11 persoane reținute într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani de 1,5 milioane euro

11 persoane reținute într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani de 1,5 milioane euro
Publicat: 08/07/2014, 19:10

Prin ordonanțele din data de 08.07.2014, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Bîlciurescu Tudorel – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor; Șoachete Valentin – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor; Dorobanțu Silviu Ștefan – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor; Petchi Roxana – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor; Tudor Ion – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor; Vișinescu Mihai – pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la infracțiunea de înșelăciune și spălare a banilor; Răileanu Dan Cristian – pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; Răduțiu Răzvan Adrian – pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; Panaitescu Vlad-Ioan – pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; Calapereanu Elena – pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la evaziune fiscală și Prescure Puiu – pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009 – 2014, inculpații au conceput și implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum și al spălării și reciclării sumelor de bani provenind din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare, potrivit comunicatului Parchetului.

Astfel, inculpații, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate, au înregistrat în evidențele contabile ale societăților și au declarat organelor fiscale facturi de achiziții fictive, provenind de la un număr de 17 societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziții erau transferate în conturile bancare ale societăților cu comportament de tip „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanții acestora, cu diferite justificări, și predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

În plus, inculpații, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăți comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziții fictive în numele mai multor societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar și predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor – realizându-se astfel „ascunderea” față de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală este estimat la suma de 1.500.000 euro. Sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile ale inculpaților, până la concurența prejudiciului produs ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracțiunilor de spălare a banilor.

Inculpații urmează a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Marți dimineață, polițiștii Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, au pus în executare 26 de mandate de percheziție în București și județul Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În fapt, polițiștii bucureșteni au documentat activitatea infracțională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăți comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăți fantomă în scopul deducerii artificiale și ilicite a TVA-ului și impozitului pe profit.

La acțiune au participat 90 de polițiști și trei procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind puse în executare 13 mandate de aducere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?