EXPLICAȚII. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Cum au fost luate noile măsuri de relaxare? Pericolul nu a trecut

Redactor:
Ana Matei
EXPLICAȚII. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Cum au fost luate noile măsuri de relaxare? Pericolul nu a trecut
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Suntem pe o pantă descendentă, dar pericolul nu a trecut încă

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat că motivul pentru care nu se pot face previziuni legate de relaxarea măsurilor de relaxare cu mai mult timp înainte ca ele să se aplice este posibilitatea de răspândire accelerată a virusului. Secretarul de stat a declarat că pericolul nu a trecut, iar măsurile de relaxare au fost luate gradual, în urma unor analize atente. 

„Trebuie să ținem cont de faptul că toate deciziile luate până acum au fost bazate pe analizele și recomandările experților. Cert e că toate analizele și propunerile pe baza cărora s-au luat deciziile pentru a implementa respectivele propuneri s-au dovedit a fi precise, eficiente în acest obiectiv de a proteja sănătatea populației. Pentru că despre asta a fost vorba până acum și la fel și de acum încolo”, a declarat Andrei Baciu la Antena3.

Andrei Baciu: Încă nu a trecut pericolul. Virusul există în continuare în societate

Deși suntem pe o pantă descendentă a infectării, pericolul încă există, avertizează Baciu.

„Legat de chestiunile tehnice, care sunt măsurile specifice pentru examenele care se desfășoară în unitățile de învățământ sau care sunt măsurile specifice pentru mall-uri, restaurante și alte domenii de activitate, și aici s-au făcut analize foarte serioase. Toate aceste relaxări s-au făcut gradual tocmai pentru că, pe lângă impactul fiecărei măsuri în parte, mai există și un alt element important. Toate aceste măsuri au și un efect cumulativ de însumare. Încă nu a trecut pericolul. Virusul există în continuare în societate. Lucrurile pot evolua destul de accelerat de la o zi la alta, motiv pentru care nu se pot face previziuni pe un termen mai mare de câteva zile sau o săptămână cel mult. Suntem într-o situație favorabilă, pe o pantă descendentă, dar trebuie să reținem că suntem într-o perioadă de tranziție către obiectivul nostru, al tuturor, acela de a reajunge la o viață normală”, a declarat Andrei Baciu. 

Inchide