Scrisoare deschisă de la foste campioane olimpice la canotaj: Ne-a unit pâine ruptă în dumicăți mici

Scrisoare deschisă de la foste campioane olimpice la canotaj: Ne-a unit pâine ruptă în dumicăți mici
Publicat: 01/03/2016, 16:16

Absența de la competiția care se va desfășura în luna august ar fi prima de la introducerea probelor feminine de canotaj în programul Jocurilor Olimpice, în 1976. În proba de 8+, România a câștigat trei medalii de aur la Atlanta (1996), Sydney (2000) și Atena (2004). România mai are încă o șansă de calificare, la regata de la Lucerna, programată la începutul lunii mai, unde vor fi disponibile două locuri. Prin mesajul lor, fostele canotoare doresc să le încurajeze și să le responsabilizeze pe actualele componente ale echipei.

Iată conținutul integral al scrisorii deschise, publicată de Prosport:

„Mesaj pentru componentele lotului olimpic de canotaj,

Mai sunt trei luni până la Regata internațională de la Lucerna, unde se vor stabili ultimele echipaje calificate la Jocurile Olimpice de la Rio. Trei luni în care gândurile voastre trebuie să fie contopite cu un scop unic: calificarea bărcii de 8+1 la competiția supremă, de unde nu a lipsit în ultimii 40 de ani. Începând cu 1976, de la introducerea probelor feminine de canotaj în programul olimpic, România a fost o prezență constantă în această probă, cu 10 participări și opt medalii cucerite, dintre care trei de aur. Nu degeaba ocupăm primele locuri în clasamentele FISA.

Aveți datoria de onoare de a păstra această tradiție. Și noi am pornit de jos și tocmai de aceea credem că puteți repeta rețeta noastră de succes, dacă veți fi o echipă în sensul adevărat al cuvântului. Pe noi ne-au unit miile de ore petrecute în barcă, având ca unică priveliște spatele colegei din față. Ne-au unit durerea și palmele crăpate, vocea biciuitoare a Elenei Nuți Georgescu, glumele și poreclele pe care ni le-am împărțit în cantonament, fără să depășim niciodată bariera lipsei de respect.

Ne-au unit micile secrete, pâinea ruptă în dumicați mici, să ne ajungă tuturor, petrecerile din weekend, dar mai ales faptul că niciuna nu a încercat să fure startul. Nu ne-am lucrat pe la spate, iar fiecare și-a știut locul în barcă. Au fost colege care au încercat să rupă unitatea grupului, din dorința de a culege merite individuale dintr-o muncă de echipă. Din când în când mai apărea câte o fată care se gândea să renunțe, să fugă înainte de competițiile importante, sau pur și simplu să încerce să ia locul alteia. Dar, noi, celelalte, le-am ajutat, le-am îndreptat pe calea cea mai bună și le-am iertat. Pentru că ne unesc medaliile, boala profesională a canotajului românesc (nu durerile de spate, ci câștigarea de noi titluri olimpice), poveștile noastre de succes.

Vă scriem ca de la foste campioane la viitoare campioane. Avem încredere în voi și vă rugăm să țineți aprinsă flacăra canotajului. Aveți în stafful tehnic exemple vii ale succesului, Veronica Cochela și Doina Ignat. Doina a fost strocul bărcii noastre și poate să vă transmită cel mai bine emoțiile, sentimentele de bucurie trăite pe podiumul olimpic, dar și drumul care trebuie urmat. Ascultați-le și veți reuși! Fiți o echipă, credeți în voi, susțineți-vă una pe cealaltă, și când vă e bine, și când vă e greu, pentru că, de cele mai multe ori, în performanță trebuie să vă fie greu în antrenament pentru a vă fi mai ușor în concurs. Iar, dacă vreodată veți avea nemulțumiri între voi, spălați-vă rufele în casă, în cea mai retrasă cameră. Nu le spălați în public, pentru că altfel maculați întreaga voastră carieră, indiferent cât de strălucitoare o considerați a fi.

Fiți un exemplu și predați mai departe, generațiilor viitoare, lecția de viață a campionului. Trebuie să fiți la Rio, cu orice preț!

Semnează,
Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Viorica Chermeș (Susanu), Veronica Cochela, Ioana Rotaru, Rodica Șerban, Aurica Bărăscu, Elena Georgescu, Elisabeta Lipă”

La Jocurile Olimpice de la Rio, în proba de 8+ sunt alocate 7 locuri, dintre care primele 5 au fost ocupate în urma pozițiilor ocupate la Campionatul Mondial din 2015. SUA, Noua Zeelandă, Canada, Marea Britanie și Rusia sunt deja calificate. Ultimele două locuri vor fi ocupate la Regata de la Lucerna.

În acest moment, România este calificată la Jocurile Olimpice, disciplina canotaj, în probele de două rame fără cârmaci (feminin și masculin) și patru rame fără cârmaci (masculin).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață