UEFA: Hațegan a procedat corect la meciul ȚSKA Moscova – Manchester City

UEFA: Hațegan a procedat corect la meciul ȚSKA Moscova - Manchester City
Publicat: 30/10/2013, 23:00
Actualizat: 30/10/2013, 23:00

„Ancheta a fost realizată independent de cazul analizat și de decizia comunicată de Comisia de Control și Disciplină a UEFA. S-a bazat pe rapoartele oficialilor prezenți la meci, pe înregistrări video și audio, precum și pe declarațiile mai multor persoane implicate în desfășurarea meciului. Concluziile au stabilit clar de ce nu a fost inițial protocolul în trei pași. În minutul 54 al al partidei din grupa D, arbitrul român Ovidiu Hațegan a întrerupt jocul pentru a acorda o lovitură liberă și a arăta cartonașul galben unui jucător de la ȚSKA. În timp ce jocul era oprit, arbitrul a fost abordat de căpitanul formației Manchester City, Yaya Toure, care s-a plâns de scandări rasiste ale fanilor gazdelor împotriva sa. Arbitrul și asistentul suplimentar de pe acea parte a terenului au fost martori ai comportamentului necorespunzător al unui grup mic de fani. Arbitrul i-a cerut imediat arbitrului de rezervă să solicite ca la stație să se facă un anunț pentru public. Directorul de arenă (ofițerul UEFA însărcinat cu operațiunile legate de fotbal), care nu a auzit scandările, nu a activat procedura. Pentru că scandările încetaseră, arbitrul a decis ca meciul să fie reluat cu lovitura liberă”, se arată într-un comunicat al UEFA.

Forul menționează că Hațegan „a declanșat corect primul pas al procedurii”. „Concluzia anchetei este că arbitrul a declanșat corect primul pas al procedurii, cerând să se facă un anunț. Directorul de arenă a acționat necorespunzător, deși cu bună credință, provocând ratarea activării primului pas al procedurii standard. Directorul de arenă de la stadionul Khimki a fost eliberat din funcție”, se mai arată pe site-ul UEFA.

Tot miercuri, Comisia de Control și Disciplină a UEFA a închis o parte a Khimki Arena pentru următorul meci pe care ȚSKA Moscova îl va disputa pe teren propriu, în urma scandărilor rasiste ale fanilor ruși la adresa ivorianului Yaya Toure, la partida cu Manchester City.

UEFA a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a deschis o procedură disciplinară cu privire la comportamentul rasist al suporterilor echipei ȚSKA Moscova la meciul cu Manchester City, din Liga Campionilor. Căpitanul echipei Manchester City, ivorianul Yaya Toure, a declarat că în timpul partidei de la Moscova a fost victima scandărilor rasiste din partea fanilor ruși. Yaya Toure a afirmat că l-a informat pe arbitrul partidei, Ovidiu Hațegan, despre scandările care îl vizau, dar acesta nu a luat nicio măsură.

La 25 octombrie, președintele UEFA, Michel Platini, a solicitat o anchetă internă pentru a afla de ce protocolul ce îi permite arbitrului să suspende sau să oprească un meci în cazul incidentelor rasiste nu a fost pus în aplicare la partida ȚSKA Moscova – Manchester City.

În situațiile unor incidente rasiste, există un protocol în trei pași, aceștia fiind următorii: 1. Dacă arbitrul observă o manifestare rasistă sau este atenționat în legătură cu o astfel de situație de către arbitrul de rezervă, el va întrerupe în primă instanță meciul și va solicita să se facă un anunț prin care să i se ceară publicului să înceteze imediat; 2. Dacă nu încetează comportamentul rasist după ce se reia jocul, arbitrul va suspenda meciul pentru o perioadă de timp rezonabilă și va cere echipelor să plece la vestiare. Se va face un nou anunț către public; 3. Dacă nu va înceta comportamentul rasist, arbitrul va opri definitiv jocul, ca ultimă soluție. Delegatul UEFA îl va ajuta pe arbitru, prin al patrulea oficial, să stabilească dacă a încetat comportamentul rasist și o decizie de oprire definitivă a jocului se va lua doar după ce s-au pus în aplicare toate măsurile posibile și a fost evaluat impactul renunțării la meci asupra siguranței jucătorului și publicului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”