Ultimul interviu al lui Vasile Ianul: „Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie”

Ultimul interviu al lui Vasile Ianul: Fotbalul românesc este invadat de multe gunoaie
Publicat: 20/03/2013, 10:59
Actualizat: 04/02/2019, 13:09

Vasile Ianul s-a născut la 1 noiembrie 1945 la Năsăud. Ca fotbalist în prima divizie, Ianul a evoluat la Poli Iași pe postul de fundaș central în perioada 1966-1974, reușind să înscrie trei goluri. În 1975 a arbitrat primul meci în Liga I, iar până în 1981 a mai condus la centru alte zece partide. După ce și-a încheiat cariera de arbitru, Ianul a fost președinte la Politehnica Iași în perioada 1981-1985. În 1985 a devenit șeful secției de fotbal a clubului Dinamo, iar în 1991 a fost numit vicepreședinte al clubului. Între 1992 și 1994, Ianul a fost președintele FC Dinamo. Ianul a fost de două ori arestat preventiv, prima oară între 20 noiembrie și 30 noiembrie 1998, iar a doua oară între 12 mai 1999 și 11 ianuarie 2002 pentru gestiune frauduloasă.

Reproducem integral interviul acordat de Vasile Ianul în exclusivitate agenției MEDIAFAX în date se 11 august 2010:

Reporter: Cum caracterizați starea actuală a fotbalului românesc?

Vasile Ianul: După trei calificări eșuate la Cupa Mondială nu poți zice decât că naționala, care e barometrul fotbalului românesc, se află în colaps. Fotbalul plătește în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie. Poate ar trebui să i se dea o șansă și lui Ilie Balaci, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai noștri, a avut rezultate și ca antrenor, cred că ar face treabă excelentă ca selecționer al naționalei.

Rep: Cum comentați decizia ANAF de a pune sechestru pe drepturile federative ale câtorva jucători din cauza datoriilor unor cluburi?

V.I.: Nu avem conducători, nu avem antrenori, iar acum jucătorii sunt tratați ca niște sclavi. E o crimă ce face ANAF-ul cu fotbaliștii, drepturile acestora fiind încălcate flagrant. Fiind de profesie jurist, am în plan să deschid un cabinet de avocatură în care să apăr gratuit drepturile jucătorilor. E vina lor că nu știu ce semnează, dar măcar așa pot apela la specialiști. Uite cazul Poli Iași, grupare unde am activat atât ca jucător, cât și ca președinte, loc în care se află sufletul meu. E anormal să se ajungă ca un club să aibă 813.000 de euro de plătit TVA și 1,35 milioane de euro taxe către stat, cine a putut oare tolera așa ceva. Instituțiile statului oare nu poartă nicio vină de s-a ajuns aici?… iar acum de să sufere jucătorii?

Rep: Ce ar trebui făcut pentru redresarea fotbalului românesc?

V.I.: În primul rând trebuie puse la punct regulamentele, să respecte obligatoriu legile UEFA și FIFA, câte gunoaie ar fi în conducerea fotbalului, de sunt regulamentele clare, ele nu ar mai putea fi încălcate. Că gunoaiele astea și-au făcut propriul regulament pe care-l modifică în funcție de interese. Dar de se respectă legile, regulamentele nu mai pot fi schimbate. Apoi, trebuie respectați jucătorii. Chiar mă bate gândul foarte serios să candidez la următoarele alegeri FRF, având în vedere faptul că încă mai există oameni cu coloană verterbrală care pot ajuta fotbalul.

Rep: Ați avut oferte de la cluburi de a reveni în fotbal?

V.I.: Am activat în fotbal la cel mai înalt nivel, atât ca jucător, cât și conducător de club, am fost și arbitru. Am iubit fotbalul ca nimic altceva pe lume, mi-a oferit cele mai mari satisfacții, dar tot aici am suferit și cele mai multe trădări. Am fost în fruntea fotbalului românesc ani de zile la cel mai galonat club, Dinamo, apoi am avut un cuvânt greu de spus în structurile federale, atât la FRF, cât și LPF. Nu am dus și nu duc lipsă de oferte, chiar recent am primit una. Ce nu știe lumea e că am fost câteva luni președinte la Poli Iași înainte să intru „în cantonament” (n.r. – arest). Iar altă informație necunoscută publicului e că timp de 48 zile am fost în negocieri pentru a deveni președinte și la Rapid, prin ’96-’97 parcă, când era Băsescu ministrul transporturilor, era și Copos. Dar le-am refuzat pe toate, nu prea sunt interesat să mai conduc un club.

Rep: Considerați că jucătorii de pe vremea când activați în fotbal au fost instruiți să știe ce să facă și după ce pun ghetele în cui? Mă refer la Răducioiu și nu numai.

V.I.: Nu știu cât e de adevărat sau nu ce se întâmplă cu Răducioiu, de e așa, îmi pare rău. Ar trebui să i se dea o mână de ajutor, chiar și de la Dinamo, dar cine s-o facă, Dinu…? Depinde mult și de ei, de impresari, de multe, nu e ușoară viața de după ce renunță la cariera de fotbalist.

Rep: Având în vedere că ați inventat termenul de Cooperativă, cum considerați că sunt blaturile din ziua de azi, gen „valiza”?

V.I.: Metodele din ziua de azi sunt degradante, fiind mulți ciobani în fotbal acum. Înainte erau mulți domni, aranjamentele se făceau cu o anumită distincție, pot zice artă, nu exista atâta ranchiună și ceartă ca acum, totul învârtindu-se numai în jurul banilor.

Rep: Ce șanse au echipele românești sezonul acesta în cupele europene?

V.I.: Nicio echipă românescă nu merge mai departe. Nu mă miră ce a pățit Dinamo acum cu Hajduk Split. Poate Steaua să aibă o șansă mică cu Grasshoppers Zurich.

Rep: Care este starea sănătății dumneavoastră?

V.I.: În afară de kilogramele în plus sunt sănătos tun. Am rezolvat problemele și cu vederea cu ajutorul tehnologiei moderne din ziua de azi. Asta m-a făcut să mă hotărăsc să revin în fotbal. Mă gândesc să-mi public și memoriile având multe de povestit, ba mai am chiar și unele casete. În continuare am oameni care mă ajută, doar nu credeți că am plecat întâmplător exact înainte de Revoluție cu delegația lui Dinamo în Cipru…că altfel, ieșea măcel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...