EXCLUSIV VIDEO | Ce tabieturi avea Gabriela Szabo înaintea concursurilor care i-au adus trei medalii olimpice și 11 titluri de campioană mondială. ”Nimeni nu avea voie să intre”

Publicat: 01/06/2022, 17:20
Actualizat: 01/06/2022, 21:17

Fosta mare atletă Gabriela Szabo a dezvăluit, în interviul acordat pentru Gândul, ce tabieturi avea înainte de orice concurs, ce era interzis în camera ei și în ce găsea refugiu atunci când evada din zona de antrenament.

Gabriela Szabo spune că atletismul a fost și rămâne un sport individual în care fiecare ”este pentru el”.  Ca fiecare sportiv, și Gabriela avea tabieturile ei înainte de orice concurs.

Era o modalitate prin care reușea să se concentreze și mai mult, pentru a fi în formă maximă pe pista de atletism, așteptând startul, iar lectura a ajutat-o, de fiecare dată, să ”evadeze” și să pregătească, nu numai fizic, viitoarele victorii.

”Avem tabieturile noastre, tabieturile înainte de competiție, în cameră. La mine în cameră, de exemplu, nu dădeam voie să intre nimeni. Eram eu, cartea mea. Eu citeam foarte mult. Atunci când mă antrenam, stăteam cu orele în fața cărții, pentru că era momentul în care eu evadam din zona de antrenament”, mărturisește Gabi Szabo.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

”În literatură sunt romantică, în muzică sunt rock”

Gabriela Szabo își aduce amintește și ce cărți citea în perioada în care participa la competiții, dar și ce gen de muzică îi plăcea și ce ascultă acum.

”Citeam foarte, foarte mult, citeam orice. Literatură universală… Dickens mi-a plăcut foarte tare, Jane Austin, Charlotte Brontë… Probabil că, da, în sufletul meu sunt o romantică.

La muzică sunt mai rock, nu sunt romantică. Muzica de relaxare îmi place când sunt acasă și am nevoie de puțină relaxare. Dar dimineața sunt mai în zona de rock”, spune fosta mare campioană olimpică și mondială.

Gabi Szabo povestește și cum a ajuns prietenă cu o altă fostă campioană olimpică și mondială de atletism, cu care vorbește și acum.

”Discut cu foarte mare drag cu Svetlana Masterkova, care îmi spunea «my sister» (n.red. – sora mea), eram ca două surori și, după fiecare competiție în care ea alerga foarte bine, venea la mine și spunea: «Mulțumesc, tu m-ai motivat să fiu mai bună astăzi»”, își amintește campioana mondială și olimpică.

În prima parte a interviului pe care l-a acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL, Gabriela Szabo vorbește și despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională, în urmă cu 18 ani, despre Clubul Sportiv Municipal (CSM) București și ”bullying-ul” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club. Ea vorbește despre problemele clubului și spune că există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control. Prima parte a interviului cu Gabriela Szabo poate fi citită AICI.

Gabriela Szabo a elucidat și misterul celor 6,6 kilograme de aur în lingouri pe care le-a câștigat după Golden Four, în urmă cu 25 de ani, când avea 21 de ani. Fosta mare campioană povestește AICI unde sunt acum lingourile de aur.

În interviu dezvăluie și ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă, în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României.  Povestea despre ”bătălia dintre minte și corp” care a făcut-o să abandoneze cursa de 5.000 de metri de la Birmingham și apoi să renunțe la Olimpiada din 2004 și să se retragă definitiv din competițiile sportive o puteți citi AICI.

Multipla campioană olimpică și mondială a mai mărturisit AICI și cu ce se încălța la antrenamente atunci când s-a apucat de atletism, aducându-și aminte că ”pantofii cu cuie erau un lux”.

Dar Gabriela Szabo are nu numai un trecut sportiv cu totul excepțional, dar și bucurii sufletești ale prezentului. Nepoțica ei, Vera Mei, va împlini 3 ani pe data de 27 august, iar relația sa sentimentală cu Zsolt Gyöngyössy, fostul antrenor și, acum, soțul său, este una cu totul specială. Puteți citi AICI de ce spune Gabriela Szabo că între ea și Zsolt este mai mult decât ”chimie”.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase