FRF: UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal

FRF: UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal
Publicat: 22/03/2023, 10:53

Federația Română de Fotbal (FRF) vine cu precizări după ce instituția similară de la Budapesta a anunțat că ar fi primit autorizație de la UEFA de a folosi simboluri ale Ungariei Mari la meciuri.

FRF dezminte acest lucru și susține că UEFA nu a dat și nici nu va da o asemenea decizie. Potrivit Federației Române de Fotbal, această informație a fost comunicată chiar de către forul european.

Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată.

FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal” se arată într-un comunicat al FRF.

FRF: Federația maghiară a greșit. Revizionismul nu este acceptat în fotbal

FRF mai menționează că Federația maghiară a greșit atunci când a făcut un asemenea anunț și atrage atenția că revizionismul nu este acceptat în fotbal.

„Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European; Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, se mai arată în comunicat.

UEFA a aprobat solicitarea federației maghiare de a nu trata „simbolul istoric maghiar” ca simbol cu ​​motivație politică, astfel că simbolul va putea fi utilizat în partidele oficiale, a anunțat forul maghiar.

„În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor.

Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se precizează în comunicat, care a relevat că sunt necesare patru condiţii: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripţie, doar culorile roşu, alb şi verde pot fi pe drapel, simbolul trebuie prezentat – în modul obişnuit – datorită conţinutului şi controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul netulburaţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase