Mihai Neșu împlinește 40 de ani. Care este mesajul pentru colegul care l-a ACCIDENTAT acum aproape 12 ani

Mihai Neșu împlinește 40 de ani. Care este mesajul pentru colegul care l-a ACCIDENTAT acum aproape 12 ani
Sursa: Facebook - Mihai Nesu Foundation
Publicat: 19/02/2023, 13:00
Actualizat: 19/02/2023, 13:05

Mihai Neșu împlinește duminică 40 de ani și continuă să își forțeze limitele și să-și ajute semenii la aproape 12 de ani de la accidentul grav care l-a țintuit în scaunul cu rotile.

Mihai Neșu, la cei 40 de ani împliniți duminică, se străduie, prin intermediul fundației sale, să construiască un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, lângă Oradea.

Sportivul care a jucat 86 de meciuri pentru Steaua București, în Liga I, a fost legitimat și de clubul de fotbal FC Utrecht, acolo unde s-a accidentat foarte grav la un antrenament. Pentru naționala României, Neșu a strâns 20 de selecții în perioada 2003-2010, atât la nivelul echipei U21 cât și la seniori.

Invitat la podcastul „Profu’ de Sport”, Mihai Neșu a vorbit despre viața lui actuală, după ce cariera de sportiv i-a fost curmată brusc.

„Mă trezesc dimineața la 7, mă ajută sora mea și cu o doamnă asistentă să fac baie, să mă îmbrac. Doamna asistentă îmi gătește micul dejun, mănânc, după aceea mă duc pe șantier. Mai am două zile pe săptămână masaj, dimineața, și atunci mai întârzii pe șantier. Dar, în principiu, stau pe șantier vreo 3-4 ore, după aceea mă duc la fundația actuală să fac și eu terapie două ore, apoi mă întorc acasă, unde mai lucrez una-alta, mă mai relaxez. Seara, de obicei, cel târziu la 21:00 – 21:30 mă pun în pat, mă mai uit un pic la televizor și mă culc. Programul ăsta îl tot repet în afară de duminică, atunci când chiar am un program de odihnă”, a povestit el.

Mihai Neșu se declară un pensionar fericit, mergând în fiecare zi pe șantierul centrului de reabilitare de la Oradea, care este estimat că va costa 5 milioane de euro.

„Eu sunt un pensionar fericit, că eu am pensie de accident. Ce să zic, mă bucur de viața asta pe care o am, chiar dacă la început a fost greu. Or fost grei primii ani, dar tot ce a venit după a fost ca atunci când după furtună iese soarele. Iar acum e numai soare”, a spus el.

Toți cei care cred în el și în cauza pentru care luptă pot trimite SMS cu mesajul CRED la numărul 8844, donația fiind de 2 euro lunar.

Ajutor minor de la statul român

Conform sursei citate, Mihai Neșu ridică o pensie de 3.000 de euro de la statul olandez, iar România îi plătește o pensie de 100 euro pe lună și una de însoțitor de 300 euro.

„Fiind accident de muncă, atunci beneficiez de pensia din Olanda care mă ajută destul de mult să mă descurc. Nu mă ajută total, fiindcă am cheltuieli destul de mari cu tot felul de lucruri care îmi trebuie mie într-o lună, dar, slavă Domnului!, am mai avut și bani puși deoparte din fotbal și încă nu s-au terminat. Dar nici nu mai e mult”, a explicat Mihai Neșu.

„Practic majoritatea persoanelor cu dizabilități, dacă n-au condiții financiare bune, e foarte greu să trăiască. Și eu am foarte mulți prieteni cu dizabilități cu care vorbesc și le știu viața și știu cât le greu părinților lor să-i să-i ajute și să le ofere toate condițiile, a spus el.

Fără resentimente

Mihai Neșu nu are niciun resentiment față de Alje Schut, cel cu care, pe 10 mai 2011, a avut un contact banal la antrenamentul lui Utrecht, dar în urma căruia a ales cu o vertebră cervicală ruptă şi o viaţă petrecută în căruciorul cu rotile.

„N-am mai vorbit cu el de ceva timp. Cred că i-a fost foarte greu. Am mai zis eu într-un interviu, cred că el nu știe ce bine mi-a făcut întâmplarea asta. Nu el, propriu-zis, că el n-a avut nicio vină, ci întâmplarea asta. În contabilitatea vieții mele, ce s-a întâmplat e un plus, chiar dacă la prima vedere pare ceva rău și greu de dus. Știu că lui i-a fost foarte greu atunci, după accident, dar acum sper să să fi trecut peste asta, are și el o familie frumoasă. Eu niciun gând n-am avut atunci, după accident, să învinovățesc pe cineva pentru ce mi s-a întâmplat”, a mărturisit Mihai Neșu. Așa a fost să se întâmple. E clar că n-a avut nicio vină. Așa a fost să fie! Primii ani au fost grei, normal, că nu voiam să accept. Dar nu dădeam vina… deși eu eram supărat, cum am zis, pe mulți oameni și pe multe lucruri, dar nu, nu și pe Alje Schut”, a spus Mihai Neșu, citat de GSP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple