1 DECEMBRIE 2013. Programul paradei militare de la Arcul de Triumf. HARTA FESTIVITĂȚILOR organizate de primării în București și în țară

1 DECEMBRIE 2013. Programul paradei militare de la Arcul de Triumf. HARTA FESTIVITĂȚILOR organizate de primării în București și în țară
Publicat: 30/11/2013, 18:35
Actualizat: 20/03/2019, 20:29

Peste 2.000 de militari români și străini vor trece duminică, 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf, la parada organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naționale a României, și îi vor delecta pe cei prezenți cu demonstrații și cu spectacolul pe care îl vor oferi aeronavele care vor survola zona. O desfășurare de forțe ca nicio alta până acum, parada militară de 1 Decembrie va începe la 11:20 și se va încheia la ora 12:00. Începând cu ora 10:00, gândul va transmite în direct de la Arcul de Triumf, într-o ediție specială Gândul LIVE, cu Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Lucian Mîndruță prezenți la eveniment, în timp ce Diana Marcu va modera ediția din studioul emisiunii.

În spiritul „tradiției”, și edilii sectoarelor bucureștene au pregătit „ceva special” de 1 Decembrie, fie că este vorba despre concerte de muzică populară, despre mii de porții de sarmale sau fasole cu ciolan distribuite gratuit sau despre vouchere și flori primite chiar la ușă din mâna primarului.

Festivități speciale de Ziua Națională au loc duminică și în marile orașe din țară, precum Brașov, Iași sau Alba Iulia. Nici de aici nu vor lipsi sectacolele de muzică folclorică, concertele de fanfară, mâncarea și băutura. Toate, gratuite, după cum este obișnuit românul la astfel de ocazii.

Politica Zilei Naționale

La Arcul de Triumf se vor afla, de la ora 11.00, și politicienii, de la președinte și premier, până la parlamentari, miniștri și la primarii din Capitală. Dacă Victor Ponta l-a invitat pe Regele Mihai la parada de la Arcul de Triumf, Traian Băsescu i-a făcut o invitație similară președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Va fi astfel prima oară când un șef de stat străin și fostul monarh al României vor asista la defilarea de 1 Decembrie.

Timofti va fi prezent și seara, la Cotroceni, la recepția de Ziua Națională, acolo unde, deși au fost făcute peste 1000 de invitații – ajunse la pemier, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari ai maarilor orașe sau figuri apolitice cunoscute opiniei publice -, ca în fiecare an, politicienii se vor separa, în funcție de relația pe care o au cu Traian Băsescu.

Rezervat în declarații, Crin Antonescu, despre care Traian Băsescu afirma recent că ar fi fost scos de le lista protocolului de la Președinție, a spus pentru gândul că a fost invitat la această recepție, dar nu va merge: „Am primit invitația de a participa la ceremonia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni, dar nu o pot onora”.

Timofti nu va fi singurul oficial de la Chinișău care va sărbători 1 Decembrie în România. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care a fost sâmbătă nașul de botez al nepoatei președintelui, Sofia Anais, va merge la Alba Iulia, acolo unde se vor lansa 95 de lampioane și se va inaugura latura de vest a cetății istorice.

Tot mâine, de la ora 10.00 și până la 15.00, Parlamentul și sediul Guvernului vor fi deschise parțial vizitatorilor. La ora 10.00, Victor Ponta va fi prezent la desfășurarea unui drapel care va îmbrăca Palatul Victoria, întâmpinând și primii vizitatori.

Miniștrii PSD Eugen Teodorovici, Dan Șova și Remus Pricopie au anunțat că vor sărbători Ziua Națională a României la Iași, la invitația primarului Gheorghe Nichita.

Ca în fiecare an de Ziua Națională, președintele va intra în legătură cu militarii români din Afganistan, prin sistemul de videoconferință de la Cotroceni, la ora 14.00.

Militari străini, în premieră la parada organizată la București de 1 Decembrie

La parada organizată în București, la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naționale a României, participă peste 2.000 de angajați din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI și SPP. Acestora li se vor adăuga, în premieră, 140 de militari fracenzi, polonezi, turci și americani. În total, 200 de mijloace tehnice vor trece duminică pe sub Arcul de Triumf, iar 35 de aeronave vor survola zona.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Anul acesta, parada va fi condusă de generalul de brigadă Tomiță-Călin Tomescu și va începe, ca de fiecare dată, cu intonarea imnului, urmată de 21 de salve de tun executate de soldații din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”. La festivitatea de Ziua Națională vor participa, de asemenea, detașamente aleBatalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „Argedava”, militari parașutiști din cadrul Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”, din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și un detașament al Brigăzii de Informații Militare „Mareșal Alexandru Averescu”, potrivit unui comunicat al MApN.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

De la paradă nu vor lipsi detașamentele instituțiilor de învățământ militar, Forțelor Aeriene Române, Poliției Militare și nici reprezentanții Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei, cei ai IGSU și echipaje SMURD, de pompieri, de intervenție pirotehnică și de urgențe chimice.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Defilarea de 1 Decembrie se încheie anul acesta cu Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Trafic restricționat în Capitală de 1 Decembrie

Poliția Rutieră restricționează traficul pe unele bulevarde din Capitală, pe fondul defilării de 1 Decembrie astfel:

– 05:00 -14:00 -axul central al șos. P. Kiseleff și banda I de circulație, pe tronsonul cuprins între Piața Presei Libere și Piața Arcul de Triumf

-09:00 – 14:00, va fi închisă total circulația pe șos. Kiseleff între Piața Presei Libere și Piața Victoriei, precum și a străzilor adiacente, pe bd. Al. Constantinescu, între bd. Mărăști și Arcul de Triumf, bd Mareșal Averescu între bd. Mărăști și Arcul de Triumf, bd Constantin Prezan între Piața Arcul de Triumf și Piața Charles de Gaulle și restricționarea temporară pe str. Ion Mincu între bd. Aviatorilor și bd. Ion Mihalache.

(Click pentru a mări)

FOTO: Brigada Rutieră

Șoferii sunt sfătuiți să urmeze următoarele rute ocolitoare:

– șos. București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – bd. Mărăști – str. Alexandru Constantinescu – Piața Domenii – bd. Ion Mihalache;

– șos. București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – bd. Mărăști – bd. Mareșal Averescu – str. Turda – Podul Grant;

– Piața Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – DN1;

– șos. Stefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – bd. Aerogării – D.N.1.

Sectorul 2 sărbătorește cu sarmale și țuică fiartă

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, le va oferi anul acesta 100.000 de sarmale bucureștenilor cu ocazia Zilei Naționale a României.

Pe lângă sarmale, cei din sectorul 2 vor bea, începând cu ora 11:00, și țuică fiartă la cele 20 de corturi amenajate la sediul primăriei, la Circul de stat Globus, la Școala nr. 4, la Complexul Miramar și la sediul Poliției Locale. Alte corturi unde se pot degusta sarmale se găsesc și în parcurile Floreasca, Plumbuita, Lunca Florilor, Motodrom, Tei, Sfîntul Pantelimon, Creangă și Florilor.

Muzică populară și foc de artificii în Sectorul 3

În sectorul 3 se organizează mai multe evenimente cu ocazia Zilei Naționale a României. În parcul Titan, spre exemplu, va avea loc, între orele 15:00 – 20:30, un sectacol de muzică și dansuri, pe scenă urmând să urce artiști precumCornelia Tihon și Taraful Daniel Bădoi sauClassic Band 2000 & Ozana Barabancea. La spectacol participă și Famfara Jandarmeriei Române, iar primarul Robert Negoiță va urca pe scenă pentru a ține un discurs. Seara se va încheia în parcul Titan cu un spectacol de artificii.

Tot de 1 Decembrie, în sectorul 3 se va organiza și „Gala Performanței”. Evenimentul se va desfășura la Ateneul Român, iar în cadrul lui vor fi premiați mai mulți tineri pentru performanțele lor academice. Programul complet al evenimentelor organizate în sectorul 3 cu ocazia Zilei Naționale poate fi consultat aici.

Flori și vouchere împărțite în Sectorul 4

Primarul Cristian Popescu-Piedone va merge de 1 Decembrie pe la ușile bucureștenilor care locuiesc în sectorul 4 al Capitalei pentru a împărți flori și vouchere cu reduceri celor care au „orice gând sau simțământ manifestat în sprijinul prețuirii a tot ce înseamnă Patrie”, potrivit anunțului făcut de către reprezentanții Primăriei Sectorului 4. Citește mai multe despre planurile primarului Piedone aici.

Fasole cu ciolan, oferite gratuit în Sectorul 6

De Ziua Națională, primăria sectorului 6 îi servește pe bucureșteni cu 1.000 de porții de fasole cu ciolan. Mâncarea va fi oferită gratuit în cadrul unui eveniment cu muzică populară organizat în parcarea aflată în zona Pieței Drumul Taberei, care va începe de la ora 10:30.

Spectacol folcloric și concert Voltaj la Cluj-Napoca

Sărbătoarea de 1 Decembrie începe la Cluj în jurul orei 14:15 la Monumentul Memorandiștilor, de pe Bulevardul Eroilor, unde se organizează o scenetă pe teme istorice. De la ora 15:00 până la ora 18:00, în Piața Unirii va fi organizat un spectacol folcloric la care vor participa cântăreții de muzică populară Aurel Tămaș, Dumitru Farcaș și Dinu Iancu Sălăjanu.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale de Primăria Municipiului Cluj-Napoca vor continua, tot în Piața Unirii, cu un concert Elena Gheorghe și Voltaj, urmat de aprinderea luminilor de Sărbători care vor îmbodobi străzile orașului până după Anul Nou. În Piața Lucian Blaga se desfășoară, de la ora 19:50, retragerea cu torțe, iar de la ora 20:00 clujenii vor putea admira un spectacol de artificii în Piața Avram Iancu.

Trei miniștri participă la festivitățile de la Iași

Eugen Teodorovici, Dan Șova și Remus Pricopie vor sărbători Ziua Națională a României la Iași, la invitația primarului Gheorghe Nichita. Manifestările pregătite special pentru această ocazie vor avea loc în zona Pieței Unirii. Aici se organizează un concert de muzică folclorică la care vor participa artiști precum Irina Loghin, Maria Dragomiroiu și Maria Ghinea.

Reprezentanții Primăriei împart, de asemenea, 7.500 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert ieșenilor pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Serbările de 1 Decembrie se vor încheia anul acesta cu aprinderea iluminatului festiv, la ora 17:30 în fața sediului Primăriei, la acest moment urmând să participe și Moș Crăciun și câțiva spiriduși.

Spectacol cu muzică folclorică și concert de fanfară la Brașov

De 1 Decembrie, festivitățile au început la Brașov la ora 11 cu un ceremonial militar desfășurat în Piața Tricolorului în prezența oficialităților din județ. Sărbătorirea Zilei Naționale continuă în Piața Sfatului, de la ora 16:00, cu un spectacol dat de orchestra Plaiuri Transilvane, de grupul de soliști Țara Bârsei și de ansamblurile folclorice Poienița, Korona, Buzovirag, Zorba și Șipot Ardelean. De la 17:00, brașovenii vor putea asculta concertul susținut de fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

Retragerea cu torțe pe traseul Piața Sfatului – Casa Armatei – sediul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” va încheia festivitățile de 1 Decembrie de la Brașov.

5.000 de porții de fasole și vin fiert la Alba-Iulia

Manifestările de 1 Decembrie vor cuprinde duminică atât un program solemn care va începe la ora 9:30 cu depuneri de coroane la statuile luiI.I.C. Brătianu,Iuliu Maniu, Mihai Viteazul și cea a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.

Festivitățile de Ziua Națională vor cuprinde și o parte artistică și culturală, organizată sub denumirea de „Festival de România”. În cadrul acestuia din urmă, se vor organiza mai multe concerte și spectacole de teatru și dans, tururi ale Cetății Vauban și un spectacol de focuri de artificii.

Începând cu pra 14:00, prin cetate va fi plimbat un steag de 1.400 de metri pătrați, urmat de două spectacoel de muzică folclorică, primul susținut la Centrul de Cultură „Augustin Bena” , iar cel de-al doilea organizat de reprezentanții administrației de la Chișinău, oraș înfrățit cu Alba Iulia.

Se vor servi, de asemenea, 5.000 de porții de fasole și cârnați și vin fiert.

Drum simbolic cu trenul regal

Principesa Margareta și principele Radu vor face, cu ocazia Zilei Naționale, un drum simbolic cu trenul între Sinaia și București, pentru a aduce un omagiu regelui Ferdinand și reginei Maria. În tren vor fi prezenți și principele Nicolae, principesa Elena și ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Trenul regal va pleca la ora 13:00 din Gara Sinaia și va ajunge la Gara de Nord din București la ora 16:00, când familia regală va participa alături de ministrul Transporturilor la inaugurarea „Salonului Regal” proaspăt restaurat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului