Actorul de Oscar Maximilian Schell a murit la vârsta de 83 de ani

Redactor:
Florin Badescu
Actorul de Oscar Maximilian Schell a murit la vârsta de 83 de ani
Actorul austriac Maximilian Schell, premiat în 1961 cu premiul Oscar pentru rolul din filmul "Procesul de la Nurnberg", a murit sâmbătă, a anunțat agentul său de presă, citat de lefigaro.fr.

Actorul austriac Maximilian Schell, premiat în 1961 cu premiul Oscar pentru rolul din filmul „Procesul de la Nurnberg”, a murit sâmbătă, a anunțat agentul său de presă, citat de lefigaro.fr.

Maximilian Schell a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă „din cauza complicațiilor provocate de o boală grea și bruscă”, a precizat Patricia Baumbauer.

Actorul s-a îmbolnăvit și a fost spitalizat pe 18 ianuarie la Kitzbühel, un oraș din vestul Austriei, unde filma pentru un proiect realizat de postul de televiziune german ZDF. Maximilian Schell a fost externat marți.

Născut la Viena, exilat alături de părinții săi în Elveția, după anexarea Austriei de către trupele naziste în 1938, revenit apoi în țara natală după război, Maximilian Schell a fost unul dintre puținii actori europeni care au făcut o carieră strălucită la Hollywood. În 1962, a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal grație prestației sale din filmul „Procesul de la Nurnberg”, regizat de Stanley Kramer, în care a interpretat rolul ambițiosului avocat al unui criminal de război nazist.

A jucat alături de nume sonore de la Hollywood, precum Marlene Dietrich, Burt Lancaster, Spencer Tracy și Richard Widmark.

Aflat mult timp în umbra surorii sale mai mari, Maria Schell, și ea recompensată cu Oscar, Maximilian Schell a debutat în teatru, la Basel, la vârsta de 23 de ani.

A rămas fidel scenei, jucând mai ales în ultimii ani de viață, la New York, în 2000, într-o versiune teatrală a filmului „Procesul de la Nurnberg”, și la Londra, în 2006, într-un spectacol pus în scenă de Robert Altman după piesa „Resurrection Blues” scrisă de Arthur Miller.

În cinematografie, a debutat la Hollywood la vârsta de 28 de ani, în 1958, alături de Marlon Brando, în filmul „Leii tineri”, de Edward Dmytryk, și a jucat într-o altă producție importantă, „Topkapi” (1964).

Maximilian Schell s-a remarcat și ca regizor de operă, mai ales la Los Angeles, la invitația tenorului Placido Domingo, unde a pus în scenă spectacolul „Lohengrin”, de Richard Wagner, în 2001, și „Cavalerul rozelor”, de Richard Strauss, în 2005.

Actorul austriac, care avea și cetățenie elvețiană, a fost de alte două ori nominalizat la Oscar, pentru rolurile din filmele „Bărbatul din boxa de sticlă” (1975) și „Julia” (1977), a câștigat două Globuri de Aur din patru nominalizări și a primit două nominalizări la premiile Primetime Emmy.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
S-a descoperit ce se întâmplă în corpul uman după lunile de izolare din cauza COVID-19!
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Un bărbat din Mediaș, infectat cu COVID-19, a murit așteptând să se elibereze un pat...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
Veste genială pentru pensionari! Apare un nou tip de pensie în România. Cine va putea...
BOMBĂ! Explicația din spatele declarațiilor disperate ale lui Dan Bittman. Legătura cu părinții lui morți
Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţetă completă
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Care sunt cele 5 familii mult mai puternice decât masonii sau iluminatii, care s-ar putea...
Inchide