Lotul Național de Paraclimbing se întoarce cu 4 medalii de la Cupa Mondială din SUA

Publicat: 27/05/2022, 07:45
  • Aur pentru Cosmin Candoi, argint pentru Răzvan Nedu și bronz pentru Valentin Moise și Alex Benchea

4 sportivi au reprezentat România în aceste zile la Cupa Mondială de Paraclimbing din Salt Lake City, SUA.

Răzvan Nedu, Cosmin Candoi, Alexandru Benchea și Valentin Moise, alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor și Constantin Voicescu – kinetoterapeut si instructor sportiv au participat în perioada 24-25 mai la Salt Lake City, la prima Cupă Mondială de Paraclimbing din acest an.

Cei 4 sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere, unde clasificarea se face pe 3 categorii: sportivii B1 au o acuitate de sub 1% sau zero, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again : « În ultimii ani, escalada a adus României mai multe medalii la Cupele Mondiale și la Campionatele Mondiale, ceea ce confirmă valoarea și creșterea constantă a Lotului Național. Sunt mândru că ne întoarcem cu 4 din 4, iar faptul că toți sportivii care au participat anul acesta în SUA s-au situat pe podium arată cât de bine am evoluat. Vom continua să atragem cât mai mulți copii cu dizabilități către escaladă, pentru că este un sport extraordinar și iată că, Lotul României o dovedește din nou. »

Cosmin Candoi a câștigat aurul la categoria B3. El a adus României primul titlu de Campion Mondial în anul 2019. “M-am simțit grozav pe peretele din Salt Lake City și mă bucur că am reușit cu toții să fim în finale și mai ales, să ne întoarcem victorioși. Vom avea un an bun, sunt sigur.”

Răzvan Nedu s-a situat pe locul 2 la categoria B1, cu medalia de argint. Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și deține titlul de vice campion Mondial: ““Mă întorc cu argint de la această Cupă Mondială, dar sunt si mai fericit că doi dintre colegii mei au obtinut primele lor medalii la acest concurs.” a declarat Răzvan după concurs.

Alex Benchea a câștigat bronzul la categoria B1: Pentru mine această medalie arată nu doar evoluția mea și munca din ultimii ani, dar și faptul că dincolo de pasiunea mea de a urca pe munții din întreaga lume, practicarea acestui sport mă face să fiu mai bun, din toate punctele de vedere.”

Valentin Moise, cu bronz la categoria B2 a declarat: “Este prima mea medalie la un concurs de paraclimbing și sunt foarte fericit. Am evoluat mult în 2 ani și mă motivează enorm faptul că mă întorc acasă cu un loc pe podium.”

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României.

Partenerii Lotului Național de Paraclimbing sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland, Loteria Română, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Comitetul Paralimpic Român, BRD.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Climb Again este coordonatoarea Lotului României de Paraclimbing. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...