Lista din ce în ce mai lungă a fotbaliștilor de zeci de milioane de euro care fumează. Mesajul unui manager legendar: „Prefer fumătorii alcoolicilor”

Lista din ce în ce mai lungă a fotbaliștilor de zeci de milioane de euro care fumează. Mesajul unui manager legendar: Prefer fumătorii alcoolicilor
Publicat: 21/08/2014, 09:38

Fundașul Jeremy Mathieu, recent transferat la FC Barcelona, a recunoscut, într-un interviu acordat cotidianului El Mundo Deportivo, că mai fumează din când în când. O imagine care-l surprinde pe fotbalistul francez cu țigara circulă pe rețelele de socializare, iar reporterul jurnalului spaniol l-a întrebat cu privire la pasiunea lui pentru fumat.

„Este o chestiune personală. Nu sunt un fumător înrăit, care fumează un pachet pe zi. De exemplu, sunt 15 zile de când nu am mai fumat. Mai fumez din când în când, dar nu o fac zilnic. Știu ce s-a publicat, dar nu este important. Tot ce contează este ce faci pe teren”, a explicat Mathieu.

El este doar un fotbalist pe o lungă listă de jucători fumători. Tânărul mijlocaș al echipei Arsenal Jack Wilshere a fost fotografiat într-o piscină, trăgând din țigară la o petrecere la Las Vegas, în această vară. Managerul Arsene Wenger nu și-a ascuns dezaprobarea față de gestul elevului său, care nu apărea pentru prima dată într-o astfel de ipostază.

„Poți să-ți strici sănătatea acasă. Poți să fumezi acasă, poți să bei acasă și nimeni nu te vede. Dar când ieși în societate, îți strici și reputația. Societatea engleză este foarte sensibilă la fumat, mult mai mult decât în Franța și în sudul Europei”, declara Wenger, anul trecut, după ce Wilshere fusese „prins” fumând în fața unui club.

Paul Scholes, fost jucător la Manchester United, acum comentator la BT Sports, nu consideră o mare problemă faptul că Wilshere mai trage din țigară. Scholes și-a amintit, glumind un pic, că în vestiarul lui United tăiai fumul cu cuțitul dimineața. „Fabien Barthez și Laurent Blanc nu începeau antrenamentul până nu fumau o țigară”, a povestit fostul mijlocaș.

„Prefer fumătorii alcoolicilor”, a explicat managerul Alex Ferguson, cunoscut pentru disciplina pe care o instaurase la United, ușoara sa „toleranță” când vine vorba de țigări.

De altfel, la Manchester United, fotbaliștii fumători nu fost și nu sunt o raritate. Wayne Rooney și Dimităr Berbatov se numără de asemenea printre aceștia.

Ashley Cole fuma din greu în vacanțele pe care și le petrecea la Los Angeles, fiind susprins de paparazzi de mai multe ori. El a devenit mai atent în momentul în care la Chelsea a sosit ca manager Jose Mourinho. Portughezul nu acceptă astfel de derapaje, iar Fabio Coentrao a fost scos din echipă la un meci al Realului din 2012, după ce au apărut imagini ce-l înfățișau trăgând cu nesaț dintr-o țigară, în ușa unui restaurant, de ziua sa.

Germanul Mesut Ozil, olandezul Wesley Sneijder și polonezul Wojciech Szczesny au dovedit la rândul lor că fumatul este fără frontiere în rândul fotbaliștilor.

Mario Balotelli, cu cinci țigări pe zi, figurează și el lista fumătorilor, iar fostul său antrenor Roberto Mancini a încercat să-l dezvețe de aceste viciu când cei doi erau la Manchester City, fără succes însă.

Fumatul a avut mari adepți în fotbal și în trecut. Zinedine Zidane a fost și el surprins la țigară, înaintea semifinalei cu Portugalia de la Cupa Mondială din 2006. Gestul său a fost unul surprinzător ținând cont de faptul că, în 2002, el participase activ la o campanie antifumat.

Brazilianul Socrates și croatul Robert Prosinecki obișnuiau să fumeze două pachete de țigări în timpul carierei lor, în timp ce olandezul Johan Cruyff fuma de la vârste fragede. Cruyff fuma o țigară în pauza meciurilor, iar antrenorul Hennes Weisweiler a vrut să pună capăt acestui obicei. Însă rezultatul a fost demiterea tehnicanului german de la FC Barcelona.

„Fotbalul mi-a dat totul în viață, fumatul era aproape să-mi ia totul”, a mărturisit Cruyff, obligat să se lase de fumat, în 1991, după ce a suferit o operație de dublu bypass.

Până la jumătatea secolului trecut, fotbaliștii făceau reclame la țigări. În anii 30, Dixie Dean promova țigările Carrera Club, iar două decenii mai târziu marele Stanley Matthews „recomanda” țigările Craven A, deși jucătorul care evolua atunci la Blackpool nu era fumător.

În România, Marius Constantin, Cosmin Moți, cu „trei pachete pe zi”, potrivit lui Cornel Dinu, Cristi Pulhac, Bogdan Lobonț, Adrian Mutu, chiar și fostul căpitan al naționalei Cristian Chivu, și mai demult Nicolae Dobrin, Marius Lăcătuș sunt doar câțiva dintre jucătorii care au sau au avut ca viciu fumatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate