Kvitova, Mattek-Sands și românca R. Cogianu, printre sportivii care ar fi luat substanțe interzise. Lista completă

Kvitova, Mattek-Sands și românca R. Cogianu, printre sportivii care ar fi luat substanțe interzise. Lista completă
Publicat: 15/09/2016, 13:00
Actualizat: 02/04/2018, 23:13
În documentul prezentat de hackerii ruși se arată că Roxana Cogianu a primit derogare din partea Agenției Mondiale Antidoping pentru a folosi dexametazonă. Substanța respectivă i s-ar fi aplicat o singură dată, intravenos. Deși perioada nu este menționată, documentul este inscripționat cu sigla Jocurilor Olimpice de la Rio.
Contactată de MEDIAFAX, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a mărturisit că nu este la curent cu informațiile apărute, dar, pe de altă parte, nu își poate explica de ce Agenția Mondială Antidoping i-ar fi făcut favoruri unei sportive din România.
„Nu sunt la curent, pentru că nu am avut timp să citesc presa în ultimele zile. Dar, eu nu cred că este adevărat, cred că este o greșeală. Și spun asta pentru că știu prin câte controale au trecut sportivii noștri anul acesta. La cum s-au pus pe europeni în ultima vreme, nu văd de ce ar fi iertat-o tocmai pe Roxana Cogianu, o sportivă din România. WADA va avea ultimul cuvânt de spus. Dacă se confirmă aceste informații, WADA trebuie să își asume și să motiveze aceste decizii”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, pentru MEDIAFAX.
Cogianu apare pe o listă alături de alți 24 de sportivi din șase țări, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Rusia și Polonia. Pe listă se mai află, printre alții, jucătoarele de tenis Bethanie Mattek-Sands (SUA) și Petra Kvitova
(Cehia) sau rutierii Bradley Wiggins și Chris Froome, din SUA, respectiv Marea Britanie.
În vârstă de 29 de ani, Roxana Cogianu a făcut parte din echipajul feminin de canotaj – opt rame cu cârmaci – al Românieia care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia.
Oficialii Federației Române de Canotaj susțin că prezența Roxanei Cogianu pe lista sportivilor care au folosit substanțe interzise cu acordul WADA se datorează unei intervenții chirurgicale care a necesitat un tratament medicamentos.
„Urmare a informațiilor apărute în media privind menționarea sportivei Cogianu Roxana pe lista sportivilor care au folosit substanțe interzise, dorim să facem următoarele precizări:
Informațiile publicate se referă la faptul că în anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o intervenție chirurgicală care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor W.A.D.A., F.R. Canotaj și sportiva menționată au transmis documentele medicale necesare și au informat Federația Internațională de Canotaj și W.A.D.A. Aceasta și nimic mai mult este singura legătura a sportivei Cogianu Roxana cu situația prezentată în diverse medii de informare.” se arată în comunicatul emis de Federația Română de Canotaj.
Petra Kvitova și Matek-Sands, pe lista celor 25 de sportivi care ar fi luat substanțe interzise
Lista include 25 de sportivi – 10 americani, cinci britanici, cinci germani și câte unul din România, Danemarca, Rusia, Polonia și Cehia. Dintre aceștia, 11 au fost medaliați la Rio.
Din Statele Unite ale Americii sunt menționați următorii sportivi: Bethanie Mattek-Sands, Brittney Griner, Jack Conger, Dagmara Wozniack, DeAnna Price, Kathleen Baker, Mcquin Baron, Michelle Carter, Sam Dorman, Tervel Ivaylov Dlagnev.
Bethanie Mattek-Sands, sportivă alături de care Horia Tecău a luat titlul la dublu mixt la Australian Open, în 2012, a primit acceptul din partea WADA să ia Cortizol, un hormon steroid produs de glanda renală, care în mod natural apare ca reacție la stres. Rolul său principal este creșterea de cantitatea de zahăr în sânge. Bethanie Mattek-Sands a luat această substanță încă din 19 decembrie 2012, adică la un an distanță de la titlul cucerit împreună cu Tecău la Australian Open. Bethanie a luat cortizol și în timpul Jocurilor Olimpice, unde a cucerit aurul la dublu-mixt. Ultima rețetă a primit-o pe 1 aprilie 2016 și care ar urma să expire în martie 2017. Mattek-Sands are 31 de ani.
A doua pe listă este Brittney Griner, sportivă care a cucerit aurul la Rio alături de echipa națională de baschet feminin a Statelor Unite ale Americii. Baschetbalista în vârstă de 26 de ani a primit o derogare pentru a folosi Lisdexamfetamină în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2019. Lisdexamfetamina se folosește pentru tratarea ADHD-ului, o boală care afectează atenția, de care Simone Biles, aflată pe prima listă publicată, a mărturisit că suferă.
Înotătorul american Jack Conger, medaliat cu aur la ștafetă 4×200 de metri liber la Rio, a primit aprobarea să folosească Dextroamfetamină, un medicament frecvent utilizat în tratamentul multor afecțiuni medicale, cel mai frecvent ADHD și narcolepsie. Aprobarea este valabilă în perioada 22 februarie 2016 – 22 februarie 2020.
Dagmara Wozniack, medaliată cu bronz la sabie pe echipe la Rio, a primit acceptul de a folosi Triamcinolon, în perioada 3 februarie – 3 martie 2016, precum și Prednison, între iunie și iulie 2016, substanțe folosite pentru tratarea inflamațiilor. Prednison au luat în total patru sportivi americani dintre cei menționați. Atleta DeAnna Price a avut derogare în perioadele mai-iunie 2016 și 9-11 august 2016, care a concurat la Jocurile Olimpice la aruncarea ciocanului, însă fără să câștige vreo medalie. Înotătoarea Kathleen Baker poate să ia Prednison în până 2019. Baker a cucerit două medalii la Rio, aur la ștafetă mixtă 4×100 și argint la 100 de metri spate. Și Tervel Ivaylov Dlagnev, un alt american de origine bulgară, a luat Prednison în perioada 12-25 august 2016, după ce mai luase și între 22 și 27 iulie 2015.
Înotătorul Baron McQuin (20 de ani), și el olimpic, are acceptul de a lua Dextroamfetamină până în 2019. În vârstă de 30 de ani, atleta Michelle Carter, medaliată cu aur la aruncarea greutății, a folosit Medrol, substanță utilizată împotriva bolilor endocrine.
Sam Dorman, în vârstă de 25 de ani, medaliat cu aur la sărituri în apă, în proba de trambulină, la Rio, are aprobare să ia Amfetamină din mai 2013 până în aceeași lună a anului 2017. Amfetamina este folosită pentru tratarea unor afecțiuni ca: deficitul de atentie (ADHD) și narcolepsia, o afecțiune manifestată printr-o nevoie incontrolabilă de a dormi.
Marea Britanie are cinci nume pe listă: Bradley Wiggins și Christopher Froome (rutieri), Charley Hull (jucătoare de golf), Heather Fisher (jucătoare de rugby) și Sam Townsend (canotier). Cei mai cunoscuți sunt rutierii Bradley Wiggins, care a câștigat o medalie de aur la Rio, și Christopher Froome, de trei ori campion la Turul Franței. Wiggins a luat Albutamol și Triamcinolon între 2009 și 2013, în timp ce Froome a primit acceptul să ia Prednison, substanță folosită și de patru dintre americanii aflați pe listă, în perioada 2013-2014.
Un alt nume important care apare pe listă este cel al Petrei Kvitova. Tenismena din Cehia a primit pe 29 septembrie acceptul să ia Beta2-adrenergic agonist, o substanță ce relaxează mușchii și eliberează insulina. Aceasta este în principal folosită pentru tratarea astmului și a altor tulburări pulmonare. Perioada în care a luat acest tratament a fost imediat după US Open, când Kvitova a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în fața lui Wickmayer. La Australian Open, Grand Slam-ul care a urmat imediat după perioada în care a luat Beta2-adrenergic, a ieșit încă din turul 2.
Kvitova a mai primit o rețetă, care a fost valabilă în perioada 23 decembrie 2009 și 18 decembrie 2013. De această dată, substanța este Formoterol, o substanță interzisă, care este însă recomandată pentru astm. În august 2013, Kvitova a jucat finala la New Haven împotriva Simonei Halep. Sportiva noastră s-a impus atunci cu 6-2, 6-2. De asemenea, Kvitova a câștigat la Wimbledon în 2011, perioadă în care apare că lua deja substanțe interzise.
Hackerii de la Fancy Bear menționează chiar și un sportiv din Rusia, pe pugilistul Mikhail Aloyan, în vârstă de 28 de ani, medaliat cu argint la Rio. Rusul a fost testat pozitiv cu Tuaminoheptan, în august 2016. Substanța respectivă este un decongestionant nazal, stimulent simpatomimetic și vasoconstrictor.
Germania are cinci nume amintite: Robert Harting, Franziska Hente, Christina Obergfoll, Christian Vom Lehn și Christian Reichert. Din Polonia este menționată Natalia Madaj, iar din Danemarca Blume Pernille.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului