La 15 ani, Alexandra Marinescu este singura româncă din Formula 4. „Într-un sport de băieți, o fată trebuie să lucreze de două ori mai mult”

Publicat: 10/10/2015, 09:24

Aventura Alexandrei în lumea motorsportului a început când avea 9 ani, când a pilotat un kart, iar prima competiție la care a participat a fost o cursă stradală de karting desfășurată în 2009, la Bistrița. A ocupat atunci locul al cincilea și a știut că poate mai mult. Victoria a venit la a treia cursă din carieră: „Am fost foarte încântată după prima victorie. A fost un moment foarte important în cariera mea de pilot pentru că mi-a dat încredere în mine.”, povestește Alexandra.

Alexandra nu s-a oprit la concursurile de karting și și-a dorit să meargă mai departe, să-și încerce limitele. Visul de a concura în competițiile de monoposturi, în Formula 4, într-o lume dominată de băieți, poate părea imposibil pentru o fată. Și totuși, Alexandra a reușit. În 2014 a concurat în formula americană, la celebra școală de monoposturi Skip Barber, unde a obținut un rezultat care i-a dat curajul să meargă în competițiile de Formula 4, unde sunt primiți și adolescenții cu vârsta minimă de 15 ani.

„Din 2014 mi-am dat seama că a sosit timpul să trec la etapa următoare. Așa că anul trecut am concurat în formula americană Skip Barber, unde la prima cursă am terminat pe locul 4. Un rezultat foarte promițător pentru prima cursa în formule, iar anul acesta am trecut în F4 în Anglia.”, spune Alexandra.

„Am avut trei accidente grave”

În timpul unei curse, pilotul nu poate ști de unde vine pericolul. Riscul unei accidentări se menține ridicat pe tot parcursul turului de pistă. Anul acesta, în aprilie, Alexandra a participat la prima cursă de F4 în Anglia. Din păcate, un accident grav cauzat de probleme tehnice i-a determinat pe medici să îi recomande o perioadă de pauză.

„Prima cursa de anul acesta din F4 a fost in aprilie. Din păcate, a decurs cu mult sub așteptări datorită unor probleme tehnice cauzate de echipă ce au dus la un accident destul de grav. Medicii mi-au recomandat o lună de pauză, iar după sfârșitul acestei perioade a fost foarte greu să găsesc parteneri și sponsori”, povestește Alexandra.

Accidentele se produc în timpul curselor și datorită neglijenței asitenților de pe pistă. Chiar dacă piloții sunt experimentați și sțiu să stăpânească monopostul, indicațiile greșite primite pe traseu pot conduce la coliziuni în lanț, care pun în pericol integritatea fizică a concurenților. Alexandra își amintește un astfel de episod: „Am avut 3 accidente grave până acum, dar cel mai grav a fost la Cupa Campionilor din Spania, în 2011, când mi-am rupt clavicula dreaptă. S-a ajuns în acest punct din cauza unor comisari sportivi necunoscători, care nu au reușit să arate steagurile de „slow” la timp. Au fost provocate mai multe accidente în acea cursă.”

„Adversarii băieți pot să devină intimidanți. Dar trebuie să fiu puternică și să le demonstrez pe pistă cine este mai bun”

Alexandra Marinescu nu este de acord cu ideea că motorsportul este un sport pentru băieți și consideră că dorința, munca și hotărârea pot ajuta o fată să facă față în competițiile de profil. Recunoaște, însă, că există momente în care băieții încearcă să o intimideze, dar nu cedează.

„Faptul că motorsportul este un sport tipic masculin mi se pare un stereotip cu care nu sunt de acord. Ca fată în această lume a motoarelor, pot spune ca adversarii băieți pot să devină intimidanți de multe ori. Dar trebuie să fiu puternică și să le demonstrez pe pistă cine este cu adevărat mai bun. În mare, o fată într-un „sport de baieti” trebuie să își păstreze mereu încrederea în ea și să lucreze de două ori mai mult”, spune Alexandra.

În drumul ei spre performanță, Alexandra a beneficiat întotdeauna de susținerea familiei și a prietenilor. Acest lucru o ajută să treacă și peste teama de competiție în compania băieților.

„Familia m-a susținut mereu pe acest drum în lumea vitezei, dar uneori mama mea era speriată. Ea considera motorsportul un sport foarte periculos și de multe ori a încercat să mă convingă să mă opresc, dar și-a dat seama că am viteza în sânge și m-a lasat să-mi continui drumul. Și prietenii mei au fost uimiți la început, dar la fel de entuziasmați ca și mine. De șase ani de când practic acest sport, mă susțin în continuare, uneori chiar mă însoțesc la curse.”, povestește Alexandra.

„Nu renunțați la visul vostru!”

Motorsportul este cea mai mare pasiune a Alexandrei Marinescu, însă nu și singura. Adolescenta mai joacă tenis de câmp, schiază, a practicat karate și, de curând, s-a gândit să înceapă o carieră în modelling. Cu toate acestea, tânăra nu lasă nici școala deoparte, fiind elevă la un colegiu național din Craiova.

„Pe lângă motorsport, fac echitație, joc tenis de câmp, schiez, am facut karate, am licență de scuba diving, iar anul acesta m-am apucat și de modelling. Este uneori foarte greu să țin pasul cu școala având în vedere toate activitățile în care sunt implicată. Am noroc cu profesorii, care sunt foarte înțelegători și mă ajută să recuperez.”, spune Alexandra. Ea este de părere că în tot ceea ce faci, faptele vorbesc, nu stereotipurile. „Singurul sfat pe care aș putea să-l transmit fetelor de vârsta mea este să nu renunțe niciodată la visul lor indiferent de obstacolele care se ivesc și să țină minte faptul că, noi fetele, suntem de neoprit!”, le îndeamnă Alexandra pe fetele de vârsta ei.

Alexandra le-a vorbit fetelor de vârsta ei și în cadrul unei campanii de încurajare a tinerei generații, susținând că orice fată poate face lucruri incredibile și poate deveni un exemplu viu de reușită.( Autor: Maria Bîrnaure)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?