Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa

Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa
Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa / Sursă Foto: Nurbakh Rustemov, Facebook
Publicat: 26/11/2020, 16:31
Actualizat: 06/04/2021, 15:20

În ianuarie 2021, Kazahstanul va organiza alegeri parlamentare. GÂNDUL.RO a discutat cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre provocările cu care vine la pachet un scrutin organizat în plină pandemie COVID, precum și despre sistemul politic al țării. Ambasadorul a subliniat că pentru aceste alegeri se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București

În urmă cu aproximativ o lună, la 21 octombrie 2020, președintele Kazahstanului, K.Tokayev, a semnat un decret prin care se convoacă alegerile parlamentare pentru 10 ianuarie 2021.

Au fost aduse mai multe modificări legislației electorale, precum introducerea instituției de opoziție parlamentară, respectiv introducerea unei cote de 30% în listele partidelor pentru femei și tineri.

E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a afirmat joi că Guvernul Kazahstanului va organiza alegeri conform celor mai înalte standarde. Acesta a subliniat că pentru alegerile parlamentare se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Ambasadorul a mai menționat că cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București.

„Guvernul țării este angajat să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. Orice presupuse încălcări vor fi investigate temeinic și vor fi luate măsurile corespunzătoare. Perioada electorală este împărțită în trei etape:

  • Perioada preelectorală: 21.10.2020-09.12.2020, timp în care partidele desfășoară activități interne pentru a determina cei mai buni candidați pentru includerea pe listele electorale.
  • Perioada campaniei electorale va fi: 10.12.2020-08.01.2020. În această etapă, tuturor partidelor li se vor oferi oportunități egale, cum ar fi accesul la mass-media și organizarea unui program electoral.
  • Perioada postelectorală, din 10 ianuarie 2021 – în care se înregistrează listele membrilor Parlamentului.”- a explicat E.S. Nurbakh Rustemov.

Kazahstanul își votează Parlamentul pentru a opta oară de la dobândirea independenței

Întrebat de reporterul GÂNDUL.ro dacă toții deputații sunt aleși prin vot, respectiv de câte ori a avut Kazahstanul alegeri parlamentare în istoria sa, E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a răspuns: Primele alegeri parlamentare de la dobândirea independenței Kazahstanului au avut loc pe 7 martie 1994.

Conform legii actuale, 98 de membri ai Mazilistului (camera inferioară a parlamentului Kazah), din 107 deputați, sunt aleși prin vot direct și 9 sunt aleși de Adunarea Poporului din Kazahstan.

De la obținerea independenței, Kazahstanul și-a ales Parlamentul de 7 ori.”

Potrivit E.S. Nurbakh Rustemov, şapte formațiuni politice s-au înregistrat până în acest moment pentru scrutinul parlamentar din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional.

De asemenea, E.S. Nurbakh Rustemov a mai precizat că pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi.

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului