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a semnat un contract cu Premier League privind drepturile de transmisie în Romania, în direct și în exclusivitate, a primei ligi din campionatul englez de fotbal, începând din 21 decembrie și până în anul 2016.

Însă, primul meci din Premier League difuzat de Eurosport în România, cel de sâmbătă dintre Liverpool – Cardiff City, a putut fi vizionat integral doar de abonații la pachetele de cablu și DTH ai companiei de telecomunicații UPC România, potrivit ProSport.

La RCS&RDS, care operează atât rețele de cablu, cât și platforma DTH Digi, transmisia meciului Liverpool – Cardiff City a fost întreruptă după 45 de minute. Totodată, Romtelecom – care operează platforma DTH Dolce și rețeaua de cablu Next Gen – meciul dintre Liverpool și Cardiff City nu a fost difuzat deloc.

În schimb, atât RCS&RDS, cât și Romtelecom au difuzat în timpul meciului din Premier League un program de sărituri cu schiurile. Și la următoarele meciuri din campionatul englez de fotbal, difuzate în continuare de Eurosport în România, au putut fi văzute doar de către abonații UPC.

Contactată de MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat că CNA analizează situația, precizând că din primele informații pe care le deține grupul Eurosport a notificat, joi, 19 decembrie, UPC România și Romtelecom (Dolce) privind faptul că pe Eurosport va fi inserată începând din 21 decembrie o fereastră cu meciurile din Premier League.

Laura Georgescu a mai spus că în urma discuțiilor avute duminică atât cu reprezentanți ai UPC, cât și cu reprezentanți al Romtelecom nu este vorba despre o schimbare a structurii de programe a Eurosport și nici despre o modificare a siglei. De asemenea, Eurosport ar fi pus la dispoziția operatorilor de cablu și DTH decodoare pentru a facilita difuzarea meciurilor de fotbal din Premier League, a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că reprezentanții Romtelecom i-au spus că nu ar fi difuzat sâmbătă meciurile din Premier League din cauză că nu au avut suficient timp pentru a pune la punct toate aspectele tehnice.

Potrivit Laurei Georgescu, reprezentanții RCS&RDS i-au spus că au oprit semnalul meciului din Premier League în momentul în care și-au dat seama că este vorba despre un alt conținut, pentru care Eurosport nu deținea drepturi în Ungaria, Cehia și Slovacia.

Laura Georgescu a mai spus că din perspectiva legislației audiovizualului operatorii de cablu sunt cei care trebuie să notifice CNA și să ceară modificarea grilei de programe, în sensul introducerii unei noi televiziuni. Însă, potrivit Laurei Georgescu, în cazul de față nu este vorba despre o nouă televiziune, ci de aceelași post Eurosport, cu o fereastră dedicată meciurilor din Premier League.

Ea a mai spus că CNA va continua să analizeze situația creată și urmează să poarte o corespondență și cu societatea Sport TV Management SRL, care reprezintă în România grupul Eurosport.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a mai spus că la 31 decembrie vor expira contractele grupului Eurosport cu RCS&RDS, UPC România și Romtelecom (Dolce) pentru difuzarea televiziunilor Eurosport în România.

Președintele CNA a mai declarat că RCS&RDS a notificat Consiliul, precizând că poartă negocieri cu Eurosport pentru încheierea unui nou contract și, în cazul în care, negocierile vor eșua RCS își rezervă dreptul să reia procedura de schimbare a avizului de retransmisie și să scoată canalele Eurosport din grila de programe.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, remis duminică, de către compania RCS&RDS se afirmă că RCS „nu și-a încălcat sub nicio formă contractul în curs cu Eurosport”.

„RCS&RDS și Eurosport au în prezent un acord de retransmisie pentru mai multe țări din sud-estul Europei (România, Ungaria, Cehia, Slovacia) unde erau difuzate canalele TV Eurosport și Eurosport 2 în versiunile internaționale ale acestora. În cursul zilei de 21 decembrie 2013, compania Eurosport a întrerupt transmisia programului Eurosport (versiunea internațională care nu difuza meciuri de fotbal din Premier League) atât în România, cât și către abonații din Ungaria, Cehia și Slovacia. În locul Eurosport, compania Eurosport a introdus un nou canal denumit Eurosport România care a fost difuzat către toți abonații RCS&RDS din toate aceste țări. Compania Eurosport nu a anunțat această înlocuire”, susține RCS&RDS.

Potrivit comunicatului, RCS&RDS „a aflat de această schimbare în momentul în care a început să primească reclamații de la abonații săi din celelalte țări, care erau nemultumiți că în locul postului Eurosport International care emitea în limba națională a fiecărui stat, au putut viziona doar noul canal Eurosport România, canal transmis doar în limba română”. „Prin această înlocuire, au fost grav afectați peste 1 milion de abonați ai RCS&RDS din aceste țări”, a precizat RCS&RDS.

În plus, RCS&RDS precizează că „Eurosport a primit dreptul să transmită meciurile din Premier League doar în România, nu și în Ungaria, Cehia sau Slovacia”. „În condițiile în care am fi permis transmisia postului Eurosport România, am fi încălcat drepturile de difuzare a Premier League deținute de alți titulari din țările respective. Astfel, decizia RCS & RDS a avut în vedere atât interesele consumatorilor din toate țările unde operăm, dar a ținut cont și de drepturile titularilor de licență pentru meciurile Premier League din Ungaria, Cehia și Slovacia. Considerăm că Eurosport poartă întreaga responsabilitate atât față de abonați, cât și față de acești titulari de licență”, se mai arată în comunicatul citat.

Pe de altă parte, până în momentul difuzării acestei știri, nici reprezentanții Romtelecom și nici reprezentanții Eurosport nu au răspuns la întrebările adresate de agenția MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...