• Publicat:
  • Actualizat:
Sport

Primul concurs hipic internațional de sărituri peste obstacole, organizat în România după 7 ani de pauză. Premii de 45.000 de euro

Primul concurs hipic internațional de sărituri peste obstacole, organizat în România după 7 ani de pauză. Premii de 45.000 de euro
Primul concurs internațional de sărituri peste obstacole, organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, se va desfășura, în perioada 30 mai - 02 iunie 2013, la sediul clubului de echitație Equestria din comuna Snagov

Primul concurs internațional de sărituri peste obstacole, organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, se va desfășura, în perioada 30 mai – 02 iunie 2013, la sediul clubului de echitație Equestria din comuna Snagov (Săftica), sat Tâncăbești. Concursul, organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale (FEI), va fi dotat cu premii în valoare totală de 45.000 de euro – un fond de premiere-record pentru ultimii 8 ani în România, la un concurs de echitație. Obiectivul competiției este înscrierea echitației autohtone în circuitul țărilor active la nivel competițional european, apte să organizeze concursuri de nivel internațional cu acumulare de puncte FEI – Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sărituri peste obstacole.

Concursul FEI – LONGINES GRAND PRIX** are ca invitați sportivi din toate țările Europei, până în acest moment confirmând călăreți din Grecia, Turcia, Italia, Bulgaria, Austria, Germania, Ungaria și România. Organizatorii estimează, la nivel de participare în concurs, un număr de 180-200 de cai de performanță, dintre cei mai valoroși și recunoscuți pentru nivelul internațional de două stele din țările participante.

Concursul se califică în categoria FEI profesionistă numită CSI**/ CSYH*/ CSY-A, ceea ce înseamnă că, din cele 18 probe de obstacole oferite competitorilor, vor fi atât probe pentru cai experimentați și sportivi seniori, cu acumulare de puncte Longines pentru ierarhia mondiala, inclusiv Grand Prix-ul Oculus- FEI- Longines**,  cât și probe pentru cai tineri și foarte tineri, grupați pe vârste: 6 și 7 ani, respectiv 4 și 5 ani. Foarte importante sunt și probele pentru juniori și sportivi tineri, sub 21 de ani, cu acumulare de puncte pentru Campionatul European de Juniori și Tineret din acest an. Două dintre probe, numite „Gold Tour”, se vor premia sub denumirea Cupa Equestria.

Dintre membrii juriului vor face parte nume de rezonanță ale echitației mondiale, arbitri internaționali foarte titrați din Bulgaria, Turcia, Germania și România, iar ca Șef de pistă a fost invitat domnul Gilbert Remy, recunoscut arbitru internațional Level III, din Luxemburg, invitat de onoare al primei ediții a Salonului Calului, primul eveniment din România dedicat tuturor activităților economice, sportive și de entertainment legate de echitație.

„Suntem mândri că, după succesul ediției inaugurale a Salonului Calului din 2012, și după cele două etape ale Cupei Equestria – Grand Prix-ul României la sărituri peste obstacole, din anii 2011 și 2012, Clubul Equestria reușește să stimuleze constant nivelul competițional al echitației la nivel autohton, creând o adevărată pentru echitația românească, dar luptând și pentru alinierea acesteia la nivelul european actual. Reluarea unei tradiții, aceea a concursurilor cu participare și standarde internaționale, ne obligă în direcția în care ne-am angajat încă de la înființarea clubului, aceea de a reașeza România pe harta internațională a echitației”, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.

Salonul Calului, primul eveniment integrat din România dedicat activităților economice și de afaceri, sportive și culturale ecvestre, s-a desfășurat în premieră pentru România, în perioada 27-30 septembrie 2012, la sediul clubului. Salonul Calului a inclus acțiuni dedicate publicului specializat (proprietari de herghelii, cluburi de echitație, proprietari de cai, producători din domeniu), cât și publicului larg și tuturor admiratorilor sportului nobil.

Cele două ediții ale Cupei Equestria, Grand Prix-ul României la sărituri peste obstacole au avut loc în luna mai 2011, respectiv 2012 și au adunat la start peste 300 de călăreți și cai de la marile cluburi sportive din România.

Inchide