Medicul Marinescu: Trebuie să stau liniştit atâta timp cât mă duc la market şi respect măsurile de igienă. Nu există niciun risc de infectare şi nu trebuie să fie nicio panică

Redactor:
Ana Matei

Medicul Adrian Marinescu spune că pericolul de infectare cu coronavirus are loc în momentul în care persoanele interacționează în decurs de câteva ore. Pe de altă parte, contactul de scurtă durată, precum întâlnirile între persoane la magazin, nu sunt periculoase, dacă cetățenii respectă regulile de protecție, spune medicul primar din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Normalitatea trebuie să se desfășoare în condiții de pandemie, spune medicul Marinescu.

„Pe lângă lucrurile care sunt clare şi pe care nu le mai repetăm, ar trebui să ştim că, întotdeauna, contactul prelungit este cel care duce la infectare. Şi când spun contact prelungit mă refer la situaţia în care stăm mai multe ore la o terasă sau stăm de vorbă mai multe ore cu cineva într-un spaţiu închis, comunicăm, mâncăm. Însă contactul de scurtă durată, de câteva secunde, când trece cineva pe lângă mine într-un parc sau supermarket, cu siguranţă că nu duce la infectare. Cu atât mai mult cu cât port şi mască, riscul este zero. Trebuie să stau liniştit atâta timp cât mă duc la market şi respect măsurile de igienă, nu există niciun risc şi nu trebuie să fie nicio panică. Lucrurile le pot face relaxat ştiind că trebuie să le fac în siguranţă. Aceste lcururi trebuie să fie clare şi să ne intre în rutină. O rutină care să mă facă să merg înainte cu lucrurile pe care le am de făcut, să duc o viaţă normală. Dar este o normalitate în condiţii de pandemie. Fac ceea ce am de făcut: job, relaxare, dar le fac ştiind că trebuie să-mi iau nişte măsuri”, a declarant medicul pentru Adevărul.

Medicul Marinescu: Problema mare este legată de contacul prelungit între mai multe persoane

Medicul Adrian Marinescu spune că putem avea concedii în siguranță nu numai pe litoral, dacă respectăm regulile de protecție.

„Nu e vorba numai de plajă! În momentul în care mergem în concedii, de obicei, sunt multe activităţi care se întâmplă în acelaşi timp. Este noţiunea de socializare, sunt grupuri destul de mari care interacţionează şi nu mă refer numai la plajă, mă refer la terase, la socializarea, în general. Până la urmă, problema mare este legată de contacul prelungit între mai multe persoane şi contactul prelungit care este şi într-un spaţiu închis.  Aţi văzut acele exemple clare cu grupuri mari de tineri unde au existat mai multe infectări. E clar că ei socializau şi nu era vorba numai de plajă. Sigur că, dacă mă întrebaţi strict ”putem merge la mare, la plajă în siguranţă?” Răspunsul este că putem s-o facem, dacă respectăm măsurile, dacă avem o distanţare corespunzătoare şi reguli de igienă. Se poate, chiar dacă e un risc mai mare decât în mod normal, pentru că e o zonă aglomerată. Discuţia este despre acele situaţii când nu facem asta. Asta a fost mereu discuţia: faptul că oamenii merg la mare şi uită, de multe ori, să respecte măsurile de care tot vorbim”, a declarat medicul infecționist. 

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide