SPRIJIN. Cadrele medicale din România primesc măști medicale de la Comisia Europeană. Care sunt criteriile conform cărora sunt distribuite

SPRIJIN. Cadrele medicale din România primesc măști medicale de la Comisia Europeană. Care sunt criteriile conform cărora sunt distribuite
PANDEMIE. CE distribuie 1,5 milioane de măști pentru protecția cadrelor medicale din țările membre / Sursă Foto: Comisia Europeana
Publicat: 08/05/2020, 18:56
Actualizat: 07/04/2021, 00:14

România se numără printre cele 18 state europene, respectiv 17 state membre UE și Regatul Unit, care primesc, în zilele următoare, 1,5 milioane de măști pentru a proteja cadrele medicale împotriva noului coronavirus.

Setul de 1,5 milioane de măști din partea UE face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale pandemiei și pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricțiilor și de redresarea economică, a anunțat, vineri, Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Stella Kyriakides: „Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre să obțină echipamente de protecție pentru cadrele medicale din prima linie”

Măștile au fost împărțite conform unei metodologii științifice elaborate de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în funcție de date epidemiologice, nevoile țărilor și accesul la echipamente, a precizat purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene responsabil de sănăttatea publică, Stefan de Keersmaecker.

Cele 18 state sunt, conform enumerării reprezentantului Comisiei: Regatul Unit, Austria, Polonia, Malta, Cipru, Danemarca, Suedia, Finlanda, Țările de Jos, Franța, Italia, Slovenia, Croația, Grecia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

„Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre să obțină echipamente de protecție pentru cadrele medicale din prima linie. Ele sunt eroii contemporani ai Europei. Această acțiune reprezintă solidaritatea UE în acțiune și este menită să contribuie la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene, fiind mobilizate 3 miliarde EUR de la bugetul UE pentru a sprijini în mod direct eforturile statelor membre. Rămânem neclintiți în angajamentul nostru: împreună, putem câștiga această luptă”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Cele 10 milioane de măști vor fi livrate în următoarele șase săptămâni statelor membre și regiunilor care au nevoie de ele, în tranșe săptămânale de 1,5 milioane de măști.

Potrivit Reprezentanței CE, aceste livrări au loc în plus față de sutele de mii de măști livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale în ultimele săptămâni, precum și față de asistența mobilizată prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă.

Acum câteva săptămâni, în 24 aprilie, Comisia a decis să mobilizeze, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență (ESI – Emergency Support Instrument), 320 de milioane EUR pentru acțiuni de sprijin de urgență, din care 100 de milioane EUR sunt destinate unor produse sanitare esențiale, care vor fi achiziționate în lunile următoare.

Conform celei mai recente raportări publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până la data de 3 mai, 1 din 7 cazuri de infecție cu noul coronavirus în România a fost înregistrat la personal medical. Este vorba de 1.771 de cadre din domeniul sanitar, respectiv 13,1% din cazurile confirmate cu această infecție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului