LPF: Cluburile din Liga I doresc promovarea FC Rapid pentru recuperarea datoriei și nu falimentul

LPF: Cluburile din Liga I doresc promovarea FC Rapid pentru recuperarea datoriei și nu falimentul
Publicat: 11/12/2013, 13:28
Actualizat: 11/12/2013, 13:29

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, miercuri, pe site-ul oficial, că toate cele 18 cluburi din Liga I doresc promovarea grupării FC Rapid în primul eșalon pentru recuperarea datoriei de 200.000 de euro din drepturile TV și nu falimentul acesteia.

„În ceea ce privește acțiunea de recuperare a banilor primiți de către Rapid din drepturile TV, acțiune care a fost propusă și votată în plenul Adunării Generale extraordinare din 10 decembrie, este de subliniat tocmai dorința tuturor participanților la întrunire de a avea din nou Rapidul ca partener pe prima scenă fotbalistică, și nicidecum provocarea falimentului unuia dintre cele mai vechi și iubite echipe ale României. Atingerea unei astfel de performanțe (n.r. – promovarea în Liga I) ar conduce firesc la recuperarea sumei de 200.000 de euro deja încasate de FC Rapid”, se menționează pe site-ul citat.

Adunarea Generală extraordinară a LPF a stabilit, în ședința de marți, să se adreseze justiției pentru recuperarea sumei de 200.000 de euro primită în avans din drepturile TV de FC Rapid, club retrogradat în Liga a II-a în urma deciziei TAS.

„Partea cea mai lungă a discuțiilor a fost legată de modalitatea de împărțire a drepturilor TV rămase ca urmare a retrogradării echipei FC Rapid în Liga a II-a. După mai multe discuții, s-a stabilit ca suma rămasă, din care se deduce și suma de 200.000 de euro care a fost achitată în avans clubului Rapid, să fie împărțită în mod egal cluburilor participante la competiție. De asemenea, s-a stabilit ca diferența de 200.000 de euro să fie recuperată de la FC Rapid. S-a mandatat conducerea LPF să întreprindă demersurile legale pentru recuperarea acestei sume de bani. Astfel, se va împuternici un avocat care să înceapă demersurile legale la tribunal pentru a recupera acea sumă. Nu vorbim de înscrierea la masa credală, ci vorbim despre o datorie curentă a clubului Rapid. Și vom încerca să recuperăm acea datorie în interesul celorlalte cluburi participante la competiție. Acum nu putem forța recuperarea celor 200.000 de euro. Se va urma calea justiției, iar în calea justiției există oricând posibilitatea de a încheia o tranzacție între părțile aflate în litigiu”, anunța, marți, secretarul general al LPF, Justin Ștefan, într-o conferință de presă.

Pentru ocuparea locului opt în clasamentul Ligii I, ediția 2012-2013, FC Rapid trebuia să încaseze 1,9 milioane de euro din drepturile TV. Rapid a primit de la LPF un avans de 200.000 de euro din drepturile de televizare pentru sezonul 2013/2014 al Ligii I, însă formația giuleșteană a fost retrogradată după două etape disputate în primul eșalon, în urma unei decizii a TAS. Fostul președinte al LPF, Dumitru Dragomir, declara la 17 septembrie, că liga va recupera banii de la Rapid când aceasta va promova în prima divizie.

Din cele 1,9 milioane de euro, aproximativ 840.000, sumă care revine conform grilei unei nou-promovate, au fost direcționați către Concordia Chiajna, echipa care a ocupat din etapa a III-a locul formației Rapid în ediția 2013-2014 a Ligii I.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase