SCENARIU. Epidemiolog: Anticiparea mea este că acest al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Ce spune Molnar Geza despre posibilitatea instituirii stării de urgență

Redactor:
Ana Matei
SCENARIU. Epidemiolog: Anticiparea mea este că acest al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Ce spune Molnar Geza despre posibilitatea instituirii stării de urgență
Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni.

Epidemiologul Molnar Geza menționează că situația epidemică nu este egală în toate regiunile din România și anticipează că acest al doilea vârf al epidemiei va fi depășit în două săptămâni, după care vom reveni într-o pantă descendentă. 

Epidemiologul a amintit care sunt județele cu cele mai multe cazuri de coronavirus. 

„În momentul de față nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți, cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. Există o creștere semnificativă în anumite zone. Unele sunt zone vechi, Galați, Vrancea sunt cel puțin de 7 zile. A intrat și Buzăul mai recent. De asemenea, 7 zile și peste 7 zile Prahova, Argeș în primul rând, Dâmbovița, unde avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri depistate. Asta este cauzată și de faptul că a crescut semnificativ numărul testărilor, dar făcă nicio discuție este vorba de o transmitere”, a declarat Molnar Geza la Digi24.

Epidemiologul Molnar Geza: „Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru”

Epidemiologul spune că deocamdată nu putem face altceva decât să respectăm regulile individuale de protecție.

Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătate din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza.”

În ceea ce privește posibilitatea instituirii stării de urgență, aceasta nu ar rezolva mare lucru, spune epidemiologul.

„Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii.

Măsurile administrative sunt necesare pentru a exista pârghiile de acțiune. În cazul în care suntem mai precauți și mai preventivi în comportamentul individual și de grup, se estompează și urmează scăderea inevitabilă ca orice viroză respiratorie”, a afirmat specialistul.

Inchide