• Publicat:
Știri

A murit B.B. King

Legendarul cântăreț de blues B.B. King a murit, anunțul fiind făcut de avocatul său, citat de Associated Press. BB King avea 89 de ani și fusese spitalizat în aprilie.

Potrivit publicației americane Los Angeles Times, care îl citează pe avocatul starului, celebrul muzician american, al cărui nume va fi asociat pentru totdeauna cu celebra sa chitară, Lucille, a murit în orașul Las Vegas.

B. B. King a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 în anii ’80. Muzicianul a fost internat de urgență în prima parte a lunii aprilie, într-o clinică din Las Vegas, din cauza deshidratării, o complicație medicală generată de diabet.

În luna mai, artistul a publicat un mesaj pe contul său de Facebook în care și-a asigurat fanii că se simțea mai bine și că primea îngrijiri medicale în domiciliul său din Las Vegas.

În ultimii ani, artistul american a avut mai multe probleme de sănătate. În octombrie 2014, cântărețul și-a anulat cele opt concerte pe care le mai avea programate în turneul său nord-american, după ce a căzut pe scenă, în timpul unei reprezentații la House of Blues din Chicago.

În aprilie 2014, celebrul chitarist și interpret de blues le-a cerut iertare fanilor săi după o reprezentație bizară pe care a susținut-o la Peabody Opera House din orașul St. Louis, atribuită ulterior faptului că B.B. King uitase să ia unul dintre medicamentele ce i-au fost prescrise de medici.

Născut în Mississippi, muzicianul american, căruia i se mai spune „King of the Blues” („Regele blues-ului”), este considerat unul dintre cei mai mari chitariști din toate timpurile și mulți artiști de seamă, precum Eric Clapton, spun că s-au inspirat de-a lungul anilor din muzica sa.

B. B. King și-a început cariera muzicală în 1947. În anii ’50, el susținea, în medie, 275 de concerte pe an, iar în 1956 a susținut 342 de concerte. În ultimii ani, cântărețul a continuat să susțină, în medie, aproximativ 100 de concerte pe an.

Recompensat cu 14 premii Grammy, B. B. King a avut numeroase piese de succes, cele mai cunoscute fiind „Every Day I Have The Blues” și „The Thrill Is Gone”, interpretate de artist la chitara lui, Lucille.

A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1987. În 1990 a primit National Medal of Arts, iar în 2006 fostul președinte american George W. Bush l-a decorat cu Presidential Medal of Freedom.

În decembrie 2008, B. B. King a concertat împreună cu Foo Fighters și John Mayer la primul concert susținut în onoarea artiștilor nominalizați la premiile Grammy, care a avut loc în Los Angeles.

Inchide