ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Ce companie de asigurări va avea de plătit „cea mai mare daună RCA înregistrată vreodată în România”

ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Ce companie de asigurări va avea de plătit cea mai mare daună RCA înregistrată vreodată în România
Publicat: 26/06/2013, 11:32
Actualizat: 19/03/2015, 00:48

Cheltuielile de spitalizare și cele pentru recuperarea ulterioară a răniților care ajung astăzi în România vor fi suportate de o companie de asigurări, întrucât firma de transport al cărui autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliță RCA care acoperă aceste costuri. În baza aceleiași asigurări, atât familiile victimelor care și-au pierdut viața, ca și cei 29 de răniți pot primi, dacă vor cere acest lucru, despăgubiri morale și materiale de până la 6 milioane de euro.

Luând în calcul dimensiunea tragediei din Muntenegru, „sunt toate circumstanțele să putem spune că va fi cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată în România, pentru că n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto”, estimează Valentin Țuca, CEO la AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare-reasigurare de pe piața din România.

Din informațiile sale, firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliță RCA la Omniasig VIG. O astfel de poliță acoperă toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicație și transport, până la repatriere sau recuperare. Daunelor rezultate din RCA li s-ar putea adăuga și altele, dacă pasagerii aveau încheiate polițe de viață sau de călătorie individuale, la diverse companii de asigurări. De asemenea, polița CASCO are extinderi, atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje.

Contactați de gândul, reprezentații Omniasig s-au declarați prudenți în legătură cu confirmarea asigurării, arătând că nu li s-a comunicat, până la această oră numărul de înmatriculare a mașinii implicate în accident.

Ce includ asigurările RCA

Banii ar urma fi plătiți în fiuncție de gravitatea rănilor suferite sau de situația fiecăruia dintre cei care și-au pierdut viața – vârstă, membri ai familiei aflați îăn întreținere.

„Este vorba de o poliță de răspundere civilă auto, o poliță globală și de o poliță CASCO care are niște extinderi pentru pasageri și pentru bagaje. Limita globală de despăgubire este de 5 milioane de euro pentru vătămări corporale, deci pentru toți pasagerii. Pentru pagube materiale – 1 milion de euro. Banii aceștia nu se impart în mod egal, pentru că una este să fie o invaliditate permanent, nu mai vorbesc de deces, alta este să fie o invaliditate care necesită câteva zile de spitalizare. Banii vor fi plătiți proporțional cu dimensiunea daunelor suferite”, a explicat pentru gândul Valentin Țuca.

Pentru a obține despăgubirile, familiile victimelor trebuie să facă cereri către compania de asigurare sau să se adreseze fie unui avocat, fie unei firme specializate care să le reprezinte. Pe lângă cheltuielile de spitalizare, polița RCA acoperă și transportul în țară, pe care Guvernul a anunțat însă deja că îl suportă din resurse proprii. „Fiind un eveniment care ne afectează la nivel național prin tragismul său, e foarte bine că guvernul face acest lucru, dar să nu se înțeleagă că nu avem nevoie de asigurare pentru că Guvernul se ocupă de noi în caz de accidente. Acum e o situație specială, nedorită”, arată președintele AON Risk Solution.

Despăgubirile includ totodată recuperarea și medicamentele pentru cei răniți. „Dacă ai avut un picior rupt și după șase luni intri într-un program de recuperare și asta se plătește. Există și o extindere a poliței de accidente pentru repatrierea corpului neînsuflețit”, a adăugat Valentin Țuca.

Foto: Mediafax / Răzvan Chiriță

Recuperarea banilor durează însă. „În mod firesc, astfel de evenimente incumbă oarece perioadă de timp pentru acordarea despăgubililor. În această situație, eu cred că Omniasig VIG este un asigurator care își achită obligațiile și cred că nu o să incumbe întârzieri datorită unor factori artificiali. Pe de altă parte și familiile trebuie să-și prezinte cât mai repede cererile de despăgubire”, mai spune președintele AON.

Efectul asupra pieței: „Polițele RCA vor fi mai scumpe anul viitor”

În estimările sale, despăgubirile mari pe care Omniasig le va plăti victimelor și familiilor acestora vor avea ca efect majorarea costurilor pentru RCA anul viitor, pentru toți cei care vor încheia astfel de polițe.

„Asiguratorul este și el reasigurat, nu plătește din banii proprii. Ascest lucru va însemna un cost pentru piața locală. Piața reasigurării va costa la anul pentru că evenimentul acesta atrage un cost global pentru toată piața de reasigurări. Există posibilitatea ca urmare a acestui accident ca polițele de asigurare să fie mai scumpe în viitor pentru că piața de reasigurare o să ceară probabil costuri mai mari de reasigurare”, a explicat Valentin Țuca.

29 dintre supraviețuitorii accidentului de duminică sunt aduși astăzi în țară, urmând să fie internați la spitalele Floreasca, Elias, Universitar și Bagdasar Arseni. Alte 18 persoane și-au pierdut viața. 9 sunt din București, 5 din județul Argeș, una din Cluj, una din Ilfov și 2 din Timiș. Între cei au decedat, se numără și unul dintre șoferi.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Tot ce trebuie să știi despre examen. Informații noi pe măsură ce apar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai