LIVE TEXT ALEGERI SUA 2020. Donald Trump își proclamă primul victoria în alegerile prezidențiale: „Am câștigat tot! Nu ne mai prind din urmă!”

LIVE TEXT ALEGERI SUA 2020. Donald Trump își proclamă primul victoria în alegerile prezidențiale: „Am câștigat tot! Nu ne mai prind din urmă!”
LIVE TEXT Alegeri SUA 2020. Donald Trump își proclamă primul victoria în alegerile prezidențiale: „Am câștigat tot! Nu ne mai prind din urmă!” / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 04/11/2020, 10:31
Actualizat: 06/04/2021, 15:27

Scrutinul electoral din Statele Unite a debutat pe 3 noiembrie. Aproape 100 de milioane de cetățeni americani au votat deja. Analiștii transmit că prezența la vot ar putea fi de peste 160 de milioane de alegători, ceea ce s-ar traduce printr-o creștere de peste 20% comparativ cu scrutinul prezidențial precedent, care a avut loc în anul 2016. Gândul.ro transmite Live Text cele mai importante informații legate de alegerile de peste ocean.

 AP anunţă că Joe Biden a câştigat Arizona
Joe Biden a câştigat Arizona şi cele 11 voturi electorale, stat pe care Donald Trump l-a câştigat acum patru ani şi care ar putea fi determinant în desemnarea candidatului care câştigă preşedinţia SUA.
Situaţia voturilor din Colegiile electorale arată în continuare o cursă strânsă
Trump îşi proclamă primul victoria în alegerile prezindenţiale: „Am câştigat tot. Nu ne mai pot prinde din urmă”

Trump şi-a declarat victoria în alegeri în discursul de după alegeri pe care l-a susţinut la Casa Albă.

„Am avut o noapte grovază. Am câştigat în atâtea state (…) În mod sigur, câştigăm în Pennsylvania cu un număr foarte mare de voturi”, a spus preşedintele, prefigurând că va câştiga în unul dintre satele care va hotărî căştigătorul în alegeri.

Trump, sigur pe victoria în Pennsylvania

Trump ţine discursul după ziua alegerilor din SUA. „În mod sigur câştigăm în Pennsylvania cu un număr foarte mare de voturi!”

Twitter a luat atitudine şi a pus o informare privind postarea preşedintelui, cum că ar conţine informaţii eronate

Twitter începe să blocheze iar postările preşedintelui, pe motiv că induc în eroare oamenii şi conţin informaţii incorecte privind alegerile sau rezultatele acestora.

„Suntem în faţă, dar ei încearcă să fure alegerile. Nu îi vom lăsa să facă asta. Voturile nu pot fi şterse după ce poll-urile se închid”, a scris Trump, pe Twitter.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, „Cred că suntem pe cale să câştigăm aceste alegeri”.

„Sunt optimist cu privire la acest rezultat”, a spus Biden.

Candidatul democratic a spus că este „încrezător” în ceea ce priveşte Arizona şi „se simte foarte bine” în privinţa Michigan şi Wisconsin, în timp ce a subliniat că Georgia este încă în joc.

AP confirmă că Trump câştigă Florida şi ia cele 29 de voturi ale electorilor. Actualul președinte rămâne în cursă!
Cursa spre 270 de voturi!

Pentru a obţine mandatul, Joseph Biden sau Donald Trump au nevoie să obţină 270 de voturi ale electorilor.

Rezultatele preliminare:

AP: 213 voturi pentru Biden şi 118 voturi pentru Donald Trump.

CNN: Biden 205 – 136 Trump

Joe Biden a câştigat Hawai

Biden a câştigat Hawaii şi cele patru voturi electorale, a anunţat AP.

Fox News: Biden a câştigat Arizona

Fox News spune că Arizona va fi câştigată de Joe Biden, ceea ce ar spori semnificativ şansele de victorie ale democratului.

Dacă Biden câştigă Arizona, candidatului democrat i se deschid multe căi spre victorie, deoarece ar putea să piardă Pennsylvania şi să câştige în continuare cursa prezidenţială dacă ar câştiga Michigan, Wisconsin şi voturile electorale din Nebraska şi Maine unde acestea se împart.

Reprezentanții lui Trump au protestat faţă de faptul că Fox News s-a pronunţat deja pentru Arizona, informează Mediafax.

Fox News: Trump a câştigat Florida
Joe Biden câștigă California

Proiecţiile pentru California, statul 55 de voturi ale colegiilor electorale, arată că Biden va câştiga detaşat, după cum era de aşteptat

California a fost cândva un stat republican, dar începând cu 1992, a votat doar cu democraţii.

De asemenea, Oregon şi Washington sunt aşteptate să îi fie atribuite lui Joe Biden, scrie Wall Street Journal.

Oregon, în nord-vestul Pacificului american, a votat pentru democraţi din 1988. Tot de atunci votează „albastru” şi Washington, statul din nord-vestul SUA.

Biden îşi asigură încă un stat din Blue Wall, iar Trump câştigă Kansas şi Wyoming

Potrivit proiecţiilor, Joe Biden şi-a asigurat voturile statului Illinois. Statul din Midwestern, care include Chicago, este terenul politic al lui Barack Obama şi a votat cu democraţii în fiecare cursă prezidenţială din 1992.

Încă două state, Kansas şi Wyoming, îi sunt atribuite lui Donald Trump.

Estimările arată că statul Kansas va vota pentru Donald Trump. În ultimii 80 de ani a votat o singură dată pentru democraţi, în 1964.

Şi Wyoming, o altă fortăreaţă republicană, va vota cu actualul preşedinte, transmite Mediafax.

  CNN: Biden îşi adjudecă New Mexico

Există cinci voturi ale colegiilor electorale în New Mexico. Este nevoie de 270 de voturi pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2020.

Cine a câştigat în 2016: fosta candidată democratică Hillary Clinton a condus statul, iar preşedintele Trump a câştigat alegerile generale.

Proiecţii Fox News: Joseph Biden conduce în cursa electorală, dar rezultatul încă se poate schimba

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, conduce în cursa electorală, conform proiecţiilor, dar rezultatul încă se poate schimba.

Conform proiecţiilor realizate de postul Fox News, Joe Biden este creditat în prezent cu obţinerea a 129 de voturi în Colegiul electoral federal, în timp ce preşedintele actual Donald Trump, este creditat cu 109 voturi.

Potrivit proiecţiilor CNN şi BBC, Joseph Biden are deja 89 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump 72.

Sunt aşteptate rezultatele în state decisive precum Florida şi Pennsylvania, astfel că rezultatul încă nu poate fi prefigurat.

Joe Biden face o serie de confuzii care șochează alegătorii: susține că îl va prezenta alegătorilor pe fiul său Beau, decedat din 2015 și își confundă nepoatele

UPDATE: Candidatul democrat la Casă Albă, Joe Biden, a făcut marți o serie de confuzii, încurcându-și nepoatele și susținând că îl va prezenta unui grup de alegători pe fiul său Beau, care a murit în 2015.

„Acesta este fiul meu Beau Biden, pe care mulți dintre voi l-ați ajutat și l-ați ales pentru Senatul din Delaware. Această este nepoata mea Natalie”, a spus el, luând de fapt pe o altă nepoată, Finnegan, de umeri. Realizând atunci greșeala să, își revine, pe un ton confuz: „O, nu, stați, nu este cea potrivită”, a spus Biden în fața auditoriului contrariat.

Apoi o ia pe cealaltă nepoată, Natalie, de umeri. Aceasta din urmă este fiica fiului sau Beau, care a murit acum cinci ani.

Aceste gafe nu sunt o noutate pentru Joe Biden, pe care Donald Trump îl acuză, în mod indirect, de o vădită deteriorare a capacităților intelectuale, fără a folosi termenul de senilitate.

Joe Biden a avut o relaţie foarte apropiată cu fiul său Beau, pe care l-a pomenit frecvent în discursurile sale de campanie. Fost procuror general al statului Delaware, rezervist în armată trimis în Irak, Beau Biden a decedat în 2015.

Echipa de campanie a lui Joe Biden, pesimistă în legătură cu votul din Florida

UPDATE: Oficialii de campanie ai lui  Joe Biden au declarat pentru CNN că sunt pesimiști în legătură cu rezultatul alegerilor din Florida, unul dintre statele cheie pentru câștigarea președinției americane. 

Florida a fost câștigată de Trump în 2016, fiind un vechi fief reppublican, cu o singură excepție – cea a candidaturii lui Barrack Obama. De altfel, în speranța că va putea mobiliza electoratul din Fllorida, Obama a fost prezent în acest stat în ultimele zile, susținând discursuri în care l-a atacat virulent pe Trump, lucru neobișnuit pentru un fost președinte. 

EXIT POLL CNN despre preferințele alegătorilor în funcție de temele de campanie

UPDATE: CNN a dat publicității datele unui exit poll legat de marile teme ale campaniei pe baza cărora cei care au votat și-au ales candidatul preferat. 

 34% dintre cei care au răspuns întrebărilor exit poll-ului au spus că economia este principala lor preocupare, 21% – rasismul. 52% au spus că gestionarea crizei covid este cea mai importantă în acest moment, spre deosebire de 42% care au spus că acum este urgentă reconstrucția economiei. Întrebați despre purtarea măștilor de protecție în public, 68% au spus că este un act de responsabilitate socială, și doar 30% că este o opțiune personală. 

93% dintre cei chestionați au spus că s-au decis pe cine să voteze cu mult înainte de alegeri, doar 4% au luat decizia în ultima săptămână. 

Biden: Așa sunt eu, superstițios

UPDATE: Întors în statul în care locuiește, Delaware, Joe Biden a vorbit cu jurnaliștii înainte de a se retrage cu familia acasă pentru a se odihni după maratonul din ultimele două zile, în care a susținut discursuri la mitinguri în mai multe state din estul SUA. Întrebat ce pronostic are pentru alegeri, Biden a spus că este superstițios și nu vrea să avanseze nicio variantă.

„Sunt superstițios, așa sunt eu, așa am fost mereu în campanii”, a declarat el.

Întrebat dacă și-a pregătit discursul de victorie sau de înfrângere, candidatul democraților a refuzat să spună. „Dacă este ceva de spus diseară, voi spune, dacă nu, vom aștepta ziua de mâine”.

Donald Trump petrece ziua alegerilor la Casa Albă

UPDATE: După ce a organizat 14 mitinguri electorale în trei zile, președintele Donald Trump petrece ziua alegerilor la Casa Albă. Șeful statului va găzdui marți seară și o petrece de 250 de persoane în clădirea din care urmărește alegerile. Acesta a redus lista de invitați pentru petrecerea din noaptea de după alegeri de la 400 de persoane la 250.

Printre invitați vor fi membri ai familiei, membri ai personalului, oficiali de campanie și alți susținători.

Președintele SUA a spus că „poate” se va adresa națiunii marți seară după închiderea scrutinului, scrie presa de peste ocean.

Trump planificase anterior să găzduiască o adunare la Trump International Hotel.

Donald Trump a recunoscut că „nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare”

UPDATE: Donald Trump a recunoscut marţi că „nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare” pentru finalul zilei alegerilor prezidenţiale din SUA, relatează dpa.

„Să sperăm că vom face doar una din acestea două şi, ştiţi, când câştigi este uşor. Când pierzi nu este niciodată uşor, nu pentru mine”, a declarat Trump adresându-se echipei sale de campanie în Arlington, statul Virginia.

„Mă simt bine”, a continuat candidatul republican la prezidenţialele americane, deşi vocea sa trăda o oarecare oboseală după numeroasele mitinguri electorale la care a participat în ultimele zile ale campaniei.

FBI examinează o serie de apeluri telefonice misterioase

UPDATE: FBI examinează o serie de apeluri telefonice misterioase în care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a spus marţi un responsabil din cadrul Ministerului securităţii interne, relatează agenția de presă Reuters.

Cozi foarte mari la secțiile de votare. Cetățenii SUA bolnavi de Covid-19 au primit permisiunea să meargă la vot

UPDATE: Americanii care suferă de Covid-19 au primit permisiunea de a merge la vot, a decis Agenția pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC). Cei care au fost testați pozitiv la noul coronavirus trebuie să anunțe pe cei care conduc secțiile de votare despre faptul că sunt bolnavi, și să ia anumite măsuri: să poarte mască, să stea la cel puțin 1,8 meti de alte persoane, să se spele pe mâini și să se dezinfecteze înainte și după ce au votat. 

Pentru cei care nu se simt bine, CDC a recomandat ca aceștia să voteze la ore la care nu este aglomerație la secțiile de votare. 

Prima Doamnă a votat în Palm Beach, Florida

UPDATE: Prima Doamnă Melania Trump a fost fotografiată când a mers să voteze la o secție de votare din Palm Beach, Florida. Aceasta a votat la o săptămâna după ce soțul său, președintele în exercițiu Donald Trump, a votat anticipat în West Palm Beach.

Din imagini se poate observa că Melania Trump nu pare să poarte mască, ori cel puțin nu a purtat-o atunci când a intrat și a ieșit din secția de votare

Donald Trump este încrezător

UPDATE: Donald Trump a declarat că își va declara victoria doar atunci „când va exista o victorie”. Președintele american în exercițiu a făcut această afirmație în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune Fox News.

„Ne simțim foarte bine. Cred că vom câștiga în Texas foarte bine. Cred că vom câștiga în Florida foarte bine. Cred că vom câștiga în Arizona foarte bine. Ne vom descurca foarte bine și în Carolina de Nord și în Pennsylvania. Cred că ne vom descurca bine peste tot. Nu am niciun motiv să mă joc. Cred că am o șansă foarte mare de a câștiga. Am avut o campanie extraordinară, ultimele trei săptămâni au fost incredibile”, a spus Donald Trump.

Clădirile din SUA sunt acoperite cu placaje, pentru a fi protejate de eventuale violențe

UPDATE: Blocurile de lângă Casa Albă sunt acoperite cu placaje, măsura fiind luată pentru a apăra fațadele clădirilor de eventuale violențe survenite în urma scrutinului.

Pe măsură ce milioane de alegători din SUA se îndreaptă către urne, o mare parte a țării rămâne tensionată, inclusiv proprietarii de afaceri care se pregătesc de potențiale acte de vandalism sau revolte.

În orașele din întreaga țară, comercianții au luat măsuri pentru a se proteja împotriva potențialelor acte de violență.

Potrivit New York Times, luând în calcul că președintele Trump a ezitat să afirme dacă va sprijini un transfer pașnic de putere, oficialii se pregătesc pentru eventuale mișcări de protest care ar putea degenera.

Joe Biden a mers să-și viziteze orașul natal

UPDATE: Joe Biden a mers într-o vizită neanunțată în orașul său natal, Scranton, Pennsylvania, fost oraș industrial. În această perioadă, orașul traversează o criză economică. Partidul Democrat era obișnuit să câștige alegerile în acest stat, însă din 2016, după victoria lui Donald Trump, statul este catalogat ca fiind printre cele mai competitive. Pennsylvania este stat decisiv pentru victoria la alegerile prezidențiale, Donald Trump susținând și el în ultima zi de campanie mai multe întrevederi cu oamenii în această zonă. 

Activista Greta Thunberg îi îndeamnă pe americani să iasă la vot

UPDATE: Activista Greta Thunberg îi îndeamnă pe americani să iasă la vot: „Astăzi, mulți dintre voi aveți oportunitatea să faceți o alegere. Votul vostru va influența miliarde de oameni din întreaga lume. Vptul vostru va influența numeroase generații viitoare. Folosiți-l. Folosiți-l cu grijă. Fiecare alegere electorala este o alegere pentru climă”, a transmis activista prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Bursele europene au deschis în creștere

UPDATE: Bursele europene au deschis în creștere, marți, după ce investitorii mizat pe o victorie a lui Joe Biden. Potrivit analiștilor, o victorie a Democraților ar însemna un sprijin pentru acțiunile europene, deoarece în cazul unei victorii a lui Biden, oamenii de afaceri și economiștii se așteaptă ca Europa și SUA să aibă relații comerciale mai bune.

Donald Trump amenință că va riposta dacă nu va câștiga alegerile

După ce Curtea Supremă din Texas a refuzat să anuleze aproape 200 000 de mii de voturi la cererea Partidului Republican, Donald Trump a trecut la amenințări și a spus că va fi „fizic periculos” dacă autoritățile federale vor insista să numere toate voturile, chiar și după ziua alegerilor.

Trump le-a spus jurnaliștilor, după ultimul său miting de campanie, că dacă în Pennsylvania se vor număra voturile prin corespondență timp de trei zile după ce se termină alegerile, acest lucru ar însemna fraudarea alegerilor. El a cerut Curții Supreme să renunțe la prelungirea numărării voturilor.

”Se vor întâmpla lucruri rele și lucrurile rele duc la altfel de lucruri”, a transmis el în fața reproterilor, în Wisconsin, citat de Reuters.

Trump a scris pe conturile personale de Twitter și Facebook că decizia Curții Supreme „va aduce violența pe străzi”.

A început numărătoarea voturilor

Alegătorii din Dixville Notch, un sat cu doisprezece locuitori din nord-estul Statelor Unite, au fost cei care au votat primii la aceste alegeri prezidențiale, relatează agenția France Presse.

Potrivit presei americane, voturile din această localitate au fost deja numărate.

Alegerile prezidențiale, marcate de pandemie și de o perioadă tulbure

Alegerile prezidențiale din SUA sunt atipice din mai multe puncte de vedere. Contextul negativ creat din cauza pandemiei poate afecta buna desfășurare a scrutinului.

De precizat este și faptul că în acest an au avut loc numeroase proteste, care au slăbit încrederea în instituții și în politicieni.

Când se va afla câștigătorul alegerilor din SUA

Potrivit presei americane, rezultate parțiale și exit-poll-urile vor aparea în această seară și în timpul nopții de 3 noiembrie și dimineații zilei de 4 noiembrie.

Astfel, pe 4 noiembrie, cetățenii SUA vor ști cine va sta la cârma țării pentru următorii 4 ani.

Unde se poziționează democratul Joe Biden și președintele republican Donald Trump în sondajele naționale?

Sondajul final al YouGov America înainte de alegeri îi conferă lui Joe Biden un avans de 9 puncte față de Donald Trump, cu  53,2%  pentru democrat față de 44,3% din voturi pentru republicanul.

Sondajul îi conferă lui Biden o mare majoritate în rândul persoanelor care au votat deja – și o mare majoritate pentru Trump dintre cei care intenționează să participe în ziua alegerilor. O defalcare a cifrelor sugerează o cursă strânsă în unele state cheie.

YouGov spune că a efectuat peste 99.000 de interviuri, inclusiv peste 1.400 în ultima perioadă de 24 de ore, pentru sondajul săptămânal.

Un sondaj CNN îi conferă lui Biden un avans de 10 puncte procentuale, de 52% față de 42% al lui Trump. Radiodifuzinea SUA subliniază însă că președintele este ales de colegiul electoral, nu de votul popular pe care urnele naționale nu îl pot decât aproxima.

Site-ul FiveThirtyEight, care se concentrează pe analiza sondajelor de opinie, spune că Biden este „în mod clar favorizat” pentru a câștiga alegerile, ieșind în top 90% din simulările sale. Dar, adaugă, s-au produs erori mai mari de sondaj în trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii