10 județe afectate de PLOILE ABUNDENTE. Anunțul de ultimă oră al IGSU

Publicat: 23/07/2018, 09:18
Actualizat: 02/10/2018, 19:57

IGSU a transmis, luni dimineața, că la nivel național au fost emise 76 atenționări și avertizări imediate cod galben și cod portocaliu de ploi, intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni, în ultimele 24 de ore.

„În urma manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 20 localități din 10 județe (Argeș, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Mureș, Prahova, Suceava, Teleorman și Timiș). Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și a administrației publice locale pentru înlăturarea a 4 arbori de pe autoturisme și evacuarea apei din 4 imobile, 12 curți și 19 subsoluri”, arată IGSU.

Astfel, în județul Prahova, pe DJ 101T, din cauza unei viituri podețul pe care se realiza trecerea spre localitatea Lutu Roșu s-a rupt, iar în prezent, accesul spre localitate se poate efectua doar pietonal, urmând să fie dispuse măsuri la nivel local pentru remedierea situației.

Potrivit IGSU, luni dimineață, la nivel național nu mai erau înregistrate situații care să impună intervenția echipajelor de pompieri militari, însă având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase în cea mai mare parte a țării, la nivel național sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației peste 5.100 pompieri cu 1.800 mijloace tehnice, respectiv motopompe de diferite capacități, autospeciale, bărci, containere de căutare-salvare, precum și accesorii de intervenție în situații de urgență.

În acest context, pompierii le recomandă cetățenilor să curețe rigolele de scurgere a apelor pluviale, iar pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, este recomandat ca parcarea autoturismelor să se facă în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase