A fost votat bugetul Primăriei București pe 2018. Câți bani a dat Firea pentru spitale și câți merg la Catedrala Mântuirii Neamului

A fost votat bugetul Primăriei București pe 2018. Câți bani a dat Firea pentru spitale și câți merg la Catedrala Mântuirii Neamului
Publicat: 22/02/2018, 17:04
Actualizat: 25/03/2019, 23:48

Consilierii generali au votat, joi, proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe anul 2018, care va fi de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Potrivit priectului, din acestă sumă, 111 milioane de euro vor merge către cele 19 spitale care aparțin Municipalității.

De asemenea, Catedrala Mântuirii Neamului va primi în acest an suma de aproximativ 3 milioane de euro.

„A contribui cu o sumă la finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului nu înseamnă că se tăie de la infrastructură. Catedrala Mântuirii Neamului nu este doar o biserică oarecare, este ceea ce vom lăsa noi copiilor, nepoților noștri în Anul Centenar (…) Consider că a aloca 111 milioane de euro pentru sănătate și 3 milioane de euro pentru Catedrală este o decizie înțeleaptă”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la începutul ședinței CGMB de joi.

În ceea ce privește suma de 111 milioane de euro pentru spitale, acești bani vor fi folosiți pentru reabilitaea Spitalului Gomoiu și a Spitalului Foișor, precum și pentru studii de fezabilitae privind costruirea altor spitale în București, potrivit proiectului votat joi.

De asemenea, se vor face investiții pentru modernizarea corpului principal al Spitalului Clinic Victor Babeș, construirea unei clădiri noi pentru chirurgie și neonatologie la Spitalul Cantacuzino, extinderea Spitalului Malaxa, modernizarea a trei pavilioane la Spitalul Obregia și construirea unui bazin pentru recuperare neuromotorie la Spitalul Sf. Luca, iar suma de 26 de milioane de euro va fi alocată pentru achiziția a 106 ambulanțe.

Pentru cultură, Primăria Capitalei alocă în acest an suma de aproximativ 76 de milioane de euro, din care se vor construi o serie de statui și monumente, precum statuia lui Decebal, statuia scriitorului Mihail Sebastian, monumentul infanteriei, statuia actorului Nicu Constantin sau a mareșalului Averescu. De asemenea, bugetul prevede construirea unui monument al familiei Brâncoveanu sau al Ecaterinei Todoroiu.

În ceea ce privește infrastructura, PMB alocă 26 de milioane de euro pentru semaforizarea mai multor intersecții.

De asemenea, s-au alocat sume importante și pentru următoarele proiecte de infrastructură: modernizarea Pieței Eroii Revoluției și pasajul pietonal, cu un buget de 1,7 milioane de euro, finalizare străpungere Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, cu un buget de 4,3 milioane de euro pentru iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecții și separatoare de sensuri, penetrație Splaiul Independenței – Ciurel, cu un buget de 17,8 milioane de euro pentru nodul Virtuții, supralărgirea Fabrica de Glucoză, unde urmează să înceapă lucrprile, bugetul pe anul acesta fiind de aproape 4,7 milioane de euro, park&ride la Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri și un buget alocat de 15 milioane de euro, precum și parcarea subterană din zona Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri și un buget alocat de 2,5 milioane de euro. În total, pentru infrastructură și pentru fluidizarea circulației a fost alocată suma de 231 de milioane de euro, porivit proiectului de buget.

În ceea ce privește dotările, se alocă 32 de milioane de euro pentru achiziția, în acest an, a 400 de autobuze Euro 6, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie și 42 de autobuze electrice.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer