30 de ani de la Revoluție | Orban: Altfel ar fi arătat România dacă Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara ar fi devenit lege

30 de ani de la Revoluție | Orban: Altfel ar fi arătat România dacă Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara ar fi devenit lege
Publicat: 20/12/2019, 14:22

Primul ministru, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Timișoara, că ar fi fost normal ca punctul 8 al Declarației de la Timișoara să fie lege.

„Altfel ar fi arătat România dacă după dărâmarea regimului comunist, dacă ar fi fost condusă de tți aceia care au inițiat sau au susținut Proclamația de la Timișoara și sunt convins că România ar fi fost mult mai departe dacă Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara s-ar fi transformat în lege și nu ar fi permis ca cei care au făcut parte din regimul comunist și din regimul de opresiune că facă parte din structurile de conducere ale României democratice. Astăzi, la 30 de ani, pot să vă spun că pentru mine, pentru colegii mei din PNL, Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara este lege”, a spus Orban.

Întrebat ce a împiedicat PNL să facă o astfel de lege în perioadele cât a fost la guvernare, în ultimii 30 de ani, Orban a dat vina pe „conjunctura politică”.

„Conjuctura politică (nu a permis – n.r.) și faptul că în aproape toate partidele de după revoluție au fost prezenți în număr mare aceia care nu ar fi avut voie să facă politică dacă punctul 8 al Proclamației de la Timișoara ar fi fost lege. În ceea ce ne privește, am susținut întotdeauna Proclamația de la Tmișoara, iar generațiile de astăzi rămân la fel de devotate principiilor”, a mai spus Orban.

Premierul a precizat că astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, o astfel de lege nu mai este necesară pentru că „au ajuns la maturitate generații care s-au nsăcut după 1989″.

Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara: „Propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte”.

Proclamația de la TImișoara a fost adoptată la 12 martie 1990.

Sursă FOTO: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun