Povestea cutremurătoare a atletului Jimmy Thoronka. A aflat de la televizor că întreaga familie a murit de Ebola, iar în ultimele luni a trăit pe stradă

Povestea cutremurătoare a atletului Jimmy Thoronka. A aflat de la televizor că întreaga familie a murit de Ebola, iar în ultimele luni a trăit pe stradă
Publicat: 08/03/2015, 20:04
Actualizat: 09/03/2015, 10:43

Atletul Jimmy Thoronka, dat dispărut anul trecut după încheierea Jocurilor Commonwealth din Scoția, a fost găsit recent locuind pe străzile din Londra. Sportivul originar din Sierra Leone a fost arestat de autoritățile britanice, întrucât viza sa de ședere în Marea Britanie a expirat, iar acum riscă să fie deportat.

Deși poate părea simplă, povestea lui Thoronka, relatată recent de jurnaliștii de la The Guardian, este însă dureroasă. Drama prin care a trecut în ultimele luni a atras atenția întregii lumi.

Jimmy Thoronka are 20 de ani și este sprinterul numărul unu în țara sa natală. Anul trecut, a participat la Jocurile Commonwealth, însă după încheierea competiției, sportivul nu s-a mai întors în Sierra Leone.

„Am vrut să merg la Londra la scurt timp după finalul Jocurilor, însă bagajul meu, în care aveam banii și pașaportul, mi-a fost furat în gara din Glasgow. Mi-a fost frică să merg la poliție, gândindu-mă că mă vor aresta și mă vor închide într-o celulă, așa că am rugat pe cineva din gară să îmi plătească biletul până la Londra, iar persoana respectivă a fost de acord”, a povestit el. Mai departe, Thoronka a reușit să ia legătura cu o cunoștință, care s-a arătat de acord să-l găzduiască pentru o vreme în casa lui și a soției sale, în Leicester.

FOTO: The Guardian

La puțin timp după acest moment însă, atletul avea să afle o veste teribilă. În timp ce se uita la televizor, la un post TV african, Thoronka a aflat că mama lui, asistentă medicală, a murit din cauza epidemiei de Ebola. Mai mult, câteva zile mai târziu, sportivul a descoperit că inclusiv cele trei surori vitrege și fratele lui fuseseră uciși de același virus.

Pentru Jimmy Thoronka nu era însă decât începutul coșmarului. Curând, cunoștința la care locuia l-a dat afară din casă, pe motiv că el și soția lui aveau nevoie de intimitate. Neștiind ce să facă, sportivul a început să doarmă în parcurile din Londra sau în autobuze, cerșind bani pentru a putea să cumpere ceva de mâncare.

„În unele zile, nu mâncam absolut nimic. Mă spălam în toaletele publice și dormeam în parcuri”, a povestit el zilele trecute, după ce a fost reținut de Poliție.

„Mă trezeam în jur de ora 04.00 și, dacă aveam bani de bilet, urcam într-un autobuz de noapte și dormeam acolo până dimineața. Am cunoscut un bărbat care uneori mă lasă să dorm în casa lui, însă trebuie să-l aștept afară până la 10 sau 11 noaptea afară și este foarte frig. Și în Sierra Leone avem un anotimp rece, însă nu se compară cu Anglia. În unele zile pur și simplu cred că nu o să mai rezist și îmi vine să mă sinucid. Visul meu este să devin unul dintre cei mai buni sprinteri din lume, dar nu văd cum s-ar putea întâmpla asta acum. Poate cineva va vedea că am potențial și mă va sponsoriza pentru a mă putea antrena aici”, a mai spus atletul.

Pentru Thoronka, revenirea în Sierra Leone nu este soluție. Dincolo de pericolul de a se infecta și el cu virusul care i-a ucis familia, nici șansa construirii unei cariere sportive de succes nu ar fi de partea lui.

„Îmi e foarte frică de mi se va întâmpla. Viața aici este foarte grea, dar dacă mă întorc în Sierra Leone, nu cred că voi reuși nimic”, a mărturisit el. „Nu mă pot întoarce în Sierra Leone pentru că întreaga mea familie a fost nimicită și nu pot trăi singur. Nimeni nu face acolo atletism. Ebola a distrus atât de mult… Însă nici aici nu cred că voi mai supraviețui dacă voi continua să trăiesc așa. Nu știu ce o să fac…”, a adăugat sportivul.

Chiar și așa, Jimmy Thoroka nu a încetat să se antreneze, în ciuda condițiilor vitrege în care a trăit în ultimele luni. În zilele în care a avut ce mânca și, deci, energia necesară, a făcut exerciții în parcurile unde există și aparate de fitness în aer liber.

FOTO: The Guardian

„Încerc să mă mențin în formă și să-mi mențin mușchii puternici, dar sunt slăbit, pentru că nu mă hrănesc suficient, nu reușesc să mă antrenez decât o dată sau de două ori în două săptămâni. Înainte cântăream 75 de kilograme, dar acum nu mai cântăresc atât. Înainte puteam să fac genoflexiuni ridicând greutăți de 75 de kilograme. Acum nu mai pot face așa ceva”, a spus el.

„Dar după ce am trecut prin toate acestea, sunt determinat să nu renunț la speranță. În timpul antrenamentelor de la Glasgow l-am văzut pe Usain Bolt, idolul meu, și l-am rugat să facem o fotografie împreună. Din păcate, mi-a spus că este prea ocupat cu antrenamentul, iar altă oportunitate de a-l ruga din nou nu am mai avut. El este eroul meu, iar ambiția mea este să devin următorul Usain Bolt. Dacă nu aș fi venit la Jocurile Commonwealth, probabil că aș fi murit de Ebola, ca restul familiei mele. Cred că așa a fost să fie, pentru ca eu să supraviețuiesc și să reușesc să-mi îndeplinesc visul, acela de a deveni cel mai bun sprinter din lume”, a adăugat Jimmy Thoroka în cele din urmă.

După ce povestea sa a fost făcută publică, mai multe persoane s-au oferit să-l adăpostească, iar pe Internet a fost lansată chiar o campanie de strângere de fonduri pentru el.

În prezent, Jimmy Thoroka se află în custodia autorităților britanice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?