Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa

Redactor:
Radu Pace
Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa
Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa / Sursă Foto: Nurbakh Rustemov, Facebook

În ianuarie 2021, Kazahstanul va organiza alegeri parlamentare. GÂNDUL.RO a discutat cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre provocările cu care vine la pachet un scrutin organizat în plină pandemie COVID, precum și despre sistemul politic al țării. Ambasadorul a subliniat că pentru aceste alegeri se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București

În urmă cu aproximativ o lună, la 21 octombrie 2020, președintele Kazahstanului, K.Tokayev, a semnat un decret prin care se convoacă alegerile parlamentare pentru 10 ianuarie 2021.

Au fost aduse mai multe modificări legislației electorale, precum introducerea instituției de opoziție parlamentară, respectiv introducerea unei cote de 30% în listele partidelor pentru femei și tineri.

E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a afirmat joi că Guvernul Kazahstanului va organiza alegeri conform celor mai înalte standarde. Acesta a subliniat că pentru alegerile parlamentare se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Ambasadorul a mai menționat că cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București.

„Guvernul țării este angajat să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. Orice presupuse încălcări vor fi investigate temeinic și vor fi luate măsurile corespunzătoare. Perioada electorală este împărțită în trei etape:

  • Perioada preelectorală: 21.10.2020-09.12.2020, timp în care partidele desfășoară activități interne pentru a determina cei mai buni candidați pentru includerea pe listele electorale.
  • Perioada campaniei electorale va fi: 10.12.2020-08.01.2020. În această etapă, tuturor partidelor li se vor oferi oportunități egale, cum ar fi accesul la mass-media și organizarea unui program electoral.
  • Perioada postelectorală, din 10 ianuarie 2021 – în care se înregistrează listele membrilor Parlamentului.”- a explicat E.S. Nurbakh Rustemov.

Kazahstanul își votează Parlamentul pentru a opta oară de la dobândirea independenței

Întrebat de reporterul GÂNDUL.ro dacă toții deputații sunt aleși prin vot, respectiv de câte ori a avut Kazahstanul alegeri parlamentare în istoria sa, E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a răspuns: Primele alegeri parlamentare de la dobândirea independenței Kazahstanului au avut loc pe 7 martie 1994.

Conform legii actuale, 98 de membri ai Mazilistului (camera inferioară a parlamentului Kazah), din 107 deputați, sunt aleși prin vot direct și 9 sunt aleși de Adunarea Poporului din Kazahstan.

De la obținerea independenței, Kazahstanul și-a ales Parlamentul de 7 ori.”

Potrivit E.S. Nurbakh Rustemov, şapte formațiuni politice s-au înregistrat până în acest moment pentru scrutinul parlamentar din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional.

De asemenea, E.S. Nurbakh Rustemov a mai precizat că pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi.

 

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide