Admiterea la facultate se va da exclusiv pe baza notelor obținute la Bacalaureat

 Admiterea la facultate se va da exclusiv pe baza notelor obținute la Bacalaureat
Publicat: 23/12/2013, 19:37

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obținute în liceu, a anunțat, luni, ministrul delegat pentru învățământ superior și cercetare, Mihnea Costoiu

Măsura, prevăzută într-un ordin al Ministerului Educației, este justificată de faptul că bacalaureatul „a fost fără cusur”, a mai spus Costoiu.

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăților.

În același context, Mihnea Costoiu a precizat că universitățile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licență, master sau doctorat.

Noua „regulă” de la admitere este anunțată cu șase luni înainte, așa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de altă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate luni de Guvern, care modifică Legea educației introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate și alte măsuri ce vizează învățământul superior.

„În învățământul superior sunt două categorii de modificări importante: una privind finanțarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, creșterea rolului Consiliul Național al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educației”, a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finanțarea universităților va fi pe baza indicatorilor de calitate, și nu pe baza ierarhizării și clasificării univeristăților, document oricum suspendat în instanță, a precizat Costoiu.

Prin aceeași OUG, se introduc modalități suplimentare de alocare a fondurilor către universități, în principal prin încurajarea cooperării universităților cu diferiți actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finanțarea universităților este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private să participe la proiecte cu caracter educațional.

„Am dat posibilitatea agenților economici și institutelor de cercetare să finanțeze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit – universitate-studenți-agenți economici”, a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigură cadrul legal pentru ca specialiști din diverse domenii de activitate să ocupe funcții didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat.

Același act normativ clarifică durata anului universitar pentru studenții din anii terminali, astfel încât aceștia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.

O altă reglementare vizează reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Naționale „I. C. Petrescu”, ca secție a Bibliotecii Centrale Universitare.

„Din cauza faptului că imobilul ocupat, până de curând, de această bibliotecă a fost retrocedat, instituția se afla într-un mare pericol de a pierde fondul de carte și locurile de muncă ale
angajaților săi”, au explicat reprezentanții Ministerului Educației.

Potrivit ministerului, o altă prevedere din OUG se referă la reglementări privind declanșarea alegerilor pentru noii membri ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), dat fiind că în 2014, odată cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.

„În cursul anului 2014, Consiliul ARACIS funcționează legal cu numărul de membri selectați în urma concursului organizat înanul 2013, până la ocuparea, în condițiile legii, a locurilor devenite vacante ca urmare a expirării mandatelor memebrilor numiți provizoriu”, prevede OUG.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi