A pretins că este procuror șef adjunct al DNA și a cerut 50.000 de euro. Când au ajuns la el, polițiștii au descoperit că era deja în custodia oamenilor legii

A pretins că este procuror șef adjunct al DNA și a cerut 50.000 de euro. Când au ajuns la el, polițiștii au descoperit că era deja în custodia oamenilor legii
Publicat: 07/09/2015, 15:13
Actualizat: 21/07/2016, 11:53

Un deținut de la Penitenciarul Giurgiu și un bărbat aflat în libertate au fost reținuți de DNA, fiind acuzați că au încercat să obțină 50.000 de euro de la un denunțător, pentru ca o rudă a acestuia să fie exonerată de răspundere penală într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Direcția Națională Anticorupție, Ioan Mâzgă, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, este acuzat de pentru trafic de influență, iar complicele acestuia, Mihai-Alexandru Pandrea, de complicitate la trafic de influență.

Conform anchetatorilor, în 4 septembrie, Ioan Mâzgă a sunat în repetate rânduri o persoană a cărei rudă este cercetată într-un dosar instrumentat de DNA și i-a cerut acesteia bani pentru a-i ajuta ruda să scape de răspunderea penală.

Concret, deținutul s-a recomandat ca fiind procuror cu funcție de conducere în cadrul Direcției Naționale Anticorupție și, pretinzând că are influență asupra procurorilor din subordine, a cerut 50.000 de euro de la persoana pe care a contactat-o și care are calitatea de denunțător în acest dosar.

Anchetatorii au stabilit că, la indicațiile lui Ioan Mâzgă, cei 50.000 de euro trebuia să ajungă la Mihai Alexandru Pandrea, într-un loc stabilit în județul Brașov.

Pentru că se temea că ar fi putut fi prins primind banii, Pandrea a cooptat, la rândul său, alte două persoane care să primească suma. În 6 septembrie, denunțătorul a înmânat 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceștia să dea suma respectivă, mai departe, lui Mihai Alexandru Pandrea, moment în care au intervenit organele de urmărire penală și s-a procedat astfel la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii DNA au stabilit că deținutul Ioan Mâzgă a dezvoltat un mecanism infracțional în cadrul căruia, susținând că este procuror șef adjunct al DNA, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanțelor și a pretins de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală.

„Astfel, inculpatul Mâzgă Ioan prevalându-se de aceeași influență pe care afirma că o are, din perspectiva funcției deținute, a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive. Aceste acțiuni au fost realizate de inculpatul Mâzgă Ioan în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare/apropiaților acestora față de care, în schimbul obținerii unor sume de bani, a traficat influența, pe care din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție” se arată în comunicatul DNA.

Luni, cei doi vor fi prezentați Tribunalului Argeș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații