Simona Halep a împlinit 24 de ani

Simona Halep a împlinit 24 de ani
Publicat: 27/09/2015, 10:52

Halep a început să practice tenisul la vârsta de 4 ani, în orașul ei natal, Constanța, sub îndrumarea antrenorului Ioan Stan și cu un puternic sprijin familial. La 14 ani, ea s-a hotărât să urmeze o carieră profesionistă, debutând astfel în circuitul ITF. În numai doi ani, Simona Halep a ajuns printre cele mai bune junioare din lume și s-a impus la Roland Garros, în 2008, pe tabloul rezervat tinerelor jucătoare.

„Când Simona avea zece ani, le-am spus apropiaților că visul meu e ca Simona să ajungă la Roland Garros. Am avut o încredere incredibilă de la care nu m-am abătut. Au fost momente foarte grele, am investit totul. Toți apropiații îmi spuneau că sunt nebun. Tot de atunci am mers cu ea la turnee în străinătate. La 16 ani, visul mi s-a împlinit când a câștigat Roland Garros la juniori”, își amintea, în 2013, Stere Halep, tatăl Simonei.

Performanța de la Roland Garros a reprezentat intrarea într-o nouă etapă a carierei, astfel că Halep s-a mutat la București. Ea a început să joace constant la turneele WTA, din 2010, an în care a pătuns în premieră în Top 100 mondial și a disputat prima finală, la Fes.

Progresul Simonei Halep a continuat, dar din 2013 a devenit exploziv. Ea a câștigat șase turnee în numai șase luni, pe toate suprafețele și a fost declarată de WTA jucătoarea cu cel important progres. „Totul a început cu un parcurs incredibil la Roma, iar acum, șase luni mai târziu, ea se află pe punctul de a ajunge în Top 10 – Simona Halep este «Most Improved Player Of The Year»”, a motivat WTA alegerea făcută.

Anul 2014 a fost cel în care Simona Halep a atins cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA, locul 2, și a disputat prima finală a unui truneu de Grand Slam, la Roland Garros, pierdută în fața rusoaicei Maria Șarapova (4-6, 7-6 (5), 6-4). Specialiștii au apreciat că finala de la Roland Garros, ediția 2014, a fost cea mai echilibrată și spectaculoasă din ultimii 13 ani și una dintre cele mai lungi din istorie. De asemenea, ultimul act de la Paris a fost cea mai vizionată partidă de tenis feminin din istoria televiziunii Eurosport.

Finalul sezonului 2014 a adus alte premiere în palmaresul româncei, calificarea la Turneul Campioanelor și victoria împotriva „reginei” tenisului femin, americanca Serena Williams, obținută cu un scor categoric, 6-0, 6-2, în cadrul acestei competiții. „Este cel mai mare meci din viața mea. Nu pot să explic acum ce simt, sunt foarte fericită. Vreau doar să mă bucur. A fost visul meu să înving pe una dintre surorile Williams”, a spus Halep atunci.

La acel turneu, prin rezultatul din partida cu Ana Ivanovici, românca avea ocazia să o scoată din competiție pe Serena Williams. Dar Simona Halep a câștigat un set în meciul cu Ana Ivanovici, echivalent cu eliminarea sportivei sârbe și calificarea liderului WTA, Serena Williams, în semifinalele Turneului Campioanelor. Halep și Williams s-au reîntâlnit în finala de la Singapore, iar americanca nu a ratat ocazia de a-și lua revanșa (6-3, 6-0).

Pentru multe jucătoare, menținerea pe locurile fruntașe ale topului WTA este greu de realizat. Nu a fost cazul Simonei Halep. Devenită o vedetă de talie mondială, Halep a rămas în lumina reflectarelor și în acest an, în care a continuat să impresioneze lumea tenisului cu noi performanțe, printre care titlul de la Indian Wells, cel mai strălucitor din cariera ei de până acum.

Halep practică un tenis spectaculos, iar acest lucru i-a adus numeroși fani în toată lumea. Calitățile româncei, inteligența în joc, puterea de luptă, capacitatea de efort, rapiditatea în deplasare, acuratețea și divesitatea loviturilor, compensează diferența de forță în fața modelului actual de jucătoare de tenis, înalte, cu loviuri și servicii năpraznice. Popularitatea ei, și nu numai în rândul românilor, a atras atenția.

„Oriunde merge Halep și cu oricine joacă, scandările sunt de la începutul și până la finalul meciului: Si-Mo-Na, Si-Mo-Na, Si-Mo-Na. Desigur, mulți dintre fani flutură steaguri românești. Dar întreaga arenă are tendința să fie cuprinsă de «Simania», pe măsură ce meciul se desfășoară. O mare parte din charisma lui Halep vine din faptul că este, în esență, o «fată mică» care-și pune amprenta într-un joc dominat de atlete mai mari și mai puternice. Dar este mai mult în Simania decât tenisul ei. Este personalitatea ei, într-un mod tăcut, dar real. Halep nu este vivace precum Caroline Wozniacki sau stimulativă intelectual ca Andrea Petkovici. Ea nu are umorul extravagant al Mariei Șarapova, nici dispoziția senină a zâmbitoarei Ana Ivanovici. Calitatea cea mai atrăgătoare a Simonei Halep este modestia cuprinzătoare. În multe feluri, Halep este outsiderul perfect. Cu toate acestea, este numărul 3 mondial (n.r. – locul ocupat atunci când a fost scris materialul). Probabil, ea are nevoie cel mai puțin de suport emoțional decât aproape oricare dintre jucătoarele pe cale le întâlnește, dar fanii o iubesc, îi scandează numele, mereu și mereu. Trebuie să fie drăguț să fii Simona Halep. Cu siguranță, ea crede că este”, nota în acest an publicația Tennis Magazine, într-o caracterizare măgulitoare, dar reală, făcută jucătoarei din Constanța.

Până la 24 de ani, Simona Halep a obținut glorie și premii bănești cum puțini sportivi au reușit să o facă. Dar cea mai bună jucătoare română de tenis din istorie mai are multe oferit, sieși și suporterilor ei care așteaptă mai ales un titlu de Grand Slam.

„Un turneu de Grand Slam m-ar mulțumi mai mult decât să fiu numărul 1 mondial”, spunea Halep la finalul lui 2014. Însă ambele performanțe îi stau la îndemână jucătoarei care sărbătorește 24 de ani la o zi după ce Serena Williams împlinește cu zece ani mai mult.

Performanțele înregistrate de Simona Halep până la 24 de ani:

Titluri: 11, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), București (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) și Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele șase în 2013;

Finale: 8, Cincinnati (Premier 5), Rogers Cup (Premier 5), în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 și Fes (WTA), în 2011 și 2010;

Meciuri câștigate – meciuri pierdute: 312-147;

Premii totale: 10,13 milioane de dolari;

Cel mai mare premiu: 1,1 milioane de dolari (Roland Garros);

Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 2 (16 săptămâni).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern