Descoperire uluitoare într-un bloc din București. Muncitorii au găsit o grenadă cu o vechime de peste 30 de ani! (GALERIE FOTO)

Redactor:
Maria Stoica

Lucrările la consolidarea imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut și ca Blocul Rosenthal, au fost oprite astăzi pentru câteva ore în urma unei descoperiri periculoase. Angajații Companiei Municipale Consolidări, care lucrează pe acest șantier din luna mai 2019, au găsit o grenadă în subsolul clădirii.

Grenadă veche de 30 de ani

Pentru siguranța tuturor persoanelor care se aflau în șantier, s-a decis evacuarea imobilului și apelarea de urgență a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare și are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către geniști în condiții maxime de siguranță.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deșeurilor din subsol, la nivelul -2 al clădirii. Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani, ușile de intrare erau zidite, iar camerele complet inundate și pline de deșeuri.

Povestea Blocului Rosenthal

Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipală Consolidări, continuă planurile pentru redarea funcționalității acestei clădiri monument istoric din centrul Bucureștiului.

Până acum, au fost executate toate lucrările de punere în siguranță necesare, au fost scoase zeci de tone de gunoaie din interiorul clădirii, sunt aproape finalizate lucrările de restaurare la nivelul fațadei și se lucrează în interiorul clădirii, conform documentației aprobate. Astfel, conform studiului istoric, este respectat în totalitate conturul inițial al clădirii, iar materialele folosite pentru finisaje se apropie de cele, arată Primăria București într-un comunicat.

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.

Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Virgil Popescu: „Până în 2022 vom dubla alocaţiile, iar până în 2024 pensiile vor creşte...
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Cât de bine seamănă fostele lui Alex Bodi! Asemănările dintre Bianca Drăgușanu și Iulia unt...
Inchide