ADMITEREA ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN. Cioloș: Avem toată îndreptățirea să cerem repunerea dosarului pe masa politică a UE după ce toți europenii au simțit ce înseamnă să fii „zone out”

ADMITEREA ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN. Cioloș: Avem toată îndreptățirea să cerem repunerea dosarului pe masa politică a UE după ce toți europenii au simțit ce înseamnă să fii „zone out”
Cioloș: Avem toată îndreptățirea să cerem repunerea dosarului pe masa politică a UE
Publicat: 22/05/2020, 12:46
Actualizat: 06/04/2021, 22:58

Admiterea României în Schengen este din nou în discuție, în contextul în care, după o carantină forțată a acestui spațiu  toți europenii au simțit pe pielea lor ce înseamnă să fii „zone out”, afirmă Dacian Cioloș cars susține că avem argumentele necesare pentru a cere redeschiderea dosarului de integrare. 

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a explicat că după contextul pandemiei în care țările din Schengen au fost nevoite să-și închidă granițele, lumea va înțelege „mai ușor că spațiul Schengen și, de fapt, integritatea UE nu va fi aceeași fără România, Bulgaria și Croația, care sunt membre ale Uniunii Europene, care au frontiere externe ale Uniunii Europene, dar nu sunt în spațiul Schengen”.

Fostul premier Dacian Cioloș a amintit că în urmă cu 4 ani eram foarte aproape să intrăm în Schengen, dar, spune Cioloș, PSD și atacul la legile justiției au oprit acest deziderat.

„După o carantină forțată a spațiului Schengen, când frontierele naționale au fost reînchise pentru o perioadă, cred că au simțit cam toți europenii pe pielea lor ce înseamnă să fii zone out”

„Considerăm că avem toate argumentele să cerem redeschiderea acestui dosar sau finalizarea lui. În 2016 eram foarte aproape de acest deziderat și știu ce spun, și o spun cu responsabilitate, dacă n-ar fi fost atacul la legile justiției al PSD-ului la începutul lui 2017, eu cred că în cursul anului 2017 puteam finaliza acest proces de aderare a României la spațiul Schengen”, a afirmat Cioloș la TVR1.

Dacian Cioloș susține că avem toată îndreptățirea să cerem repunerea acestui dosar pe masa politică a Uniunii Europene:

„Cred că ne apropiem din nou de acele condiții care să fie reunite pentru ca România să fie acceptată și politic, să spun, în spațiul Schengen, în aceste condiții prin care trece Uniunea Europeană în momentul de față. România a început negocierea aderării la spațiul Schengen cu anumite criterii, acele criterii au fost îndeplinite de multă vreme, criterii tehnice, acuma se pune problema cum să facem mai eficient spațiul Schengen de facto, nu doar pe hârtie. Pentru că și cu politica de migrație, și cu aceste chestiuni acum legate de pandemie, se pune problema eficienței controalelor atunci când e nevoie să faci controale, menținând în același timp libertatea de circulație, care este un drept. Deci nu vrem să se mai pună problema aplicării altor criterii pentru România, Bulgaria și Croația. Spațiul Schengen are nevoie de o reformare, are nevoie de o îmbunătățire a procedurii, modului de funcționare, dar i-am spus și președintelui Macron, și premierului Rutte că acest lucru se poate face cel mai bine cu România în interiorul spațiului Schengen și nu în afară. (…) România a dovedit că, din punct de vedere tehnic, îndeplinește criteriile și lucrul acesta îl recunoaște și Comisia, l-a recunoscut și Parlamentul European și îl recunoaște și majoritatea statelor membre. Trebuie să meargă până la capăt acum cu acest proces. Eu cred că pentru politicienii din România, pentru politica din România în următorii ani, în relația cu Uniunea Europeană prioritatea trebuie să fie aderarea la spațiul Schengen și nu zona euro, pentru că vedem, în situații de criză, când suntem acolo suntem mai bine protejați decât dacă suntem doar cu un picior în aceste spații”, a conchis Dacian Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...