CULTURĂ. Teatrul Bulandra a împlinit 73 de ani de existență

Redactor:
Radu Cristian
CULTURĂ. Teatrul Bulandra a împlinit 73 de ani de existență
CULTURĂ. Teatrul Bulandra a împlinit 73 de ani de existență / Sursă foto: bulandra.ro

Reprezentanţii Teatrului Bulandra din Capitală au aniversat, miercuri, 73 de ani de existență prin distribuirea unui clip cu secvenţe din producţiile instituţiei.

Teatrul a fost înființat de Lucia Sturdza Bulandra

Teatrul Bulandra din București a fost înființat în anul 1947, iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. În perioada 1963-1972 directorul instituției a fost Liviu Ciulei, iar din anul 2002 teatrul Bulandra a fost condus de regizorul Alexandru Darie. După dispariţia lui Ducu Darie, Catinca Maria Nistor a devenit, la 31 de ani, managerul Teatrului. Condus de tânăra directoare, teatrul petrece la 73 de ani cu un montaj special din cele mai de succes spectacole.

Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociație fondată în martie 1990. În prezent, activitatea teatrală se desfășoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviței și sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului „Grădina Icoanei”.

Sub conducerea regizorului Liviu Ciulei, instituţia străbate Epoca de Aur din istoria teatrului de la noi. După Revoluţie, Teatrul Bulandra este invitat în exclusivista Uniune a Teatrelor din Europa. În anul 2002, regizorul Alexandru Darie devine directorul Teatrului Bulandra şi îi imprimă o nouă viziune artistică.

Actuala directoare spune că este legată încă din copilărie de Teatrul Bulandra

„Eu am terminat Şcoala Centrală. Doisprezece ani am învăţat acolo. Se ştie că Sala de la grădina Icoanei şi Şcoala Centrală împart aceeaşi curte, aşa că am crescut cu energia magia şi chiar misterul acestui teatru din care mi-am dorit să fac parte încă de mică”, a declarat Catinca Maria Nistor, managerul Teatrului Bulandra, relatează Mediafax.

Teatrul Bulandra, activ și în perioada pandemiei

Cu toate că actorii nu au avut posibilitatea să joace, in perioada pandemiei, Teatrul Bulandra a difuzat online mai multe spectacole celebre din repertoriul său, acestea fiind foarte bine primite de către publicul de pe internet.

 

Inchide