Revolta unui medic român din Marea Britanie. Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre Covid este unul penibil. Este foarte trist că există doctori care nu cred

Revolta unui medic român din Marea Britanie. Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre Covid este unul penibil. Este foarte trist că există doctori care nu cred
Revolta unui medic român din Marea Britanie. Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre Covid este unul penibil
Publicat: 17/08/2020, 08:10
Actualizat: 06/04/2021, 16:59

Un medic român pneumolog din România, care profesează în Marea Britanie, spune că modul în se discută și se oferă sfaturi despre coronavirus în țara natală este unul penibil. Comparând sistemee de sănătate din cele două țări, doctorul Tudor Toma spune că în Marea Britanie nu există medici care să conteste virusul, în schimb în România sunt mulți care induc în eroare pacienții. 

Medicul român a postat pe Facebook un mesaj în care îi critică pe cei care oferă informații eronate despre virus, spunând că este păcat că președinții de societăți medicale și profesorii tac, lăsându-i pe „specialiștii de carton” să vorbească.

„Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre covid este unul interesant, în sensul de penibil, adică provoacă stări extrem de neplăcute, cu efect nedorit, foarte greu de suportat. Părerile medicale sunt ori non existente, ori sunt spurcate în cel mai murdar mod posibil de oameni care nu au nicio legătură cu medicina și care uită că înjurând în public nu fac decât să se eticheteze pe sine. Este foarte mare păcat că marii profesori de pneumo, de infecțioase, de ATI, toți marii președinți de societăți medicale și de tot ce înseamnă medicină în România tac, nu apar public să vorbească și lasă ca profesia să fie terfelită de politicieni cu interese, de oameni care sunt buimăciți și bombardați cu tot felul de informații publicate de jurnaliști care nu știu să citească un articol științific, care au si ei interese sau care trăiesc într-o poveste. La toate astea se adaugă grupul specialiștilor de carton, a medicilor care poate sunt inteligenți, citesc, dar care interpretează dovezile științifice după cum vor ei, fiindcă cred că pot, fiindcă așa s-a putut în trecut ori fiindcă au alte motivații legate de notorietate, clinici private sau mai știu eu ce. Efectul nedorit în final se răsfrânge tot asupra pacientului, care atunci când are nevoie de un sfat nu mai știe la cine să apeleze, pe cine să mai creadă. În final, o problemă colectivă la rezolvarea căreia am putea toți să contribuim cu câte puțin este lăsată să se spargă în mici probleme individuale, de care multora nu le pasă”, a scris pe Facebook medicul Tudor Toma.

„În Marea Britanie nu am auzit niciun medic să spună că nu există coronavirus sau că virusul este o închipuire”

Comparând cele două sisteme de sănătate pe care le cunoaște, cel britanic și cel românesc, medicul Tudor Toma spune că doctorii vorbesc aceeași limbă în ceea ce privește gestionarea coronavirusului. Deși câteva deficiențe în comunicare în ceea ce privește Covid au existat în rândul clasei politice, la nivelul spitalului, nu a existat nimeni care să conteste boala, așa cum există medici în România care spun că virusul nu există.

„În Marea Britanie nu am auzit niciun medic să spună că nu există coronavirus sau că virusul este o închipuire”, a spus Tudor Toma. „Dintre toți doctorii cu care am vorbit în Marea Britanie nu a fost niciunul care să-mi spună că nu crede în existența virusului. Dacă le povestesc ce se întâmplă în România, aproape nu le vine să creadă că există doctori în România care cred că nu există virusul”, a mărturisit medicul român.

Pentru ca oamenii să înțeleagă gravitatea problemei, este nevoie de o comunicare bazată pe argumente științifice, spune medicul care profesează peste hotare:

„Sunt de acord că este și o problemă economică, foarte importantă, dar trebuie să echilibrăm un pic lucrurile, în așa fel încât să avem și boala sub control, și nici să nu fie un impact economic foarte mare. Nu știu cum s-ar putea echilibra cât mai bine acest lucru, însă un mesaj bazat pe o informație științifică este foarte, foarte important”, subliniază medicul.

„Este foarte trist că în România sunt doctori care nu cred”

Doctorul din Marea Britanie spune că este trist faptul că în România există chiar și medici car enu cred în virusul SARS-CoV-2.

 „Cred că riscul este de a spune ceva și de a avea tot felul de comentarii care sunt jignitoare. Aici este problema: publici ceva pe online și apar 100 de comentarii jignitoare. Asta este situația. Oamenii aceia așa știu să se exprime, însă noi trebuie în continuare să spunem adevărul științific așa cum este. Este foarte trist în România că sunt doctori care am văzut că nu cred, ei cer dovada, dar nu înțeleg ce dovadă ar trebui să le fie disponibilă, dacă tot ce s-a publicat până acum nu este suficient”, declarat Tudor Toma la Digi24.

Nivelul la care s-a ajuns în România cu discuțiile despre covid este unul interesant, în sensul de penibil, adică…

Publicată de Tudor Toma pe Marţi, 11 august 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață