ANGAJAMENT. Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!

ANGAJAMENT. Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1
Publicat: 18/04/2020, 17:56
Actualizat: 07/04/2021, 01:23

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat, sâmbătă, că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator Sector 1, care se află în curs de elaborare, va salva Pădurea Băneasa.

Autoritățile locale au obținut avizul de Mediu și documentația de urbanism și își urmează cursul, până când va fi supusă spre dezbatere și aprobarea CGMB.

Toate terenurile din Pădurea Băneasa care, acum, sunt trecute în intravilan și, deci, sunt construibile vor fi trecute în PUZ coordonator Sector 1 în extravilan și acolo nu se va mai construi nimic, explică primarul.

„Fiind trecute în extravilan toate terenurile, pădurea va beneficia de o protecție sporită, sub regimul Codului Silvic. Ca să fie clar, în momentul de față, în Pădurea Băneasa se poate construi datorită PUZ-urilor vechi, care au fost date pe șmecherie. În viitorul Puz al Sectorului 1, care eu sper să fie aprobat, se va interzice cu desăvârșire construirea în Pădurea Băneasa. Deci, eu voi salva Pădurea Băneasa cu noul PUZ”, a explicat Tudorache, într-un interviu amplu, acordat bucureștifm.ro.

Primarul Sectorului 1 susține că aceia care atacă PUZ Sector 1 sunt, de fapt, cei care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa. Aceștia ar ataca documentația de urbanism tocmai pentru că nu vor mai putea construi în pădure”, explică Daniel Tudorache.

„Cei care au interese imobiliare văd că-i deranjează foarte tare. Ei vin cu tot felul de afirmații eronate, ca să nu le zic rău intenționate. În momentul de față, se poate construi în Pădurea Băneasa și se taie, normal, fiindcă, atunci când construiești tai pădurea. Prin noul PUZ se anulează toate PUZ-urile care au fost aprobate până în momentul de față. Deci, e o mare problemă pentru cei care au terenuri și vor să construiască în Băneasa. Nu se va mai tăia un copac în Pădurea Băneasa, după aprobarea PUZ Sector 1”, ne asigură Tudorache.

Acesta spune că se așteaptă la presiuni și chiar la procese din partea celor care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa.

„Mă aștept la procese, din această cauză, dar prefer să am procese, indiferent câte vor fi, și să apăr sănătatea oamenilor, nu numai pe cea a cetățenilor Sectorului 1, ci sănătatea tuturor bucureștenilor.

Pentru că Pădurea Băneasa, ultima rămășiță a străvechiului Codru al Vlăsiei, este o parte importantă a plămânului verde al orașului și constituie un important factor de reglaj climatic și, nu în ultimul rând, o barieră vitală împotriva viscolelor, a vânturilor din Bărăgan și a prafului adus de ele.

Dacă Pădurea Băneasa ar dispărea, poluarea aerului în București ar fi mult mai gravă și ne-am putea trezi cu fenomene meteo extreme, de tipul tornadelor”, a declarat Tudorache.

„Acum, când toată lumea, de la autoritățile centrale, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății etc, până la medici și cetățeni, vorbește atât de mult despre poluarea aerului și despre efectele negative ale acesteia asupra sănătății oamenilor, despre faptul că poluarea aerului crește incidența formelor grave de COVID-19, cred că este timpul să luăm măsuri concrete pentru reducerea poluării. Apărarea, păstrarea spațiilor verzi existente, mai cu seamă a Pădurii Băneasa este o astfel de măsură concretă în lupta împotriva poluării aerului”, a mai explicat primarul Daniel Tudorache.

În cartea funciară a imobilelor (terenurilor) la categoria de folosință, terenurile figurează curți – construcții, ceea ce permite edificarea terenurilor conform zonei funcționale din care acestea fac parte

Planul Urbanistic General al Municipiului București a prevăzut la data aprobării acestuia, acum mai bine de 20 de ani, o formă a Pădurii Băneasa, care se întindea pe o suprafață aproximativă de 220,95 hectare extravilan și 56,55 hectare intravilan.

La acel moment, în cadrul Pădurii Băneasa a fost cuprinsă, pe lângă suprafața V7 (Păduri și plantații forestiere) și o suprafață V2a (Spații verzi publice cu acces limitat de folosință specializată) – Grădini Botanice și Zoologice, de 43, 82 ha, o zonă de M3 de 9,66 ha, o zonă de S1 de 9,21 ha și o zonă A4 de 24,61 ha.

Între anii 2007-2012, pe zona Pădurii Băneasa au fost aprobate un număr de 3 documentații de tip P.U.Z, care au solicitat schimbarea încadrării terenurilor din V, respectiv V7 conform P.U.G., în altă altă categorie, de tip M, mai exact M3. Suprafața cumulată a acestor 3 P.U.Z.-uri este de aproximativ 1,71 hectare.

O reglementare de tip P.U.Z. la acest nivel, PUZ coordonator de sector, are obligația legală de a ține cont de situația existentă din teren, de a prelua documentațiile în vigoare și cele care au produs efecte. Pe lângă cele menționate, trebuie să se mai țină cont și de necesității actuale de dezvoltare ale orașului și de opțiunile și nevoile locuitorilor sectorului.

Pentru a realiza aceste lucruri, echipa de elaborare a P.U.Z.-ului sub coordonarea directă a Arhitectului Șef Olivia Ciobanu, în concordanță cu Strategia de Dezvoltare Întregrată a Sectorului 1 și cu dorința expresă a Primarului Sectorului 1, Daniel Tudorache, ca locuitorii Sectorului 1 să beneficieze de un procent mai mare de spațiu verde, care să se traducă într-o calitate crescută a vieții la nivelul sectorului, și în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică Ilfov – Romsilva, a găsit ca oportun să salveze Pădurea Băneasa în următoarea formă:

• toate terenurile care se regăsesc astăzi ca pădure intravilan, se vor transforma în extravilan pădure pentru a le asigura gradul maxim de protecție prevăzut prin legislația silvică, care stipuleză că un teren încadrat ca pădure aflat în extravilan nu-și poate schimba destinația;

• pe lângă acestea, Codul Silvic (legea 46/2008, cu modificările și completările ulterioare) înterzice includerea pădurilor în intravilan.

Unul dintre scopurile majore ale P.U.Z.-ul Coordonator Sector 1 este acela de a stopa mecansimul folosit în prezent, includerea acesteia în intravilanul localității, pentru defrișarea pădurii. P.U.Z.-ul își propune exploatarea pădurii în spiritul și condițiile prevăzute de lege și nu încurajează defrișarea ilegală a acesteia, defrișare care are numeroase efecte negative, atât asupra locuitorilor Sectorului 1, cât și asupra tuturor bucureștenilor!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice