Petiție on-line pentru grațierea lui Gheorghe Popescu

Petiție on-line pentru grațierea lui Gheorghe Popescu
Publicat: 06/03/2014, 16:32
Actualizat: 02/02/2019, 19:04

Senatorul buzoian Constantin Popa susține, joi, într-un comunicat de presă, că în România s-a ajuns „să se terfelească simbolurile naționale”, iar justiția „să ignore marea infracționalitate”.

Popa a adăugat că românii „îi sunt datori” lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive, motiv pentru care a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist.

„Într-o țară în care realitatea ne demonstrează că justiția, în multe situații, ignoră marea infracționalitate și alege să facă dreptate la televizor, drept palidă justificare la neintrarea în Spațiul Shengen, ajungem să terfelim până și simbolurile naționale. Este și cazul gloriei fotbalului românesc, Gică Popescu, căruia acum îi suntem datori, pentru toate bucuriile aduse de-a lungul carierei sale remarcabile, să-i demonstrăm solidaritate”, se arată în comunicatul remis de parlamentarul buzoian.

Popa a mai spus că este nedrept ca un fost fotbalist ca Popescu să fie condamnat „în rând cu criminalii și cu volatorii, mai ales că prejudiciul a fost recuperat”.

„Este un gest pe care îl fac din toată inima. Toți greșim la un moment dat. Important este să punem în balanță tot binele adus de acest om excepțional, de câte ori ne-a făcut mândri că suntem români. Există și alte variante prin care să plătească pentru greșeala sancționată de justiție, prejudiciul a fost recuperat și nu este drept să fie închis, în rând cu criminali și violatori. Fac un apel la toți românii să ni se alăture, să semneze petiția, astfel încât Gică Popescu să fie grațiat”, a declarat Constantin Popa, senator UNPR Buzău.

Pe de altă parte, Gicu Balaci, președintele Clubului de Fotbal Dunărea Calafat, prima echipă unde a jucat Gică Popescu, vrea să strângă semnături pentru grațierea lui Gică Popescu.

„Nu mă așteptam, suntem șocați de decizie, pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume, în Olanda, în Spania, în Turcia, pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câștigat. Să ajungi într-o asemnea situație…brand-ul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiția? Copiii spun: «Tată, vreau să mă fac și eu fotbalist!» Întrebarea era: «Ca cine?», «Ca Gică Popescu», acum ce le răspund? Aș dori să fac un apel la toți marii sportivi, la generația de aur, la toți sportivii de acum, să facem un front comun, să reușim să strângem semnături, să rugăm președintele țării să îl grațieze pe Gică Popescu. Ar fi un lucru extraordinar de mare, în folosul fotbalului românesc”, a declarat Gicu Balaci.

Tatăl lui Gică Popescu nu a comentat decizia instanței, spunând însă că este „supărat”.

„Nu vorbesc de justiție. Dacă așa a hotărât, așa a rămas. Eu nu judec, că nu mă pricep. Probabil că așa este. Suntem supărați, că nu ne așteptam la așa mărțișor în luna martie. Vă dați seama cât a muncit el peste hotare să își facă un nume și acuma l-a pierdut”, a declarat Costică Popescu, tatăl fostului internațional.

Acesta nu a comentat nici intenția președintelului Clubului de Fotbal Dunărea Calafat de a strânge semnături pentru grațierea lui Gică Popescu.

„Treaba lor ce vor să facă. Eu nu am mandat de la Gică să îmi dau cu părerea, până nu discut cu el, nu pot să zic nimic. Eu i-am spus să fie tare, că nu se termină pământul cu el. Poate să mai facă multe în fotbal, după ce iese. Tot în fotbal îi va fi locul, are Școala de Fotbal la Craiova””, a declarat Costică Popescu.

Și un consilier local din municipiul Brașov și președinte al secției de handbal a clubului Corona Brașov, Vasile Kraila, a declarat, joi, că va începe o acțiune de strângere de semnături pentru grațierea lui Gică Popescu, pe care le va trimite președintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare.

„În primul rând vreau să se înțeleagă că fac această acțiune în calitate de simplu cetățean al acestei țări, și nu ca președinte al secției de handbal de la Corona sau din postura de consilier local. Ce i se întâmplă acum lui Gică Popescu este îngrozitor. Îl cunosc personal și știu foarte bine ce fel de om este, iar asta face să nu pot sta cu mâinile în sân și să știu că este la închisoare. Voi face o acțiune prin toate cartiere Brașovului, prin care voi strânge semnături pe care să le trimit apoi la președinție. Cred în clemența președintelui Traian Băsescu și am mare încredere că pentru acest om se poate face ceva. A făcut o greșeală, singura din viața lui, pe care a și recunoscut-o, și nu cred că merită ce i se întâmplă. Sunt atâția alții care bântuie prin țara asta liberi, după acțiuni mult mai grave…”, a spus Vasile Kraila.

El a adăugat că este convins că dacă nu era condamnat la închisoare, Gică Popescu era, în acest moment, noul președinte al Federației Române de Fotbal. „Merita cu prisosință să fie noul președinte al Federației Române de Fotbal, și probabil că asta se întâmpla dacă nu era închis. Nu vreau să se înțeleagă că am ceva cu noul președinte, este un tânăr căruia îi doresc să facă numai lucruri bune pentru fotbal, dar acum mă interesează doar ca Gică Popescu să fie eliberat”, a spus Vasile Kraila.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, marți, la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni de fotbal judecați în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani și opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, și fostul impresar Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, impresarul Victor Becali – patru ani și opt luni, fostul președintele al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu – trei ani și patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal – trei ani, o lună și zece zile, iar fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova, Gigi Nețoiu – trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit Legii 546/2002, grațierea este măsura de clemență ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară.

Grațierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Cererea de grațiere individuală se adresează președintelui și poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de grațiere, președintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Președintele României poate solicita informații organelor administrației publice locale, conducătorului locului de detenție, organelor judecătorești și ale parchetelor, organelor de poliție și altor instituții publice, precum și comandantului unității, pentru condamnații militari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...