Lucian Mândruță, corespondență specială de la Regatta St Tropez. Locurile 5, respectiv 11, pentru bărcile pe care concurează românii. GALERIE FOTO

Publicat: 14/06/2012, 18:38
Actualizat: 15/06/2012, 00:52

Trei zile de concurs și o surpriză pentru echipajele în care navighează români la Regatta Giraglia Rolex: Natalia a terminat pe locul 5, iar Fra Diavolo (cu trei români în echipaj, pe 11 din mai bine de 70 de participanți bine pregătiți din toata Europa. Natalia, chiar sub pavilion românesc, a reușit cea mai bună performanță în ultima zi de concurs, cu un suprinzator loc doi, în fața multor sportivi de performanță din Italia sau Franța. A fost dealtfel singura barcă pe care am privit-o cu bucurie cum ne depășește, ba chiar ne-am și lăudat cu ea, în fața colegilor din țări mai puțin norocoase…!

Echipajul nostru, de pe Fra Diavolo, a fost alcătuit dintr-o selectionată sud-est-europeană organizată de BMW Sailing Academy din Portoroz: Slovacia, Slovenia, și Grecia, Italia și România (Adrian Panait, Alexandru Seremet și Lucian Mîndruță). Cu doar o zi de antrenament în zona Golfului St. Tropez, cu o vela ruptă în a doua zi de concurs, dar cu colegi de foarte buna calitate, putem spune c-am stat bine, la mustață de speranță mea inițială, care era un loc în primii zece!

Oricum, locul contează mai puțin decât experienta pe un velier de concurs la nivel internațional, pe un vânt de 30-40 de noduri (spre 50km/h), care nu poate fi cumpărată atât de ușor și repede cum cumperi o geantă de zece mii de euro din magazinele din St. Tropez. De altfel, cu ocazia regattei, capitala de vară a milionarilor boemi s-a văzut brusc ocupată de o armată de sportivi mai degraba modești (dacă nu socotim proprietarii) și fără mare putere de cumpărare. Pentru ei s-au mișcat totuși o mulțime de fete simandicoase, în momentul în care căpitănia portului St Tropez a scos din port yacht-urile de milioane de dolari ale vedetelor care își fac veacul prin stațiune, ca să facă loc velierelor. Sper ca super-modelele trimise să doarmă la ancoră pe yacht-urile iubiților cu bani nu s-au ales cu rău de mare, după ce că mănâncă așa de puțin!

Alminteri, prezența echipajelor lor nu s-a văzut prea mult în încasările restaurantelor de fițe din zonă, ci mai degrabă la supermarket, unde marinarii (inclusiv noi) au făcut coadă să-și cumpere baghete și șuncă pentru sandvișuri, singurul aliment permis la regatta, pentru că poate fi consumat cu o singură mână, în vreme ce cealalta poate regla velele sau conduce barca.

Vă spuneam acum cateva zile ca intre tarile din Europa de Est fara mare traditie, Romania a reusit sa trimita un velier sub pavilion national (Natalia) si sa aiba o prezenta (mica noastra echipa) intr-unul mixt. E bine de stiut ca ne-am descurcat mai bine decat majoritatea competitorilor din zona, chiar daca yachtingul are la noi o sustinere mai modesta si o baza de cunoscatori si mai redusa. De ce? Poate si pentru ca in Franta si Italia vezi oameni cu masini de 10.000 de euro, dar barci de 50.000, in vreme ce in Romania, aproape orice proprietar de limuzina care trece de suta de mii nu se gandeste decat cum sa-si mai ia una, modelul mai nou!

E păcat, pentru că talent există și la noi iar puștimea pregătită de cluburile federației și-ar dori mult să meargă pe bărci mai mari, însă nu prea are unde. Criza a făcut ca în ultimii ani achizițiile de bărci să tindă spre nivelul mării, adică zero, cu o mică înviorare în primăvara acestui an. Poate însă că, după alegeri, vor fi destui care să răsufle ușurați și să-și aducă acasă yacht-urile ascunse prin Croația și Grecia…!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto