20.000 de deținuți – criminali, violatori, hoți – au beneficiat de grațiere mascată / Avertismentul sindicatelor din penitenciare

20.000 de deținuți - criminali, violatori, hoți - au beneficiat de grațiere mascată / Avertismentul sindicatelor din penitenciare
Publicat: 05/08/2019, 09:38

„Salutăm faptul că Ministerul Justiției este foarte atent la respectarea obligațiilor legale față de infractori, după cum rezultă din recentele precizări pe marginea proiectului referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților. Evident că Ministerul Justiției trebuie să respecte legea. Așa este uman și așa este normal. În acest context reamintim ministrului Justiției că și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare trebuie respectate la fel de scrupulos. Din păcate la acest capitol lucrurile nu stau la fel de bine și trebuie reamintite câteva restanțe. Justițiabilul, plătitor de impozite și alegător, are dreptul la o justiție funcțională, iar în acest sens sunt multe de făcut. Infrastructura instituțională și legală a justițieiu este extrem de fragilă și aici ar fi interesat de văzut ce planuri are ministrul Birchall pentru a schimba situația”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sindicaliștii amintesc că plata orelor suplimentare restante și nerecuperate de către personalul din penitenciare este de asemea o obligație legală. „Ministerul Justiției ignoră de ani buni solicitarea de a-și plăti datoria după cum ignoră și obligația asumată de a debloca proceduriler de resurse umane din penitenciare, în acest din urmă caz acționând chiar împotriva legii. Ministerul Justiției a achiesat la soluția adoptării unui Statut al polițiștilor de penitenciare care include prevederi declarate neconstituționale referitoare la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor vacante și nu se grăbește să intre în legalitate”, potrivit sursei citate.

Condițiile corespunzătoare din penitenciare sunt o altă obligație legală, arată FSANP.

„Nici aici Ministerul Justiției nu se grăbește să respecte legea. Majoritatea penitenciarelor sunt necorespunzătoare pentru deținuți, nu și pentru personal. În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiții a fost redus constant în ultimii 3 ani. Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deținuți – criminali, tâlhari, violatori, hoți – au beneficiat de grațierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiției n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceștia nu se vor întoarce încurajați de clemența guvernanților. Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce privește protecția victimelor nici măcar obligațiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiției. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal și instituțional pentru asistența victimelor infracțiunilor”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliștii încheie transmișând că lista obligațiilor pe care Ministerul Justiției „nu se grăbește sau uită să le respecte e mai lungă”. „Ne facem însă datoria de a reaminti unui alt ministru al justiției că siguranța cetățeanului trebuie să fie în centrul strategiei pentru justiție, nicidecum politicieni cu probleme penale ori infractori de drept comun”, conchid aceștia.

Reacția FSANP vine după ce Ministerul Justiției, printr-un proiect de ordin, a propus suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale persoanele private de libertate. Potrivit legii, sumele de bani alocate pentru hrana deținuților se modifică dacă, prin inflație, prețul alimentelor depășește 5% de la ultima actualizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....