Adina Florea NU ȘTIE diferența între INDEPENDENȚA procurorului și SUBORDONAREA ierarhică. Ce relevă motivarea avizului NEGATIV al CSM

Adina Florea NU ȘTIE diferența între INDEPENDENȚA procurorului și SUBORDONAREA ierarhică. Ce relevă motivarea avizului NEGATIV al CSM
Publicat: 12/10/2018, 14:26
Actualizat: 26/03/2019, 08:16

„Secția pentru procurori reține că aceasta nu a demonstrat o conștientizare adecvată a diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales în contextul exercitării unei funcții de conducere în cadrul Ministerului Public”, se arată în motivarea avizului negativ dat de Secția pentru Procurori a CSM în cazul Adinei Florea, intrată în posesia MEDIAFAX.

Procurorii CSM susțin, referitor la declarația „Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public” făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existența unei confuzii evidente referitoare la noțiunea de independență, „împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru”.

„Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calitățile necesare persoanei ce va deține cea mai înaltă funcție de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție. Secția pentru procurori apreciază că la nivelul întregului sistem, și cu atât mai mult la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, este necesar a se asigura ocuparea funcțiilor de conducere de către persoane care să reprezinte o garanție a independenței și imparțialității înfăptuirii justiției. Or, transmiterea unui mesaj public ce denotă existența unor factori externi cu posibile influențe decizionale, poate genera un impact negativ asupra încrederii în justiție. Deși, aparent, doamna procuror a dorit să se refere la subordonarea ierarhică, Secția apreciază că formularea neinspirată nu poate fi interpretată drept o simplă eroare”, arată Secția pentru Procurori a CSM.

În ceea ce privește aptitudinile manageriale necesare funcției pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistență scăzută la stres, o capacitate de analiză și de sinteză redusă, precum și anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea și imparțialitatea.

„Astfel, doamna procuror nu a dat un răspuns susținut de o argumentare concisă, coerentă și corectă din punct de vedere al logicii juridice cu privire la Protocolul încheiat între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016, afirmând, pe de-o parte, că acesta adaugă la lege, prin crearea unor echipe mixte care exced cadrului procesual legal, conținând o metodologie de lucru pe baza căreia s-a creat posibilitatea reală și concretă să se poată delega de către procurori activități unor reprezentanți ai altor structuri decât structurile de poliție judiciară, iar, pe de altă parte, susținând că nu a cunoscut conținutul acestui protocol până nu a devenit public și nici vreun procuror care să fi delegat asemenea atribuții”, potrivit sursei citate.

Procurorii din CSM au fost nemulțumiți și de dezinteresul arătat de Adina Florea, când aceasta a declarat că s-a mulțumit să ia la cunoștință exclusiv de adresa de înaintare a protocolului, nu și de conținutul acestuia, acest lucru dovedind, în percepția Secției, „superficialitate în exercitarea atribuțiilor specifice”.

„De asemenea, doamna procuror Florea Adina nu a fost în măsură să ofere un răspuns punctual privitor la impactul pe care il va avea asupra activității Direcției Naționale Anticorupție înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și o eventuală dezincriminare a unor infracțiuni cu subiect calificat, instrumentate în prezent de Direcția Națională Anticorupție, dovedind că nu are capacitatea de a dezvolta soluții noi”, mai arată procurorii Consiliului, care o acuză pe Adina Florea și că nu este familiarizară cu modul în care se desfășoară activitatea în cadrul DNA.

„Tot astfel, extragerea practicii prioritizării anchetelor penale, exclusiv din semnalele publice, fără a putea identifica elemente obiectivate faptic, care să-i fundamenteze reținerea acestei vulnerabilități, pune la îndoială capacitatea candidatei de a identifica punctele slabe din activitatea instituțională, premisă esențială pentru asumarea unor obiective corespunzătoare”, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, vineri dimineață, că ministerul Justiției a primit de la CSM avizul privind desemnarea Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA, precizând că acesta va fi analizat luni, apoi va fi luată o decizie. Anterior, Tudorel Toader anunța însă că va înainta președintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid