DECIZII. Ludovic Orban a anunțat modificarea OUG21 prin care se pune șef al Comitetului pentru Situații de Urgență. Ce rol va avea Raed Arafat

Redactor:
Gândul
DECIZII. Ludovic Orban a anunțat modificarea OUG21 prin care se pune șef al Comitetului pentru Situații de Urgență. Ce rol va avea Raed Arafat
ANUNȚ. Când se deschide sezonul estival. Răspunsul premierului Orban Sursa foto: Shutterstock

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că astăzi va fi declarată starea de alertă. Premierul a preciziat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. 

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Orban a subliniat că măsurile pe care le vor lua astăzi trebuie să țină cont de decizia CCR de ieri. Judecătorii Curții au stabilit că OUG 21/2004 privind starea de alertă nu poate restrânge drepturi și libertăți.

„Trebuie să ţinem cont de decizia CCR, modificarea nu trebuie să afecteze drepturi şi libertăţi, pentru că drepturile şi libertăţile pot fi afectate temporar doar prin lege şi Parlamentul a adoptat legea care va intra în vigoare luni”, a adăugat Orban.

Premierul va conduce activitatea CNSSU

Ludovic Orban a anunțat că va modifica legea, astfel încât să își asume conducerea Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Premierul va coordona activitatea CNSSU alături de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Marcel Vela, ministrul Internelor și de șeful DSU, Raed Arafat.

„Vreau să vă anunț că împreună cu MAI am luat decizia de a întări autoritatea CNSSU. Să modificăm OUG 21 și să îmi asum conducerea CNSSU. Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă”, a mai spus Orban.

Prmierul le-a transmis și un mesaj românilor în care le cere să fie responsabili.

„Fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile impuse de autorițăți pentru că vă apără viața, sănătatea”, a declarat Ludovic Orban.

Inchide